Maszkszerű hatást kelt az alapozó a bőrön, ha így viszed fel

2022. 06. 19.

Sokszor előfordul, hogy még a már bevált alapozó is maszkszerű hatást kelt az arcon. Bőrgyógyász és sminkmesterek elmondják, mi lehet ennek az oka, és mit tehetünk ellene.

Mindannyian átéltük már azt a kellemetlenséget, amikor az alapozó felvitele után a tükörbe néztünk, a végeredmény pedig vakolatszerű hatást lett. A kérdés az, hogy ez biztosan csak a termék hibája? Marisa Garshick, okleveles bőrgyógyász szerint nem feltétlenül. Persze, előfordulhat, ám nagyon sokszor a bőr nem megfelelő állapota felelős a jelenségért. Lori Taylor Davis és Nick Lujan sminkesek egyetértenek ezzel, az alábbiakban pedig elmondják, mit tehetünk az alapozó tartósságáért.

Ezért kelthet maszkszerű hatást az alapozó

Nem készítettük elő a bőrt a sminkelésre

Nem véletlenül hangsúlyozzák a sminkesek, hogy a megfelelő bőrápolási rutin kialakítása elengedhetetlen a smink felvitele előtt. Davis szerint az alapozó fedése attól is függ, hogy előkészítettük-e orcánkat a sminkelésre. Ha például dehidratált, akkor a smink sem lesz olyan, mint szeretnénk. A bőr előkészítésének fontos eleme a hidratálókrém és a primer. „Mindkettő megváltoztathatja a bőr felszínét, és megteremtik a tökéletes felületet az alapozáshoz” – mondja Davis, megjegyezve, hogy ez minden bőrtípusra igaz.

Alapozó
Néha a legkisebb festékmennyiség is katasztrofális megjelenéshez vezet (Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix)

Nem vártunk eleget a primer felszívódásával

Ahogy a bőrgyógyászok azt javasolják, hogy a szérumokat és a hidratálókrémet hagyjuk megszáradni a fényvédő felvitele előtt, a sminkesek ugyanezt tanácsolják az alapozó és a primer esetén is. „Mindig várjunk pár percet a primer felvitele után, mielőtt az alapozót felkennénk” – mondja Lujan. Ettől ugyanis szebb, egyenletesebb lesz a végeredmény.

Nem megfelelően használjuk a hidratálókrémet

Ha azt reméljük, hogy a hidratálókrém felvitele varázslatosan átalakítja bőrünket, és megakadályozza, hogy az alapozó maszkszerű hatást keltsen, akkor sajnos hiába várunk. Mivel a száraz bőr hajlamos ledobni magáról a terméket, Lujan szerint fontos, hogy ne csak hidratálót használjunk, hanem megfelelően alkalmazzuk is. „Egy jó vízbázisú hidratáló alkalmazása egy sűrűbb, táplálóbb krém felvitele előtt segít teltebbé tenni a bőrt, míg a krém ragyogóbb, egészségesebb megjelenést kölcsönöz neki” – magyarázza Lujan.

Kihagytuk a bőrradírt

Nem csupán a hidratálás és a primer használata, de az elhalt hámsejtek eltávolítása, vagyis a bőr leradírozása is fontos az alapozó felvitele előtt. Garshick szerint ennek hiányában szinte garantált a maszkszerű hatás, sőt, a komoly bőrgyulladás sem kizárt. Ami a hámlasztást illeti, az érzékeny bőr ápolása esetén nagyon fontos, hogy a kevesebb néha több elvét szem előtt tartva kell kialakítani a rutint. Minél több összetevővel találkozik a hámréteg, annál nagyobb az esélye, hogy kényesen reagál az adott kencékre, mert fokozottabb a mellékhatások veszélye. Tisztában kell lenni azzal, mely hatóanyagok nem használhatók egyidejűleg, illetve érdemes kitapasztalni – például a C-vitaminos szérum, az enyhe kémiai hámlasztók és a niacinamide estében – hogy milyen koncentrációban bírja el a bőr a főbb alapanyagokat.

Nem a bőrünkhöz passzoló árnyalatot választottunk

Időnként abban rejlik a hiba, hogy rossz alapozót használunk. Garshick szerint a maszkszerű hatás akkor is előfordulhat, ha nem megfelelő árnyalatú az alapozó, mivel az egyszerűen természetellenesnek hat, és mondhatni rátapad a bőrre. Ezt úgy kerülhetjük el, ha vásárlás előtt megismerjük saját bőrtónusunkat, amihez akár sminkes segítségét is kérhetjük.

Megfelelő árnyalatú Kozmetikum
A megfelelő árnyalat kiválasztásához érdemes sminkes szakember segítségét kérni (Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix)

Nem a bőrünkhöz passzoló formulát használunk

Az alapozó kiválasztásakor a bőrtónus mellett bőrünk típusát is figyelembe kell vennünk. Garshick szerint az alsó bőrréteg különösen befolyásolja az alapozó fedését, mivel száraz és érzékeny bőr esetén a termék eleve nem fedi megfelelően az orcát. Ezen a ponton ismét meg kell említenünk, mennyire fontos a rendszeres és körültekintő bőrápolás, ha azt szeretnénk, hogy a smink a helyén maradjon és ne keltsen maszkszerű hatást. Garshick továbbá azt javasolja, hogy a bőrproblémákkal küzdőknek érdemes bizonyos összetevőket keresni a kencékben: a száraz bőrűeknek előnyös lehet a hidratáló hatóanyagokat, például hialuronsavat tartalmazó alapozók használata, míg az irritált bőr (például pattanás vagy bőrpír miatt) a színezett hidratáló a jobb választás.

Túl sűrű a kozmetikum formulája

Davis szerint a színezett hidratáló jobb választás a hétköznapokban az alapozónál, mert lágyabb fedést ad, nem lesz maszkszerű a hatása, és sokkal természetesebb külsőt kölcsönöz. Színezett hidratálót egyébként házilag is készíthetünk: egy tiszta, üres, jól zárható tégelybe tegyünk fele rész hidratáló krémet, fele rész alapozót, majd alaposan keverjük össze őket egy tiszta ecset szárával vagy egy hurkapálcával. Ha a hidratáló krém nem rendelkezik fényvédő faktorral, adjunk hozzá egy kevés napvédő krémet, és még egy kis alapozót, majd ismét jól keverjük el. Ezt követően nincs más hátra, minthogy meggyőződjünk arról, hogy milyen szépen, egyenletesen fed!

Túl vastagon visszük fel a terméket

Lujan szerint ez a leggyakoribb probléma az alapozó felvitelénél, sokan ugyanis egyszerűen nem érzik, hogy mi számít túl soknak. Csakhogy ezáltal egyenetlen és foltos lesz a végeredmény – különösen ha fedőpúdert is használunk. Arról nem beszélve, hogy a túl vastag sminkréteg durván szárítja a bőrt, amitől az élettelenné válik.

Nem az életmódunkhoz passzoló formulát használunk

Ha melegben sem szívesen mondanánk le az alapozóról, a munkák miatt azonban sokat mászkálunk és emiatt megizzadunk, akkor Garshick azt tanácsolja, válasszunk olyan kozmetikumot, ami ellenáll az izzadásnak, mégis természetes fedést biztosít.

Kihagytuk a fixálást

Az alapozó felvitelét követő lépések legalább olyan fontosak, mint az azt megelőzőek. Éppen ezért Lujan szerint mindig használjunk sminkfixálót. A sminkes a por állagú termékekre esküszik, melynek használata egyszerűbb, mint gondolnánk: mártsuk a sminkfixáló porba a sminkecsetet, ütögessük le róla a felesleget, és alkalmazzuk először a bőr zsírosodásra hajlamos részein, majd az összes többin. Ha extra púder marad az arcon, azt ugyanazzal az ecsettel leszedhetjük, mint amivel felvittük.

Fényvédő és a smink: ezzel a trükkel jól megférhetnek egymás mellett

A fényvédő és a smink látszólag összeegyeztethetetlen, mégis lehetséges a kettő egyidejű alkalmazása. Cikkünkből megtudhatod, mire kell figyelni.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix