Barion Pixel A szórakoztatóipar exkluzív klubja, avagy mi az az EGOT? – Coloré

A szórakoztatóipar exkluzív klubja, avagy mi az az EGOT?

2022. 03. 18.

Az Oscar-díj a filmes szakma legnagyobb elismerése, de ha valaki a szórakoztatóipar más területein is összegyűjt még négy konkrét díjat, akkor belép az EGOT-birtokosok “klubjába” – de mi is ez?

Helyi idő szerint március 27-én este rendezik meg a 94. Oscar-gálát, és már mindenki nagyban tippelget, hogy vajon ki és mi fog győzedelmeskedni az egyes kategóriákban. Noha hatalmas elismerés, kevesebb szó esik az EGOT-ról, ami egy nem hivatalos klub, mégis mintha kicsit nagyobbnak tűnne az Oscar-díjasokénál – talán azért, mert tizenhat ember tagja eddig. 

A rövidítés az Emmy-, Grammy-, Oscar- és Tony-díjak neveinek kezdőbetűiből fakad. Míg az Emmy-t az amerikai televíziós produkciókért adják oda, a Grammy-t a zeneipar kimagasló előadói kaphatják meg, a Tony-t (eredetileg Antoinette Perry-díjat) a Broadway színházi előadásai után ítélik oda a győzteseknek. A kifejezést Philip Michael Thomas színész (aki a Miami Vice-ból lehet ismerős) alkotta meg, aki annyira szerette volna elnyerni mindegyik díjat, hogy még egy EGOT-feliratú arany nyakláncot is készíttetett magának – mondjuk feleslegesen, mert egyik díjat sem nyerte meg később. A kifejezés azonban megmaradt, a 2010-es évek során kezdett elterjedni a 30Rock nevű vígjátéksorozatnak köszönhetően és ott is maradt a köztudatban. Lássuk be, igencsak sokoldalúnak kell lenni ahhoz, hogy tévés, filmes, zenei és színházi díjat is bezsebelhessen valaki, ezért is olyan exkluzív ez a “klub”. Nézzük, kik is a tagjai?

A “klubtagok”

Audery hepburn EGOT
A legendás színésznő is egyike az EGOT-tal rendelkezőknek. Forrás: Northfoto

Jelenleg tizenhat embernek van meg mind a négy elismerése, közülük tízen élnek még. A színészek és színésznők közül John Gielgud, Audrey Hepburn, Helen Hayes, Rita Moreno és Whoopi Goldberg EGOT-os, utóbbi az első színesbőrű nő, aki megkapta mind a négy elismerést. A zeneszerzők vannak többségben: Marvin Hamlisch, Jonathan Tunick, Richard Rodgers, Andrew LLoyd Webber, Robert Lopez, Alan Menken és John Legend (akit persze elsősorban énekesként ismerünk) is ide tartoznak. Rajtuk kívül Mel Brooks, Mike Nichols rendezők, Scott Rudin producer és Tim Rice dalszövegíró tagja még az elit társaságnak.

Akik közel járnak hozzá

Netflix And Hispanic Federation Screening Of Vivo
Forrás: Northfoto

Számtalan olyan művész van, akiket “csak” egy díj választ el az EGOT-státusztól, noha persze nem tudjuk, hogy mindenkinek olyan fontos-e ez, mint Philip Michael Thomasnak volt annak idején, így csupán érdekességként hozuk néhány nevet. Egy Tony-díjnyira van az EGOT-tól például John Williams, Julie Andrews, Cher, Cindy Lauper, vagy Kate Winslet; Quincy Jonest, Hugh Jackmant vagy Lin-Manuel Mirandát egy Oscar választja el tőle (de utóbbi idén akár meg is nyerheti az az Encantóval). Grammy “híján” van Al Pacino, Helen Mirren, Maggie Smith, Viola Davis és Liza Minelli, Elton Johnnak és Joel Greynek pedig már csak egy Emmyre van szüksége a címhez.