Barion Pixel A helyes testtartás előnyei, amivel még fogyni is fogsz: otthoni gyakorlatok – Coloré

A helyes testtartás előnyei, amivel még fogyni is fogsz: otthoni gyakorlatok

2022. 05. 03.

A helyes testtartás előnyeit a fogyókúrában is kamatoztathatod, az alábbiakban elmondjuk, miért olyan fontos ez.

A helyes testtartás előnyeiről a legtöbben megfeledkezünk a mindennapokban, pedig hiába diétázunk és edzünk, ha közben erre az alapvető dologra nem figyelünk. Amennyiben azt szeretnénk, hogy a környezetünk is észrevegye, mennyit fogytunk, először is figyeljünk arra, hogy szépen kihúzzuk magunkat. Hogy pontosan mik a helyes testtartás előnyei, hogyan segíti a fogyást, valamint milyen gyakorlatokat érdemes otthon elvégeznünk, az alábbiakban kiderül.

A helyes testtartás előnyei és a fogyás kapcsolata

Javuló izomfunkciók

Vikki Petersen csontkovács arra figyelmeztet, hogy izmainkat inak rögzítik a csontokhoz, így azok megfelelő működése attól függ, hogy a csontok a megfelelő helyzetben vannak-e. Amikor a csontjaink elmozdulnak – például amikor lehajtott fejjel meredünk a laptop képernyőjére – akkor ez elmozdítja az izmokat a helyükről. Az eredmény? Túlságosan megnyúlt vagy kényelmetlenül megrövidült izmok, ami idővel a rettegett hát- vagy nyakfájdalmakhoz vezethet. Ellenben ha odafigyelünk a testtartásunkra, akkor az izmok is rendeltetésszerűen mozognak. Így könnyebben és kényelmesebben telik a napunk mint egyébként, valamint a megfelelő testtartás megalapozza az izomépítést is.

Helyes Testtartás Előnyei Az Alakunkra
Ez a fotó tökéletesen szemlélteti a helyes testtartás előnyei: összegörnyedve még a lapos has is kitüremkedik (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Javuló keringés

A jó keringés fontos ahhoz, hogy szervezetünk megkapja a megfelelő működéshez szükséges oxigént és egyéb tápanyagokat. A véráramlás optimalizálásának egyik módja, ha kihúzzuk magunkat – mondja Petersen. A helyes testtartás előnye, hogy a keringés zavartalanul történik a szövetekben és szervekben, lehetővé téve a tápanyagok hatékony szállítását. Míg a rossz testtartás akadályozza ezt.

Nagyobb tüdőkapacitás

Amikor görnyedünk, a tüdő nem telik meg rendesen levegővel, ám ha egyenesen ülünk, akkor igen. A jó testtartás pedig nemcsak a könnyű légzést teszi lehetővé, általa a mély légzéses gyakorlatokat is eredményesebben végezhetjük.

Több energia

A jobb keringés és a megnövekedett tüdőkapacitás azt jelenti, hogy szervezetünk megkapja a működéséhez szükséges oxigént, ami többek között az egész napos stabil energiaszintünk kulcsa. A helyes testtartás jobb oxigénellátást jelent, míg a rossz veszélyezteti a levegő áramlását. A görnyedt testhelyzet szó szerint csökkenti a belélegezhető oxigén mennyiségét, ami krónikus fáradtsághoz vezethet.

Kisebb a sportsérülés esélye

A rossz testtartástól nemcsak a hátunk fájhat, mivel olyan sérülésekhez is hozzájárulhat, mint például a kéztőalagút, a könyökalagút szindróma, az íngyulladás és a vállrándulás. A helyes testtartás előnye, hogy ezáltal kevésbé terheljük a csuklót, a könyököt és a vállat, ezért kisebb az esélye annak, hogy megsérüljünk vagy hosszú távú fájdalmat tapasztaljunk ezeken a területeken.

Helyes Testtartás Előnyei A Fogyásban
A jóga az egyik legnagyszerűbb módja testtartásunk javításának (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Mérsékelt ízületi kopás

A napi tevékenységtől függően a rossz testtartás szükségtelenül megterhelheti az ízületeket, például a csuklót, ha mondjuk folyamatosan a billentyűzet fölé hajolunk. Helyes testtartással ez is elkerülhető.

Tartásjavító gyakorlatok otthonra

Könnyebben megszokhatjuk a megfelelő testtartást, ha célba vesszük az ehhez szükséges izomcsoportokat, melynek során nem csupán a háttal és a vállakkal, de a törzs mély-, a has oldalsó izmaival is foglalkozunk. A tartásjavító gyakorlatok mindemellett kalóriaégetőek is, így duplán megéri belevágni a fogyókúra mellett.

A fenti videóban bemutatott gyakorlatokból eleinte ismételjünk meg heti két-három alkalommal egy sorozatot, pihenőnapok beiktatásával. Kövessük ezt az edzéstervet két hétig, majd a harmadik héttől váltsunk két sorozatra, az ötödik héten pedig háromra. Hogy ne álljunk meg a fejlődésben, két hónap után célszerű nehezebb edzésre váltani. Szintén fontos, hogy az egyes gyakorlatsorok között tartsunk 30-60 másodperces pihenőket.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

/egeszseg/mozgas/helyes-testtartas-elonyei/