Barion Pixel Miért a C-vitamin az egyik legfontosabb bőrszépítő? – Coloré

Miért a C-vitamin az egyik legfontosabb bőrszépítő?

2024. 05. 08.

Számos kozmetikai szerben található C-vitamin, a szérumok, sőt a maszkok kedvelt összetevője is. De vajon mit tesz a bőrünkkel, ami miatt ennyire „kihagyhatatlan” alkotóelem?

A C-vitaminra méltán lehetünk büszkék, hiszen 1927-ben a magyar Szent-Györgyi Albert biokémikus azonosította, amelyért Nobel-díjat is kapott. Az aszkorbinsavra mindenki úgy gondol, mint valami „szupervitaminra”, ami az immunrendszer erősítésének alapja. Tény, hogy számtalan esetben szükséges, és nem tudnánk egészségesen élni nélküle. A napi ajánlott minimuma 80 mg, de még 1000 mg szedésével sem adagoljuk túl.

Cvitamin Szepsegapolas
Forrás: unsplash.com

C-vitamin jellemzői

A C-vitamint szinte minden állati szervezet képes előállítani, kivéve a tengerimalacokat, a gyümölcsevő denevéreket és a főemlősöket, tehát maga az ember sem. Éppen ezért, nekünk külső forrásból szükséges fedeznünk a kellő mennyiséget, méghozzá minden nap. A C-vitamin ugyanis vízben oldódik, így ki is ürül a szervezetünkből a vizelettel.

Az aszkorbinsav hő, fény, oxigén és fémek hatására könnyen elbomlik, ezért a feldolgozott élelmiszerek már csak nyomokban tartalmazzák, vagyis ha táplálékkal fedezzük, akkor a nyers formák fogyasztására kell törekednünk.

  • A C-vitamin igen erős antioxidáns, vagyis képes megkötni a szabadgyököket, melyek a degeneratív folyamatok beindítói, és emiatt a vegyület pl. a sejtöregedés ellenében is hat.
  • Hasznos dohányosok számára, mert gátolja a rákkeltő anyagok kialakulását, de ezen felül a nikotin nehezíti is a vitamin felszívódását.
  • Az aszkorbinsav az első dolog, amit az orvosok javasolnak, ha légúti betegségekről van szó, vagy lábadozunk valamiből, esetleg műtét után.
  • Az allergiáktól kezdve, a daganatos elváltozásokon át, az asztma ellenében javasolják, immunerősítésre.
  • A szív-érrendszeri betegségek, de még a szürke hályog ellen is fontosnak vélik.
  • A porc- és csontszövet egészségéhez is kell, hogy elegendő C-vitaminunk legyen.
  • Védi a bőrt az UV-sugárzástól, a ráncok kialakulásától, és szinergiára lép más jótékony vegyületekkel, így például segíti a kollagén beépülését. A szabadgyök megkötő képességének köszönhetően csökkenhetnek az öregségi foltok, bőrelváltozások, a ráncok mélysége, ha rendszeresen jut C-vitamin a hámsejtekbe. Ezek a hatások indokolják, hogy oly sok kozmetikai szerben helyet kap.

Ha rendszeresen fogyasztunk zöldségeket és gyümölcsöket, akkor nem kell minden egyes nap C-vitaminos bőrkészítményt is használnunk. Azonban hetente 1-2 alkalommal javasolt egy booster, szérum vagy maszk használata. A C-vitaminos arckrémek remekül kiegészülnek, ha van bennük hialuronsav, kollagén vagy Q10 koenzim.