Barion Pixel 15 sminktrükk, amik ellenállhatatlanná tették Hollywood néhai filmcsillagait – Coloré

15 sminktrükk, amik ellenállhatatlanná tették Hollywood néhai filmcsillagait

2022. 04. 06.

Cikkünkből megismerheted a kor legnagyobb szexszimbólumainak sminktrükkjeit, akik elsősorban megjelenésükkel vonták magukra a nyilvánosság figyelmét, aminek legfontosabb eleme a sminkje volt.

A színésznők évekig kísérleteztek a tökéletes makeup megalkotásán, ami végül ikonikus megjelenésük záloga lett. Marilyn Monroe például igyekezett megőrizni arca természetes fényét, ezért sminkese csak leheletnyi púdert rakott az alapozó fölé. Ám azt mindegyik művésznő esetén elmondhatjuk, hogy a sminkek alapja a tökéletes, egészségtől ragyogó bőr volt, amit vazelinnel hidratáltak.

15 sminktrükk az 1950-es évek Hollywoodjából

Kezdjük Marilyn Monroeval, aki a bőrápolás mellett arra is ügyelt, hogy ajkai elég teltnek látszódjanak. A hatás megteremtéséért a sminkese öt különböző árnyalatú rúzst és szájfényt használt: a száj külső felére sötétebb, míg a belső részére világosabb árnyalat került, ami optikailag sokkal teltebbnek mutatja az ajkakat. Ezt öt rétegben ismételték, majd szájfénnyel növelték a hatást.

Elizabeth Taylor (és egyébként Marilyn Monroe is) az arcepilátorra esküdött (pontosabban annak idején a borotvára), mert ebben látta a makulátlan bőr titkát. Az arc borotválása egyébiránt egyre elfogadottabb dolog a nők körében is, amelynek célja elsősorban a bőrkép javítása, és nem a szőr eltávolítása. A borotva ugyanis az arcradírnál hatékonyabban távolítja el az elhalt hámsejteket, ezáltal a bőrfelszín simább, egyenletesebb lesz, így a smink is szebben mutat rajta. Ha kipróbálnád, akkor a legfontosabb, hogy ne a klasszikus borotvával tedd, hanem egy ehhez hasonló eszközzel.

Audrey Hepburn esetén mindenki arra kíváncsi, hogy mi volt a titka extra hosszú és göndör szempilláinak, amitől a tekintete ellenállhatatlanabb volt, mint Bambié. A sminktrükk nagyon egyszerű: a szempillaspirál felvitele után a művésznő egy gombostű segítségével választotta szét a pillákat, megakadályozva ezzel a pókhálóhatást.

Carol Lombard egy alkalommal autóbalesetet szenvedett, emiatt egy kicsit elgörbült az orra. Ezért a makeup elkészítése előtt vékony fehér vonalat rajzolt rá, amitől az orra egyenesebbnek látszott. Grace Kelly különböző árnyalatú pirosítókat vitt fel az arccsontjára, és így kontúrozta az arcát: egy sötétebb árnyalat került közvetlenül az arccsontja alá, az almácskáira pedig egy világosabb. Ettől a smink természetesnek hatott, az arcát pedig szépen kontúrozták a pirosítók.

Vivian Leigh nem kifejezetten kedvelte vékony alsó ajkát, ezért sminkelésnél a szája kontúr vonalát a szájvonalon kívül húzta meg, amitől optikailag az alsó ajka is vastagabbnak tűnt. Marlene Dietrich extrémebb módszerhez folyamodott, ő ugyanis eltávolíttatta őrlőfogait a még szimmetrikusabb arc eléréséért. A ráncokat pedig úgy próbálta kisimítani, hogy sebtapaszt ragasztott az arcára, majd egy határozott mozdulattal letépte. (Manapság ennél azért vannak már jobb módszerek is a finom ráncok eltüntetésére.)

Rita Hayworth szépségtrükkje kivételesen a hajra vonatkozik: a színésznő úgy érte el ikonikus vörös tincsei tartósságát és természetes hatását, hogy minden hajmosás után olívaolajjal bekente, majd törölközőbe csavarta frizuráját, 15 percig állni hagyta, végül meleg vízzel és citromlével leöblítette.

Greta Garbo színpadias tekintete mára legendássá vált, amit a színésznő úgy ért el, hogy fekete szemfestékkel kevert vazelinnel vékony vonalat húzott a szempillák tövéhez. Ez igéző tekintetet varázsolt neki. Mae West pedig már hetven évvel ezelőtt felfedezte a kókuszolaj jótékony hatását, ugyanis arckrém és testápoló helyett ezt alkalmazta a bőrén, fiatalos csillogást kölcsönözve az arcának.

Gloria Swanson az egészséges táplálkozás híveként különösen kedvelte a nyers zöldségeket nem csupán ételként, hanem az arcán, pakolás formájában is. Bár nem nevezete meg, hogy pontosan melyik zöldségre gondol, Laura Jane Atelier youtuber szerint valószínűleg az uborkára gondolt annak kimagasló hidratálóereje miatt.

Smintrukk Ingrid Bergmantol
Ingrid Bergman sminktrükkje a természetességre épült, amiért ma is rengetegen csodálják (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Ingrid Bergman csak a munkája közben viselt sminket, ettől függetlenül neki is volt egy furcsasága: a hétköznapokon a természetesség híve volt, ezért pár centit kiborotvált a hajvonalából, amitől a homloka nagyobbnak tűnt. Akkoriban egyébként sokan követték a példáját, mivel a magas homlok rendkívül népszerűnek számított a nők körében.

Sophia Loren a mediterrán diétát követte, ezért mindig volt nála egy kis olívaolaj. Amivel azonban nem csupán az ételeket, de a fürdővizet is gyakran gazdagította: a bőre finomabb, puhább lett attól, hogy néhány cseppnyi olajat csepegtetett esténként a kádba.

Gloria Grahame pályafutása során gyakran elégedetlenkedett a felső ajkával, amiért az nem elég dús. Hogy ezen változtasson, egyfajta sminktrükként a fogai és ajka közé vattát vagy papír zsebkendőt tömött, amitől ajkai teltebbnek látszódtak. De vajon mennyire voltak így kényelmesek a csókjelenetek? Sajnos ezt már sosem tudjuk meg. Végezetül jöjjön Bette Davis, akinek irigylésre méltó szemei úgy ragyogtak, akár a gyémánt. A művésznő ezt uborkapakolással érte el, a szem alatt felbukkanó sötét karikák ellen pedig vazelinnel harcolt.

Borítókép forrása: shutterstock/Puzzlepix