8 tipp, hogyan használj önbarnítót az arcodon: így nem lesz foltos a végeredmény

2022. 05. 12.

Az önbarnító segítségével káros UV-sugárzás nélkül lehet szép barna arcbőrünk, néhány dologra azonban oda kell figyelnünk, hogy ne legyen foltos a végeredmény.

Az önbarnítók használata régóta elterjedt, ám az arcukra sokan nem szívesen merik felvinni, a lehetséges foltok, aknék kialakulása miatt, vagy egyszerűen azért, nehogy emiatt felboruljon a megszokott bőrápolási rutinuk. A szakértők szerint minimális eltérés van az arc- és a testbarnítás módja között, de mindenekelőtt tisztázzunk egy fontos kérdést:

Mi az az önbarnító?

A legtöbb önbarnító aktív hatóanyaga a dihidroxi-aceton (DHA), magyarázza Ginger King kozmetikai vegyész. „A DHA kölcsönhatásba lép a bőr felső rétegével, ezáltal elindul a bőr színesedése” – mondja. „Ez egy nagyon tipikus kémiai reakció, az úgynevezett Maillard-reakció.” (A Maillard-reakció során szénsav szabadul fel, és sötét színű vegyületek – melanoidok – képződnek.) Michele Green bőrgyógyász szerint a DHA továbbá reakcióba lép a bőrben lévő aminosavakkal is.

Az önbarnító előnye egyértelmű: „Noha sokan vágynak napbarnított bőrre, a nap UVA és UVB sugarai rendkívül károsak és öregítenek” – mondja Howard Sobel, okleveles bőrgyógyász. „A nap nemcsak megégetheti a bőrt, de napfoltokat és ráncokat is okozhat.” Az önbarnító használatával azonban nem kell kitennünk magunkat ennek. Dr. Green szerint ugyanakkor árnyoldala is van a terméknek. „Bár nem vagyunk kitéve az UV-sugárzásnak, a Maillard-reakció szabad gyököket termel, ami oxidatív stresszhez vezet, ezek a szabad gyökök pedig lebontják a kollagén- és elasztinrostokat, korai öregedést, ráncokat és ernyedt bőrt okozva.”

Amikor UV-fény éri az önbarnított bőrt, a DHA szerkezete még instabilabbá válik, emiatt tovább károsíthatja a bőrt. Dr. Green ezért azt ajánlja pácienseinek, hogy inkább megfelelő sminkeléssel keltsenek hamis barnaságot, vagy válasszanak DHA-mentes barnítót. Ennek ellenére, ahogy dr. Sobel fogalmaz, „az önbarnító így is sokkal biztonságosabb választás, mint órákon át a napon feküdni”. Az alábbi videóban a youtuber megmutatja, hogyan „sminkelhetjük magunkat barnára”:

Hogyan válasszuk ki a számunkra megfelelő formulát?

„Ha zsíros a bőrünk, vagy hajlamos az aknék kialakulására, akkor kifejezetten arcra kifejlesztett önbarnítót válasszunk, mert azt klinikailag tesztelték, így nem tömíti el a pórusokat” – mondja Sophie Evans, barnulási szakértő. Ha a bőrünk nem érzékeny vagy nem pattanásos, használhatunk testre készült önbarnítót – de Evans azt javasolja, hogy felvitel előtt hígítsuk fel kedvenc hidratáló arckrémünkkel. Hadley King okleveles bőrgyógyász egyetért ezzel. Ahogy fogalmaz, a DHA-t biztonságosnak minősítették, ha helyileg alkalmazzák a bőrön, de tilos belélegezni vagy a nyálkahártyára kenni. Míg dr. King úgy véli, hogy a lehetséges mellékhatások valószínűleg a készítményben lévő egyéb összetevőknek köszönhetőek, nem a DHA-nak. „Egyes önbarnítók olajos bázisúak, ezáltal eltömíthetik a pórusokat, és hozzájárulhatnak a baktériumok felhalmozódásához” – magyarázza.

Dr. King egyetért Evansszel abban, hogy a pattanásos bőrűeknek kifejezetten nem komedogén hatású termékeket kell keresniük. Amik ráadásul sok olyan összetevőt is tartalmaznak, amelyek elmulasztják a pattanásokat. „Egyes önbarnítók olyan összetevőket tartalmaznak, mint a glikolsav vagy a tejsav, ezáltal gyengéden hámlasztják a bőrt, és minimalizálják az eltömődött pórusok kockázatát” – mondja.

Krém állagú önbarnító
Egyes önbarnítók olyan összetevőket tartalmaznak, mint a glikolsav vagy a tejsav, ezáltal gyengéden hámlasztják a bőrt, és minimalizálják az eltömődött pórusok kockázatát (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

És az árnyalatot?

Evans szerint az arcbőr általában sötétebb, mint a test, ezért az arcápolási termékeket mindig könnyű formulára tervezik. Végső soron kipróbálhatjuk a testre való barnítókrémet is, csak arra figyeljünk, hogy ne olaj alapú hidratálót használjunk, mert az olaj egy plusz réteget képez, és megakadályozza az önbarnító felszívódását. Alevandra DiMarchi, barnulási specialista szerint pedig bár ellentmondásosnak tűnhet, de az éjszaka a legjobb idő az arcbarnításra, mert így a terméknek elég ideje van felszívódni a bőr mélyebb rétegeibe.

A bőr előkészítése

„Az önbarnító felvitele előtt tisztítsuk meg arcunkat, és távolítsuk el a sminket vagy a felesleges termékmaradványokat” – mondja DiMarchi. Használjunk hámlasztó arclemosót vagy bőrradírt – a kémiai hámlasztó is megfelelő. A lényeg, hogy mindenképp olajmentes arctisztítót használjunk, különben az önbarnító nem tud megfelelően beszívódni. Ha száraz a bőrünk, használjunk olajmentes hidratálókrémet az orrlyukaink és az egyéb száraz területeken, hogy ne legyen foltos az eredmény.

önbarnító
Arcra soha ne használjunk olajos bázisú önbarnítót, mert az olaj egy plusz réteget képez a bőrön, ami meggátolja az önbarnító felszívódását (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Vigyünk fel egy alapréteget

Kövessük a csomagoláson található utasításokat az önbarnító felvitele során, legyen szó permetről, cseppekről vagy más formuláról. Permet esetén Evans azt javasolja, hogy az üveget körülbelül tíz centire tartsuk az arcunktól, majd lefelé irányuló mozdulatokkal fújjuk le az arc közepét és oldalait. A krémes állagú önbarnítót ugyanúgy vigyük fel, mint egy hidratáló krémet, lehetőség szerint a csupasz kezünket használva, hogy egyenletes rétegben kerüljön fel a kence. Ez a folyamat gyorsabb, mint gondolnánk. Győződjünk meg róla, hogy a fedettség kiterjed az egész arcra, beleértve a „gyakran figyelmen kívül hagyott területeket, például a nyak elülső és hátsó részét, a hajvonalat és a füleket” – mondja DiMarchi.

Kontúrozás

Gondoljunk erre az opcionális lépésre úgy, mint a pirosítóra és a bronzosítóra – nem feltétlenül szükséges, de hozzájárul az egységesebb összképhez. Az önbarnító kontúrozásával értékes időt takaríthatunk meg a sminktükör előtt, plusz Evans szerint ettől „többdimenziós” lesz az arcunk. Fontos, hogy a kontúrozás csak pigmentált önbarnítóval működik, eldolgozásához pedig használjunk sminkecsetet vagy az ujjainkat, fokozva ezzel a színhatást az arccsontokon, az állkapocs alatt és/vagy a szemöldökcsontok ívén. Ezt egyébként lefekvés előtt érdemes megtenni, hogy másnap szép barna bőrrel ébredjünk

önbarnító Használata A Testen
Az önbarnító általában tovább tart a testünkön, mint az arcunkon (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Így marad a helyén a formula egész éjszaka

Ez szintén egy kihagyható lépés, de ha szeretnénk kihozni a maximumot az önbarnításból, DiMarchi azt javasolja, hogy lefekvés előtt vigyünk fel áttetsző púdert is a barnító tetejére. Ez segít elkerülni az elkenődést alvás közben. Illetve ajánlott használt törölközőn vagy kifejezetten erre a célra befogott fekete takarón/ágyneműn aludni, nehogy meglepetés érjen minket reggel.

Az önbarnítás megismétlése

Evans szerint ha az önbarnító hatása csupán egyetlen hétig tart, akkor valami nincs rendben. Tény viszont, hogy mivel a sejtcsere gyorsabban végbemegy az arcon, az arcbarnító is gyorsabban fakul, mint a testen. Ha úgy érezzük, készen állunk a szín frissítésére, radírozzuk le arcunkat, és kezdjük újra a barnító műveletet.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix