7+1 tipp a kombinált bőr ápolására

2022. 03. 08.

A kombinált bőr éppúgy normális és természetes bőrtípus, mint a száraz vagy a zsíros bőr, ám jóval komplexebb ápolást igényel.

A kombinált bőr onnan kapta a nevét, hogy bizonyos részeken kimondottan száraz, érzékeny, míg más területen zsíros és fénylő. Jellemzően a T-vonal az arcon – amely a homlokot és orrot jelenti – egy zsírosabb terület, míg az orca többi része normál vagy száraz.

kombinált bőr
Forrás: Pexels

A zsírosodás jelei az olajos foltok, a pattanások és aknék megjelenése, míg a szárazság hámló, viszkető tünetekkel, feszességgel járhat.

A kombinált bőr oka maga a genetika, de természetesen az életmódunk, a táplálkozásunk és a hormonháztartásunk kihat a bőr állapotára (kiszáradás, zsírosodás).

Bőrápolási rutin kombinált bőrre:

  1. Tisztítószer. Fontos, hogy eltávolítsuk az egyik napról a másikra keletkező szennyeződéseket, lerakódásokat. Használhatunk micellás vizet.
  2. Toner. A tonik eltávolít minden olyan olajat, amelyet a tisztító nem tudott, és kiegyensúlyozza a bőr pH-értékét. Ügyeljünk arra, hogy alkoholmentes tonikot válasszunk.
  3. Szérum. A szérumok hidratálják és védik a bőrt. A legjobb, ha hialuronsavas szérumot használunk.
  4. Hidratáló krém. Kombinált bőr esetén két hidratáló krémre is szükség lehet. Száraz területekhez válasszunk krémes formulát, az olajos területekhez pedig könnyű, vízbázisú formulát, gélt.
  5. Fényvédő krém. Érdemes 30 SPF-es fényvédőt is alkalmazni az UV-sugarak ellen, de léteznek hidratálók, amelyekbe ez már benne van.
  6. Smink. Ha szükséges, használjunk könnyed termékeket. Az alapozónak és a korrektornak olajmentesnek kell lennie.
  7. Az esti rutin alkalmával mindig szigorúan távolítsuk el a sminket és a szennyeződéseket.
  8. Estére tegyünk fel hidratáló pakolást vagy vessünk be ismét szérumot a megtisztított bőrön!

Amennyiben érzékeny a bőrünk, érdemes a dermokozmetikum termékcsaládokból választanunk ápolókat, hiszen ezek bőrgyógyászok által fejlesztett formulák, amelyek nagyrészt természetes alapanyagokat tartalmaznak, alapjuk például a regeneráló termálvíz.