Barion Pixel Előnyös gyakorlatok sétálás helyett, ha túl hideg vagy sötét van ahhoz, hogy kimozdulj – Coloré

Előnyös gyakorlatok sétálás helyett, ha túl hideg vagy sötét van ahhoz, hogy kimozdulj

2022. 11. 28.

A sétálás az egyik legjobb mozgás forma, egészséges, kikapcsol, de télen sokkal kevesebb kedve van hozzá az embernek. Ezek a gyakorlatok sétálás helyett is végezhetők.

Az őszi és téli időszakban az embernek egyre kevesebb kedve van kimozdulni. A sötét és hideg időben a sportolásról, még a sétálásról is könnyebben lemondunk. Pedig nemcsak fizikailag, hanem mentálisan is nagyon jót tesz az egészségünknek. Azonban a szakértők szerint a következő gyakorlatok sétálás helyett is előnyösek lehetnek.

Utca helyett folyosó

Ahhoz, hogy mozogjunk, nem feltétlenül kell kimozdulni a lakásból. Sőt, még a sétálást is tudjuk odabent végezni. Az legjobb, ha egy olyan útvonalat alakítasz ki, ami több szobán keresztül fut. Lehetőleg hosszabb, egyenes helyet keress, erre akár tökéletes lehet egy folyosó is.

Innentől már csak azt kell kitalálnod, hogy időben méred-e a megtett távolságot, vagy lépésben. 20-30 percet egyszerűen mozoghatsz így a házban anélkül, hogy ki kellene dugnod az orrod a hidegbe.

sétálás
Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Lépcsőzz

Ha többszintes az otthonod, fel-le sétálhatsz a lépcsőn, ez egy nagyon egészséges gyakorlat. Addig érdemes csinálnod, amíg el nem fáradsz, utána ne erőltesd. Hacsak egyszer tudsz felmenni, semmi gond, később majd növeled a köröket.

Menj el bevásárolni

Neked feltűnt már, hogy bevásárlás közben mennyit sétálunk? Sokszor úgy érzi az ember, hogy kilométereket gyalogolt le. Ha otthon nincs elég a helyed, a bevásárlóközpont vagy a piac is jó alternatíva lehet.

Ha zavar a tömeg, próbáld meg azokat az időpontokat, amikor kevésbé zsúfolt, például a kora reggeli órákban. Itt hosszan, egyenesen tudsz sétálni, annyi kört teszel, amennyit szeretnél, néhány helyen még akár lépcsőzhetsz is.

Az irodában is végezhető gyakorlatok sétálás helyett

Az irodában növelheted a naponta megtett lépéseket, ha a távolabbi nyomtatóra küldöd a fájlokat, vagy a messzebb lévő vízadagolót választod. Nem tűnik nagy változtatásnak, pedig sokat segíthetnek az egészséged megőrzésében. Valamint ha az épületben van lépcső, akkor használd azt a lift helyett.

gyakorlatok sétálás helyett
Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Hidegben is sétálhatsz kint

Bár ősz végén, télen nagyobb kihívást jelenhet odakint sétálni a hideg és a sötét miatt. A hűvösebb levegő nem árt a szervezettednek, ha megfelelően öltözöl fel. Sőt, a friss levegő kifejezetten jól eshet egy hosszú munkanap után a fülledt irodában. Az egyetlen igazán fontos dolog, amire figyelned kell, az a jeges, havas járda lehet, ami könnyen csúszóssá válhat, és sérülést is okozhat. Ez leginkább a hajnali és az esti órákban jellemző, így érdemesebb napközben beiktatni a sétát.

Fontos, hogy a mozgástól ne vegye el a kedved a hideg időjárás, ugyanis egész évben fontos a testünknek.

Forrás: HuffPost

Borítókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix