Barion Pixel Üss, ha jót akarsz: a boksz mint sport 5 előnye – Coloré

Üss, ha jót akarsz: a boksz mint sport 5 előnye

2022. 09. 23.

A boksz olyan küzdősport, amit már az ókori Görögországban, még az olimpia előtt is űztek. Arra használták, hogy az embereket teljesítményre neveljék az ütés művészete által, valamint az általános fizikai kondíciót javítsák általa.

A boksznak számos ága van manapság, kezdve a kemény küzdelmektől, a klasszikus boksztól a bokszzsákos edzésen keresztül a boksz-aerobikig.

A tipikus bokszgyakorlatok közé tartoznak az ütések elkerülése érdekében végzett mozgás- és lábgyakorlatok, valamint a felszereléseken végzett ütőgyakorlatok. Az ökölvívás ma már akár virtuálisan is végrehajtható olyan játékrendszereken keresztül, amelyek mozgásérzékelőkkel rendelkeznek.

A legjobb, ha szakavatott edző vezet be minket a sport rejtelmeibe, de akár a YouTube segítségével is elsajátíthatunk egy-két egyszerű gyakorlatsort. Egy biztos: számos pozitív hatása van a szervezetre nézve. Lássuk, melyek ezek!

boksz
Forrás: Unsplash

Jót tesz a szívnek

Az ökölvívóknak képesnek kell lenniük arra, hogy gyakori, nagy intenzitású rohamokat hajtsanak végre egy edzés vagy meccs alatt. A sport a nagy intenzitású intervallum edzés (HIIT) egyik formája, így remekül edzi a szívet, a keringési rendszert és ezáltal csökkenti annak betegségeinek kockázatát, például a magas vérnyomást is optimalizálja.

Fogyaszt

Nagyszerűen formál és fogyaszt. Jobban csökkenti a testzsírt és javítja az általános test-összetételt, mint más tevékenységek, például a gyors séta.

Erősíti a testet

A szóban forgó sport az egész test erejét fejleszti, hiszen az ütési erő nemcsak a vállból származik, az ütés bedobása az egész testet érinti. A jó ütés során az alsó végtagok a talajnak nyomódnak, és a test többi részének koordinációja is szükséges, hogy erőt adjon az ütésen keresztül. Ezért az alsó végtagok, valamint a törzsizmok is jelentősen dolgoznak.

Javítja az egyensúlyt

Ez a sport (is) mozgásigényes tevékenység. Ez magában foglalja a koordinált lábmunkát, a változó körülményekre reagáló mozgásstratégiák kidolgozását és a fent említett izomerőt. Mindezek segítenek javítani a test egyensúly készségét.

boksz
Forrás: Unsplash

Kiváló stresszoldó

Végül, de nem utolsó sorban ez az egyik legjobb stresszlevezető, szinte katartikus élményt tud nyújtani, teljesen felfrissül a test és kiürül az elme általa. Próbáljátok ki, megéri!

Forrás: healthline.com
Borítókép forrása: Unsplash