Barion Pixel Fényvédő és a smink: ezzel a trükkel jól megférhetnek egymás mellett – Coloré

Fényvédő és a smink: ezzel a trükkel jól megférhetnek egymás mellett

2022. 04. 27.

A fényvédő és a smink látszólag összeegyeztethetetlen, mégis lehetséges a kettő egyidejű alkalmazása. Elmondjuk, mire kell figyelni.

A tudatos bőrápolás jegyében a fényvédők használata kikerülhetetlen, az ember ugyanakkor emiatt nem szívesen mondana le a sminkelés öröméről sem. De hogyan fér össze a fényvédő és a smink, ha utóbbit már elkészítettük, és nem szeretnénk tönkretenni az eredményt az előbbivel? A Tiktok, vagy mondhatnánk #skintok közössége úgy tűnik megoldást talált a problémára.

Fényvédő és a smink együttes alkalmazása

„Ha hozzám hasonlóan irtózol annak a gondolatától, hogy naptejet kenj a sminkedre, akkor mutatok pár módszert, ami segíthet rajtad” – mondja @kylei.ann tiktoker, aki három termékre esküszik: fényvédő stiftre, fényvédő sprayre és fényvédő púderre. Az alábbiakban bőrgyógyászok mondják el, melyik miért szuper.

Fényvédő Krémek és A Smink
Fotó: Shutterstock/Puzzlepix

Fényvédő stift

A fényvédő stiftek könnyű formulája egészséges ragyogást kölcsönöz a bőrnek, és tökéletes opció lehet az aknékkal küzdőknek – legalábbis @beamaxinemd, egy a TikTokon is publikáló bőrgyógyász szerint. Az @uglyducklingskincare TikTok-csatorna bőrgyógyásza hozzáteszi: a stiftek többségéről mindenesetre tudni kell, hogy azok vegyi-alapúak, áttetszőek, valamint gélszerű állagúak, emiatt minimálisan elmozdulhat a smink.

Fényvédő spray

A fényvédő spray egyszerre hasznos és praktikus, hiszen bármekkora táskában elfér, láthatatlanul eloszlik a bőrön, nem hagy nyomot, a sminkre is fújható: tökéletesen felturbózza vagy újjáéleszti az alap fényvédelmet egy rohanós napon. Plusz, a fényvédő spray @alenaavictoriaa tiktoker szerint bátran fújható a sminkre is, annyi a lényeg, hogy utána egy kis ideig ne érjünk a bőrünkhöz. Illetve ha odafigyelünk a következőkre, akkor egész nyáron megóvhatjuk arcbőrünket: használat előtt rázzuk fel a sprayt, és nagyjából 15-20 centiméter távolságból permetezzük az arcunkra, mert ha ennél közelebbről tesszük, akkor foltokat hagy, ha pedig távolabbról, akkor nem érvényesül a fényvédő hatása. Visszafojtott lélegzettel és becsukott szemmel fújjuk magunkra a sprayt, valamint ne hagyjuk ki a dekoltázsunkat sem.

Alap fényvédelemre használjunk inkább speciális, magas faktorszámú, arcra való készítményt, hogy megóvjuk bőrünket, a spray elsősorban a védelem fokozását és megerősítését szolgálja. A sprayből permetezhetünk akár a fejbőrünkre is, így megelőzhetjük, hogy a választéknál leégjen a bőr. Végezetül érdemes kétóránként megismételni a permetezést.

Fényvédős púder

A fényvédős púdereket úgy képzeljük el, mint a fixáló púdereket, amelyek feladata a smink egyben tartása. A @denverskindoc felhasználónéven publikáló TikTok-bőrgyógyász az ásványi alapú fényvédős púdereket ajánlja, ami nem csupán láthatatlan és könnyen alkalmazható, de az érzékeny bőrűek is bátran használhatják.

Fényvédő Krém és A Smink
Egy fényvédővel ellátott sminktermék alkalmazása önmagában elegendő védelmet nyújt a káros sugarak ellen /Fotó: Shutterstock/Puzzlepix

Elegendő fényvédőt tartalmaznak a sminktermékek?

