Barion Pixel Egyszerű sminktrükkök, amelyek elrejtik a felületi striákat – Coloré

Egyszerű sminktrükkök, amelyek elrejtik a felületi striákat

2022. 05. 25.

A striák kellemetlen esztétikai problémának számítanak, ami a nők nagy részét érinti. Ha SOS megoldásra van szükségünk, bizonyos kozmetikumokkal elrejthetjük ezt a bőrhibát.

Striák akkor alakulnak ki, ha a bőr alatti kötőszövet nem úgy tágul, ahogyan a felső része, ezért megszakad. Általában hirtelen hízás, terhesség, vagy a tinédzserek esetében gyors növekedés miatt alakulnak ki, és jellemzően a nőket érintik, mivel kötőszöveteik lazábbak, mint a férfiaké, de ez nem jelenti azt, hogy náluk nem jelenhetnek meg. A leginkább érintett területek a has, comb, a fenék valamint a mell. A csíkok eleinte lila vagy vöröses színűek, majd idővel kifehérednek, és a bőr színével hasonló árnyalatúak lesznek.

Striák elrejtése

Bizonyos kozmetikumokkal és önbarnító termékekkel ideiglenesen elrejthetjük a striákat. És bár a kifehéredett csíkokat általában nehezebb kezelni vagy eltakarni, a következő módszerek azonban jó eséllyel segíthetnek ebben.

Striák
Striák akkor alakulnak ki, ha a bőr alatti kötőszövet nem úgy tágul, ahogyan a felső része, ezért megszakad (Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix)

Sminkkel

Első lépés a bőr leradírozása: a hámlasztás segít megszabadulni az elhalt hámsejtektől, simábbá és puhábbá varázsolja a bőrt, a smink pedig egyenletes lesz.

Második lépés a fényvédő használata: nem lehet elégszer hangsúlyozni a fényvédelem fontosságát, hiszen az UV-sugárzás károsíthatja a bőrt. A striák esetén pedig tovább mélyítheti azokat, valamint hiperpigmentációt okozhat. (A fényvédő legyen legalább 30 faktoros.)

Harmadik lépés a korrektor: a fényvédő rétegre jöhet a korrektor, amit célszerű lapos alapozó ecsettel felvinni a striákra. Vigyünk fel vékony réteget, és ellenőrizzük a fedést. Ha nem vagyunk elégedettek, vigyünk fel egy második réteget is. Gyengéd mozdulatokkal kenjük a csíkokra a korrektort, majd dolgozzuk el sminkszivaccsal a hibátlan végeredményért.

Negyedik lépés a fixáló púder: a korrektor felvitele után alkalmazzunk fixáló púdert. A célnak tökéletesen megfelel a klasszikus nagy púderecset. Miután felvittük a púdert, várjunk legalább 2 percet.

Ötödik lépés a sminkfixálás: sminkfixáló spray-vel rögzítsük a sminket, így az nem mozdul el, és a ruhánkat sem maszatolja össze.

Önbarnítóval

Első lépés a bőrhámlasztás: a radírozás fontosságát már említettük, az önbarnítós trükk esetén azonban arra is figyeljünk, hogy ezt egy nappal az önbarnító felvitele előtt tegyük meg. A legjobb, ha zuhanyzás közben leradírozzuk bőrünkről az elhalt hámréteget.

Második lépés az önbarnító alkalmazása: nyomjunk önbarnító krémet egy tányérra. (A mennyiséget az alapján határozzuk meg, hogy mekkora területet szeretnénk eltakarni.) Mártsuk a sminkszivacsot az önbarnítóba, és dolgozzuk el a striákon úgy, hogy egyenletes legyen a fedés.

Harmadik lépésként hagyjuk megszáradni a bőrön, és ellenőrizzük, hogy valóban egységesen fed az önbarnító. Egy kisebb méretű törölközővel – amit nem sajnálunk – töröljük le a felesleget. Ha nem tetszik a végeredmény, kezdjük újra a műveletet, vagy vigyünk fel még egy réteg önbarnítót.

Egyéb hasznos tippek a striák elrejtésére

Az öltözködésünkben is bevethetünk néhány praktikát a striák elrejtése érdekében: viseljünk magas derekú nadrágot, bikinialsót, esetleg hosszú pólót vagy inget a hason lévő csíkok eltakarására ; ha a striák a fenekünkön vannak, válasszunk olyan bikinialsót, amely teljesen eltakarja ezt a testrészt; a tankini fürdőruhákban nem látszódik a törzsünk és a mellkasunk, így elfedhetjük a mellen, a hát alsó részén, a hason és a fenéken kialakult striákat.

Plusz tipp: a striák célzott, lézeres kezelése szintén nagyon jó megoldás az elhalványításukra, de teljesen ezzel sem tüntethetőek el. Javasolt továbbá minél fiatalabb korban elkezdeni, mivel a legjobb eredmény így érhető el. (A kifehéredett striák miatt kérjük bőrgyógyász segítségét.) Ami pedig a megelőzést illeti, az egészséges táplálkozás és a megfelelő hidratálás jelentősen csökkentheti a striák kialakulásának esélyét.

3 dolog, ami felgyorsíthatja az öregedést

Megfelelő életmóddal, ápolással és egy kis odafigyeléssel sokat tehetünk a fiatalságunk megóvásáért. Ám, a krémek, kezelések és egészséges ételek beiktatása mellett elsősorban a káros szenvedélyektől és szokásoktól érdemes megszabadulni. Ezek ugyanis nagyban hozzájárulnak a bőrünk gyorsabb öregedéséhez és a különböző bőrbetegségek megjelenéséhez is. Cikkünkből megismerheted a korai bőröregedés leggyakoribb okait.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix