Barion Pixel Bikram jóga – a legintenzívebb téli zsírégetés – Coloré

Bikram jóga – a legintenzívebb téli zsírégetés

2022. 11. 18.

A Bikram jóga Síva ajándéka az embereknek. Az örök pusztulás és újjászületés istenétől nem is kaphattunk volna csodálatosabb dolgot, hiszen a testünket és a lelküket is megszabadítja a mérgező anyagoktól.

A Bikram jóga évek óta hatalmas népszerűségnek örvend és nem is ok nélkül, hiszen számtalan jótékony hatása van a testre és a lélekre egyaránt.

A Bikram jóga különlegessége abban rejlik, hogy a jógagyakorlatokat 38-40 Celsius fokra fűtött teremben, 40 százalékos páratartalom mellett kell elvégezni. Az órák igazi rituálék, ugyanis a 90 percig tartó edzésen mindig ugyanazt a 26 ászanát és két típusú légzőgyakorlatot kell elvégezni, két sorozatban. Annak ellenére, hogy minden óra ugyanabból a 26 gyakorlatból áll, nem kell tartani a monotonitástól, hiszen minden órán más és más kombinációból áll a gyakorlás.

bikram jóga
A Bikram jóga különlegessége abban rejlik, hogy a jógagyakorlatokat 38-40 Celsius fokra fűtött teremben 40 százalékos páratartalom mellett kell elvégezni az ászanákat. / kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

A 90 perces gyakorlatsorral a test összes izma aktivizálódik, a belső szervek vérellátása friss oxigénnel dúsul, de ha ez nem lenne elég, a mentális egészség és a lelki egyensúly megteremtésében és fenntartásában is hatalmas szerepet játszik. A belső béke megtalálására természetesen a jóga más típusai is tökéletesen megfelelnek, hiszen ennek a mozgásformának a célja az, hogy közelebb kerüljünk önmagunkhoz, és elcsendesedjenek a gondolataink.

Jogos a kérdés, hogy mégis mit ad hozzá a 40 Celsius fokos hőmérséklet a gyakorlatok eredményességéhez? A magas hőfok csökkenti a sérülések kockázatát, valamint jelentősen megnöveli a szövetek és az izmok nyújthatóságát. A meleg fokozza továbbá a zsírégetést, megemeli a pulzust, élénkíti a vérkeringést, így a fokozott izzadás miatt a méreganyagok is gyorsabban távoznak a szervezetből. Az izzadás nagyon fontos része a méregtelenítésnek, ez már az ősi kultúrákban is ismert volt, gondoljunk csak a svéd szaunára, amely több évszázados múltra tekint vissza.

A Bikram jóga azért is fantasztikus, mert a 90 perces gyakorlás után már az első alkalommal azt érezhetjük, hogy a teljes testünk felfrissült, bőrünk üdébb, testünk könnyebb, a lelkünkben cipelt terhek pedig egyszerűen mintha sosem lettek volna. Azok, akik imádnak szaunázni és a testmozgás is fontos számukra, imádni fogják a Bikram jógát, hiszen mindkét szenvedélyüknek egyszerre hódolhatnak. Mivel a nyári hónapokban a kinti nagy meleg is megterheli a szervezetet, ezért a hidegebb őszi és téli hónapokban ajánlott elkezdeni a Bikram jógával való ismerkedést.

Bikram jóga
Azok, akik imádnak szaunázni és a testmozgás is fontos számukra imádni fogják a Bikram jógát. / kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

A Bikram jóga eredete

A Bikram jóga a hatha-jóga 20. századi megfelelője, elnevezése Bikram Choudhury indiai jógi nevéhez fűződik. A gyakorlatsor 26 eleme a hatha-jóga több ezer éves ászanáiból áll. Az ősi legeda szerint Síva, az örök pusztulás és újjászületés istene ajándékozta az embereknek.

Fontos, hogy a Bikram jóga óráin nincs szükség semmilyen eszközre, vagy kellékre, mivel Bikram jógi szerint az a lényege, hogy a gyakorlója mindig saját erejéből hajtsa végre az ászanákat. Így a fejlődés is sokkal gyorsabb lesz. Ahogy már említettük, az izzadás elengedhetetlen része a szeánsznak, ezért nagy figyelmet kell fordítani az óra utáni vízfogyasztásra és az ásványi sók pótlására. Az első órákon akár másfél liter folyadékot is veszíthet a szervezet, éppen ezért az óra 30. percénél kötelező vízivási szünetet kell tartani. Természetesen egyéni igényeknek megfelelően az óra alatt bármikor van lehetőség a víz pótlására, de arra mindenképpen figyelni kell, hogy egyszerre csak kevés mennyiséget szabad inni.

Így készülj a Bikram jóga edzésekre

Úgy, mint minden edzésre, erre is érdemes felkészülten érkezni. Krónikus betegség esetén érdemes előtte a kezelőorvossal is konzultálni. A Bikram jóga előtt két órával már nem ajánlott az étkezés és a koffeines, alkoholos italok fogyasztása sem. Ügyelni kell arra is, hogy az utolsó étkezés teljes kiőrlésű gabonában, fehérjében, gyümölcsökben gazdag legyen, és érdemes minél több tisztított vagy szénsavmentes ásványvizet inni.

Összességében kijelenthetjük, hogy a Bikram jóga egy igazi orvosság, ami égeti a zsírt így igazi kalória és plusz kiló-gyilkos. Széppé és üdévé varázsolja a bőrt, megtisztítja a szervezetet a káros méreganyagoktól, és segíti a lélek megújulását is. Mi több, ez egy tökéletes időtöltés azoknak is, akik közelebb szeretnének kerülni belső önmagukhoz.

Nyitókép: Shutterstock / Puzzlepix