Futás helyett görkorizz! – A görkorcsolya pozitív hatásai

2021. 09. 04.

Úgy tartják, a futás a legegyszerűbb mozgásforma. Ez talán így is van, viszont sokan ódzkodnak tőle, leggyakrabban azért, mert monoton sportnak tartják. A kocogás helyett jó alternatíva lehet a görkorizás, ami amellett, hogy megdolgoztat, az egész család számára izgalmas program lehet.

Tavasszal a Duna parton sétálva épp azon tűnődtem, hogy a rozoga térdemmel milyen kardió-jellegű edzést tudnék beiktatni az életembe a futáson kívül. A kérdésemet szinte azonnal megválaszolta egy lány, aki görkocsolyával suhant el mellettem. Azóta felfedeztem: e sportnak rendkívül sok, pozitív egészségügyi hatása van. Melyek ezek, és hogyan szolgálja a görkorizás testünk fittségét? 

Kíméli az ízületeket

A vidéken csak „térdeseknek” nevezett sorstársaim számára kiváló választás lehet a görkocsolyázás, ugyanis az egyenes vonalú mozgás kíméli az ízületeket. A futással ellentétben, nem kell attól tartanunk, hogy az ütődések során fellépő erők a térdünkre, csípőnkre összpontosulnak, hiszen a görkorizásból hiányzik ez a mozgáskomponens. A kerekeken gurulva fájdalommentesen élvezhetjük a megtett kilométereket! 

Mit nekem kalória?

A görkorcsolyázás egy tipikusan aerob mozgásforma. Az aerob-anaerob elnevezés két baktériumfajtától származik. Míg az aerob környezetben élő baktériumoknak oxigéndúsélőhelyre van szükségük, addig anaerob társaik a levegő nélkül is kiválóan boldogulnak. A baktériumok jellemzői a két edzéstípusra is érvényesek: aerob edzésről akkor beszélünk, ha a mozgás során több oxigént veszünk igénybe, azaz például futunk, úszunk, kerékpározunk. Ilyenkor a szervezet az energiaszükséglet fedezéséhez több oxigént használ fel, ami a cukorraktáraink lebontását eredményezi. Lényegében így nyerünk a mozgáshoz megfelelő mennyiségű, elégethető energiát. Ebből következik, hogy aerob mozgás esetén, mivel a testünk a saját cukorraktárait éli fel, több kalóriát égethetünk el, azaz hamarabb megszabadulhatunk a felszedett kilóktól. (Jaj, a nyári lángosozások maradékainak!) 

Cheerful,family,roller,skating,in,park
Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Jót tesz a szív- és érrendszernek

Az aerob mozgások másik előnye, hogy a magas oxigénszükséglet miatt igencsak megdolgoztatják a szív- és érrendszert. A magas fokú izommunka következtében a szívünknek gyorsabban kell végeznie létfenntartó tevékenységét, ebből kifolyólag nő a pulzusszámunk. A tüdőnk is hozzáteszi a magáét: a növekvő oxigénszükséglet miatt légvételünk mozgás közben felgyorsul, azon kapjuk magunkat, hogy zihálunk korizás közben. Ez teljesen természetes reakció. Minél gyakrabban mozogsz, a szervezet annál inkább adaptálódik a gyakran ismétlődő terheléshez, ezért egyre kevésbé fog kalapálni a szíved, a tüdőd kapacitása is megnövekszik. 

Szinten tartható vele a diabétesz

Az Amerikai Diabétesz Társaság (American Diabetes Association) ajánlása szerint a kettes típusú cukorbetegséggel küzdő pácienseknek heti 150 perc közepes intenzitású aerob edzést szükséges teljesíteniük annak érdekében, hogy szinten tartsák vércukorszintjüket. Ez a tevékenység mozgás közben, valamint az azt követő 24 órában helyreállítja a cukorszintet, így segíthet a betegek életminőségének javításában. A Társaság javasolja még az anaerob edzések, azaz a súlyzós sportok beiktatását is a heti menetrendbe. Itt azonban fontos megjegyeznünk, amennyiben cukorbetegséggel küzdesz, mindenképp érdemes szakember segítségét kérned az edzések megtervezésében. Az egyénre és esetre szabott edzéstervvel könnyebben átlendülhetsz a mélypontokon. 

Általa nemcsak fittek, de izmosak is lehetünk

Görkorcsolyázás során folyamatosan dolgoznak a combközelítő-, távolító-, valamint a farizmok. A medencénket körülvevő izmok erősítése pedig növeli a derekunk stabilitását, így az izmos fenék mellett elmúlhat a derékfájásunk is. 

Setting,of,laces,on,black,roller,skates
Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Javítja az egyensúlyérzéket

A mozgás mikéntjéből és az eszköz specifikusságából adódóan a görkorizás során javul az egyensúlyérzékünk. Ne essünk kétségbe, ha az első pár alkalommal több időt töltünk a földön, mint a kerekeken, hiszen Rómát sem egy nap alatt építették fel. Ahogy az életben, úgy itt is érvényes: esés után poroljuk le magunkat, igazítsuk meg a koronánkat, és suhanjunk tovább! 

A mozgás elégedettséggel tölt el

Mozgás során dopamin szabadul fel, amit leánykori nevén boldogsághormonnak is becéznek, ez elégedettséggel és boldogságérzettel jutalmaz minket a befektetett munkánkért. Ha ez nem lenne elég, a természet közelsége, a fák és a friss levegő mindenképp a görkorizás mellett szólnak, hiszen ezek már önmagában is feltöltő erővel bírnak. 

Ugyan azt mondják, a futás a legegyszerűbb mozgásforma, a görkorizás talán egy fokkal több mókát tartogat magában, mint a kocogás. Szerezd be a megfelelő védőfelszerelést, és pattanj kerekekre, meglátod, a család apraja-nagyja élvezni fogja!   

Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix