Barion Pixel 10 perces otthoni lábedzés: ezt próbáld ki, ha keveset gyalogolsz – Coloré

10 perces otthoni lábedzés: ezt próbáld ki, ha keveset gyalogolsz

2021. 10. 31.

Az ősz, pontosabban az igazán hideg, szeles, esős napok beköszöntével egyre kevesebbet sétálunk, vagy esetleg teljesen felhagyunk vele. Pedig a láb edzése egész évben fontos, már amennyiben szeretnénk elkerülni a narancsbőr kialakulását.

Ha hozzáadjuk az ülőmunkához az autóban és/vagy tömegközlekedésen üléssel töltött perceket, nem nehéz kitalálni, milyen testkép néz majd vissza ránk a tükörből, mire kilábalunk a téli időszakból.

Pedig egy hatásos lábedzéshez nem kell feltétlenül edzőterembe mennünk, hiszen súlyok nélkül is alaposan megdolgoztathatjuk a lábizmokat, a vádlitól kezdve egészen a combtőig, sőt, ez a fajta terhelés még a farizomnak is jót tesz.

A lábmunka előnyei

Lábunk megdolgoztatása számos előnnyel jár, elég csak a gyaloglásra gondolni: naponta egy óra tempós séta például már beindítja a zsírégetést, ráadásul nemcsak a lábizmokat erősíti, hanem a szívizmokat is.

Emellett növeli a tüdőkapacitást és javítja a szervek oxigénellátását. Az pedig már csak hab a tortán, hogy megalapozza a feszesebb bőrt és a tónusosabb formát.

Rohanó világunkban azonban sokan nem tudnak napi egy órát áldozni arra, hogy tempósan lesétáljanak egy távot, a hidegben ráadásul túl sok kedve sincs ilyesmihez az embernek.

Ilyenkor érdemes otthoni lábedzést tartani, ami egyrészt alaposan átmozgatja a végtagokat, másrészt sokkal nagyobb terhelést nyújt a klasszikus sétánál, így naponta 10 perc is elegendő belőle.

Mit ér egy napi 10 perces lábedzés?

Nos, már napi 10 perc testmozgás is többet számít, mint hinnénk: a pulzus megemelkedik, a vérkeringés felpezsdül, nő a sejtek oxigénellátása, mindezek kombója – rendszeres gyakorlás esetén – pedig beindítja a lelassult anyagcsere-működést.

Az ülő helyzettel ellentétben mozgás során javul a lábak vérellátása, ezáltal csökken a narancsbőr és a bőr megereszkedésének kockázata.

Ez a fajta lábedzés mindemellett a combokat sem hagyja érintetlenül: 1-2 centit lefarag azok kerületéből, vagyis elősegíti a feszes kontúrokat. Ettől a lábak észrevehetően vékonyabbak lesznek.

Ha minden egyes nap beiktatod a fenti 10 perces gyakorlatot, sokkal feszesebb, tónusosabb bőrrel, és izmosabb lábakkal várhatod a tavaszt. Az izmok terhelése tónusosabb lábakat és feneket eredményez, így télen-nyáron bátran viselhetsz feszes nadrágot, vagy harisnya-szoknya kombinációt.

Amennyiben pedig a tízpercnyi tornát heti szinten 2-3 intenzív zsírégető edzéssel is kiegészíted, még könnyebben lefaraghatod a plusz kilókat.

A fogyás és az alakmegőrzés természetesen csak a megfelelő, vitaminokban gazdag étrend kialakításával lehetséges, ami tartalmazza a szükséges fehérje-, illetve rostmennyiséget. A zsírégetéshez elengedhetetlen feltétele a rendszeres testmozgás, míg az emésztés és az anyagcsere javításának a kellő mennyiségű folyadék.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix