Sminktrendek a világban: mindenhol más a szép

2021. 09. 10.

Izgalmas különbségekre bukkanunk, ha elkezdjük nézegetni, a különböző országokban hogyan sminkelik magukat a nők. Talán nem lövöm le a poént, ha egy szóban összefoglalom: másképp.

USA: élénk színek, hangsúlyos szempillák

Az USA-ban az élénk színek és a nagy szempillák divatosak. Szemre a tengerészkéket és a szilvakéket használják, szájra pedig a matt pirosat, narancsszínt, burgundivöröset, sőt padlizsánszínt. Erősen hangsúlyozzák a szempillákat is, elsősorban festékkel, de akár műszempillákkal – avatta be a részletekbe az olvasókat a MAC Cosmetics képviselője. Mivel a globális kozmetikai márka a világ számos országában működtet üzleteket, reális képe lehet arról, hol milyen szépészeti termékből fogy a legtöbb.

Beauty,make Up.,portrait,of,beautiful,young,woman,with,fake,eyelashes
Az USA-ban elsősorban a szempillát hangsúlyozzák, amit több szakértő okos ötletnek tart / fotó: Shutterstock /PuzzlePix

Brazília: természetes kinézet, matt ajkak

Én biztosan nem erre az országra tippeltem volna, de Brazília az a hely, ahol a sminkkultúra alapja a természetes megjelenés – azt a hatást akarják elérni, mintha nem is használnának szépítőszereket. Ehhez párosulnak újabban a merész, de matt színek az ajkakon.

A MAC szakértője ugyanakkor egy másik trendet is felfedezett: a közösségi médiában dől el, milyen a menő smink. Érdekes, hogy ez viszont egyre inkább arról szól, hogyan készítsük el a tökéletes szelfit, nem pedig arról, hogyan érjük el az „utcai viseletre” is alkalmas kinézetet.

Morning,make Up
Brazíliában a természetes kinézet hódít / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

Franciaország: a makulátlan bőr a fontos

A sminkelés hagyományai és kultúrája valószínűleg Franciaországban a legnagyobbak. Nem csoda, hogy ők az alapoktól indulnak: a hibátlan bőrt tartják a legfontosabbnak. Ennek elérésére alapozókat és BB-krémeket használnak, lehetőleg olyanokat, amelyek észrevétlenül mutatják természetesen szépnek a bőrt. Az a szépítőszer pedig, ami egyetlen igazi francia nő táskájából sem hiányozhat, a rúzs.

Japán: pirosító és rúzs

Világ körüli utunkon pillantsunk be a távol-keleti országba is. Japánban nagy divat az arccsont kiemelése pirosítóval, valamint a rúzs használata. A japán szépségideálnak jól ápolt, hangsúlyos szemöldöke, pirosítóval kiemelt arccsontja, vörösre rúzsozott szája és minél nagyobbnak tűnő szeme van. Érdemes megemlíteni, hogy a vörös rúzs mellett újabban teret nyernek a terrakotta, a narancsos, sőt a sárgás árnyalatok is.

Beauty,portrait,of,young,asian,women,on,light,and,shadow
Japánban alap az arcsont és az ajak kiemelése / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

Magyarország: szempillaspirál és szemöldökceruza  

A hazánkra vonatkozó adatok más forrásból, az Arena Plaza szépségápolással kapcsolatos, 1200 ember megkérdezésével készült felméréséből származnak ugyan, de ettől még alkalmasak lehetnek az összehasonlításra. A kutatásban részt vevő hölgyek azt állították, hogy a BB-krém, a szemöldökceruza és a rúzs az a szépségápolási cikk, ami nem hiányozhat a sminktáskájukból.

Nyitókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix