Barion Pixel Elhunyt Csollány Szilveszter – Coloré

Elhunyt Csollány Szilveszter

2022. 01. 24.

51 éves korában hunyt el az olimpiai bajnok tornász, Csollány Szilveszter.

Az elképedt edző

Csollány Szilveszter 1970 áprilisában látta meg a napvilágot. A soproni születésű sportoló először csupán bátyját kísérte el edzésekre. Tetszett neki ez a világ és a gyakorlatok, így otthon, egy panellakás kis szobájában próbálgatta azt, amit látott. Amikor megmutatta testvére edzőjének, az meghökkent, hiszen nem mindennapos, hogy valaki minden instrukció nélkül képes felnyomni magát terpeszülésből kézállásba.

Szilveszter végül Győrben kezdett el tornázni és már 15 éves korában elérte első igazi sikerét: utánpótlás versenyzőként negyedik helyen végzett az Ifjúsági Barátság Versenyen (IBV), Lengyelországban. Nem volt vele egyszerű, hiszen mindenért szót emelt, amivel nem értett egyet, legyen szó akár róla, akár társairól: mindig kiállt igaza mellett az edzőkkel szemben.

Három évre rá, 1988-ban az ifjúsági Európa Bajnokságon gyűrűn harmadik lett, lólengésben pedig a negyedik helyet hozta el. Nem kevés munka volt ebben, hiszen az edzőtáborokban napi 6-7 órát is dolgoztatták testüket. Egy évre rá már a felnőttek közt versenyezhetett, és különböző megmérettetéseken sorra ért el jobbnál jobb helyezéseket. 1992-ben már három számban indult, gyűrűben, lólengésben és ugrásban.

1993-tól megkezdte a kötelező katonai szolgálatot, ami hátráltatta a felkészülésében, ám ennek ellenére leszerelése után hamar visszanyerte régi formáját. Különböző rendezvényeken ért el hol jobb, hol kevésbé jó eredményeke. Idővel végül csakis a gyűrűnek szentelte életét.

A gyűrűk ura

Nemcsak tanította a sportot, hanem ő maga is gyakorolta, de kizárólag edző nélkül, saját módszerrel. Ennek köszönhetően 1996-ban az Atlantai Olimpiai Játékokon második lett. 1997-ben az egyéni magyar bajnokságon első helyen végzett, majd további más díjai mellett az év legjobb tornászává választották.

Tudta, hogy több van benne. Úgy tartotta, hogy ha valaki tudja magáról, hogy mire képes, akkor ér szomorkodni. Nem adta fel az álmát, így a következő Olimpiára készült, és 2000-ben Sydney-ben sikerült megszereznie a hőn áhított aranyérmet.

Csodás gyakorlatot mutatott be 2000-ben Sydney-ben

Mivel a következő Olimpiára nem jutott ki, visszavonult, majd a vendéglátóiparban tevékenykedett. 2011-től két éven át Izlandon élt családjával, mint tornaedző. A honvágy hazaszólította, így családjával karöltve visszaköltöztek Magyarországra.

Edzőként és oktatóként folytatta munkásságát, de a televízióban is feltűnt: 2020-ban az Exatlon Hungary második évadában 18 napot töltött a Bajnokok csapatában.

2021 novemberében koronavírussal fertőződött meg, december 6-án pedig lélegeztetőgéppel könnyítettek szenvedésein.

Állapotáról nem adtak hírt, így csak reménykedhettünk, ám Csollány Szilveszter a mai napon feladta a harcot.

Isten veled, Szilas!

Elhunyt Csollány Szilveszter tornász
Kép forrása: Instagram