Ha már a fényvédő és a smink együttes használatánál tartunk, akkor nem mehetünk el a fenti kérdés tisztázása mellett sem, hiszen számos sminktermék csomagolásán ott díszeleg az a bizonyos SPF (sun protection factor – napvédő faktor) jelzés, ami arra utal, hogy az adott termék fényvédőt tartalmaz. Minél magasabb szám szerepel az SPF felirat után, annál erősebb a napsugarak elleni védelem. De vajon száz százalékosan megbízhatunk ezekben a jelzésekben? A makeup.com által megkérdezett bőrgyógyász szerint sajnos nem, ezért ne várjuk, hogy egy fényvédővel ellátott sminktermék alkalmazása önmagában elegendő védelmet nyújt a káros sugarak ellen. Merthogy azok csak ott és addig teszik ezt, amíg a helyükön maradnak. Ha a nagy melegben elkenődnek vagy lefolynak, arcunk védelem nélkül marad.

Hogyan használjuk együtt a fényvédőt és a sminket?

A bőrgyógyász azt javasolja, hogy a reggeli bőrápolási rutin részeként, még a sminkelés előtt alkalmazzunk napvédő krémet, majd várjunk néhány percet, amíg teljesen beszívódik. Ezzel egyrészt biztosítjuk a megfelelő sminkalapot, másrészt a beszívódott napvédő kence nem fog elkenődni, és hosszú órákra védelmet nyújt. A fényvédőt tartalmazó sminktermékekre pedig tekintsük egy plusz védőbástyaként. A védelem megerősítésére napközben pedig tökéletesek a fent említett termékek.

A leggyakoribb hibák a fényvédő és a smink együttes alkalmazása során

A fényvédőbe belekeverjük az alapozót, és úgy visszük fel a bőrre, ezáltal azonban egyrészt nem lesz olyan szép a végeredmény, másrészt a fényvédőkrém hígítva jelentősen veszít hatásából. Szintén gyakori hiba, hogy a fényvédő felvitelét követően az alapozót erősen dörzsölve visszük fel, ami ugyancsak csökkenheti a fényvédők hatékonyságát. Míg a harmadik általános hiba, hogy zsíros, a bőrt elnehezítő naptejjel kenjük az arcunkat, ami nem csupán nem szívódik be teljesen, megakadályozva ezzel a sminkelést, hanem rosszabb esetben még bőrproblémákat (pattanásokat, irritációt) is okozhat.

Mitől alakulhat ki bőrirritáció?

Kisminkelt arccal – és persze anélkül is – kerüljük a tűző napot, mert a melegtől izzadni kezdünk, a smink azonban megakadályozza, hogy szabadon elpárologhasson, emiatt mitesszerek, pattanások és bőrirritáció is kialakulhat. Vagyis ha tudjuk, hogy lesz olyan nap, amikor közvetlen napfény éri arcbőrünket, célszerű csak a napvédő krémnél maradni, illetve alapozó helyett színezett fényvédőt használni. Utóbbi egy fényvédő és egy könnyed textúrájú alapozó keveréke, ami bár nem fed olyan jól, mint egy profi alapozó, de az apróbb bőrhibák elrejtésére, az arcbőr-egységesítésre ideális választás lehet. A színezett fényvédők továbbá hidratálnál, illetve természetesen védik a bőrt a káros sugaraktól.

Fényvédő és A Smink Nyáron
A fényvédő és a smink együttes alkalmazása nem lehetetlen, csak meg kell találnunk a számunkra legideálisabb módját /Fotó: Shutterstock/Puzzlepix

A színezett fényvédő egyébként egész évben használható, akárcsak a sima napvédő krémek. Ha szárazabb a bőrünk, akkor először a hidratáló krémmel kezdjük, a színezett fényvédőt csak néhány perc múlva vigyük fel, miután beszívta a bőr. Egy jó minőségű színezett fényvédőből mindössze pár cseppet kell sminkszivaccsal felvinnünk, majd egyenletesen eloszlatnunk. Erre felvihetünk egy leheletnyi sminket, de enélkül is egységes arcbőrt, valamint UVA- és UVB-védelmet biztosít. Összességében tehát a színezett fényvédő remek kiegészítője a tudatos bőrápolásnak.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix