Barion Pixel 5 tipp száraz bőrre – ezeket érdemes bevetni – Coloré

5 tipp száraz bőrre – ezeket érdemes bevetni

2022. 06. 04.

A száraz bőrt okozhatja az életmódunk, a dehidratáltság, de genetikailag is rendelkezhetünk könnyen kiszáradó bőrtípussal.

A nagyon száraz, irritált, viszkető bőr súlyosabb formáját nevezzük atópiás dermatitisznek. Ez a probléma akár már a kora gyermekkorban jelentkezik, tünetei fájóak, ekcéma szerűen fellángolhatnak, és haladéktalan kezelést igényelnek.

Szaraz Bor
Forrás: Unsplash

Az atópiás bőr nem tudja ellátni a funkcióit: nem véd, nem tárolja a vizet. Kialakulását a genetikai hajlamon túl okozhatja allergia, ételallergia, immunhiányos állapot, gyógyszerek. A tüneteket lehetőleg azonnal kezelni kell, mert komolyabb szövődményei is lehetnek. Az atópiás bőrszárazság ellen fel kell lépni külsőleg, speciális dermokozmetikumok segítségével, és belsőleg a megfelelő hidratálással, vitamindús táplálkozással és immunerősítéssel.

Ha “csak” a helytelen életmód vagy környezeti hatások okozzák a bőr kiszáradását, az könnyebben orvosolható probléma. Nézzünk most 5 tanácsot, melyekkel mind az atópiás, mind a kiszáradt bőr gyorsan fellélegezhet és extra segítséghez jut a regenerálódásban!

Száraz bőr
Forrás: Unsplash

Víz, víz, víz!

A hidratálás nagyon fontos, és nemcsak a bőr miatt, kell az anyagcserénkhez, az agyunk működéséhez, az emésztéshez, úgy általában mindenhez. Aki kávét iszik, dohányzik, vagy más vizelethajtó anyagot juttat a szervezetébe, annakextrán kell hidratálnia! Fogyasszunk minimum 2, de inkább 3 liter tiszta vizet minden nap!

Zárjuk be a nedvességet a bőrbe!

Ha bevisszük a kellő folyadékot, akkor segíteni kell a bőrnek, hajnak, hogy meg is tudja ezt tartani. Segíthetnek az olyan természetes anyagok, mint a kókuszzsír, az argánolaj, a ceramid tartalmú kozmetikumok és az aloe vera növény zseléje.

Megfelelő bőrápolás.

Ne tisztítsuk túl a száraz bőrt, mert azzal még inkább felsértjük és eltávolítjuk a természetes zsírtartalmát és védőrétegét! Válasszunk speciálisan érzékeny-száraz bőrtípusra fejlesztett dermokozmetikumokat, melyek vitaminokat, ceramidokat, hialuronsavat vagy kollagént is tartalmaznak!

Erősítsük az immunrendszert!

Ezt leginkább úgy érhetük el, ha bejutnak a szükséges vitaminok és ásványi anyagok a szervezetünkbe (élelmiszer vagy táplálékkiegészítők útján). A bőr regenerálódásához, újraképződéséhez nagy mennyiségben szüksége van D-vitaminra, C- vitaminra és E-vitaminra, illetve béta-karotinra. Az immunerősítés részeként be kell, hogy juttassunk olyan gyulladáscsökkentő és az immunsejteket támogató élelmiszereket, mint az omega-3 tartalmú halolaj és a prebiotikumok, probiotikumok.

Kerüljük a kerülendőt!

Ügyeljünk a környezeti ártalmakra, melyek extrán kiszáríthatják a bőrt! Ilyen a légkondicionáló, a szeles idő, a téli hideg, a nyári forróság. Mindig öltözzünk az időjárásnak megfelelően, illetve alkalmazzunk annak megfelelő kozmetikumokat is: napfényvédő, téli hidratáló stb. Ha kontakt allergiánk van, messze kerüljük el az allergéneket!

Forrás: healthline.com