Barion Pixel Mindjárt itt a 94. Oscar-gála: összegyűjtöttünk róla mindent, amit eddig tudni lehet – Coloré

Mindjárt itt a 94. Oscar-gála: összegyűjtöttünk róla mindent, amit eddig tudni lehet

2022. 03. 10.

Szélsebesen közeledik a 94. Oscar-gála időpontja, ezért csokorba szedtük az eddigi legfontosabb információkat.

Vajon mire számíthatunk a 94. Oscar-gálán? Itt van minden, amit tudnod kell a filmvilág legmeghatározóbb estéjéről. Ha még emlékszel a tavalyi, a pandémia idején tartott Oscar-díjátadó eseményeire, az egy valóságos érzelmi hullámvasút volt. A három órán át tartó közvetítésen szemtanúi lehettünk, amint Chloé Zhao történelmet írt, mint az első színes bőrű nő, aki elnyerte a legjobb rendező díjat. De említhetnénk akár azt a momentumot is, amikor Frances McDormand zsebelhette be a legjobb színésznőnek járó elismerést, Anthony Hopkins pedig a legjobb színész címet. Na de ennyit a nosztalgiáról, ideje megérkezni 2022-be!

Mikor lesz a 94. Oscar-gála?

A díjátadó március 27-én, magyar idő szerint 28-án hajnalban lesz.

Hol rendezik meg a díjátadót?

A Dolby Színházban Los Angelesben.

Milyen formában zajlik a 94. Oscar-gála?

Bár pontosabb részleteket eddig nem közölt, azt már mindenesetre bejelentette az Akadémia, hogy immáron zsinórban hetedszerre is az Emmy-díjas Glenn Weiss rendezi a műsort, és Will Packer lesz a producere. Február 22-én aztán újabb bejelentés érkezett, ezúttal az, hogy nyolc díjat nem adnak majd át a gála élő közvetítésén.

„Annak érdekében, hogy több időt és lehetőséget biztosítsunk a közönség szórakoztatására és elköteleződésére a vígjátékok, a zenei aláfestések, filmklip-csomagok és filmes megemlékezések révén, nyolc elismerést az élő adás kezdete előtti órában adunk át” – olvasható David Rubin, az Akadémia elnökének nyilatkozatában. „A kísérőszöveget kreatív és produkciós csapataink szerkesztik, és zökkenőmentesen beillesztik az élő televíziós műsorba.” A szóban forgó kategóriák a következők: a legjobb rövid dokumentumfilm, a legjobb vágás, smink és frizura, a legjobb eredeti filmzene, a legjobb díszlet, a legjobb animációs és élőszereplős rövidfilm, valamint a legjobb hang.

Kik lesznek a 94. Oscar-gála házigazdái?

A The Hollywood Reporter februárban jelentette be, hogy három házigazdátlan év után idén újra lehet házigazdája az Oscar-gálának, sőt nem is egy, de rögtön három. A műsorvezetők, név szerint Regina Hall, Amy Schumer és Wanda Skyes egy-egy órát tölthetnek szerepükben, és Amy Schumer nyitja majd a rendezvényt. A hírről többet is megtudhatsz korábbi cikkünkből.

Milyen fellépőkre számíthatunk?

Március 3-án az Akadémia nyilvánosságra hozta a 2022-es Oscar-díj első hat előadóját: Lady Gagát, Zoë Kravitzot, Kevin Costnert, Rosie Perezt, Chris Rockot és a tavalyi legjobb női mellékszereplő Oscar-díjazottját, Yuh-Jung Yount. A következő hetekben további nevek várhatók. (Amint így lesz, frissítjük cikkünket.) Az még mindig nem világos, hogy a produkciókat élőben vagy felvételről sugározzák-e (ahogyan tavaly is), az viszont már biztos, hogy a színpadra lépők között ott van a legjobb eredeti dalra jelölt Beyoncé (a Richard Király „Be Alive” című számával), Billie Eilish („No Time To Die” című slágere), Lin-Manuel Miranda (az Encanto „Dos Oruguitas” című dalával), Van Morrison (a Belfastben felcsendült „Down to Joy”-al) és Diane Warren (a „Somehow You Do”-val a Four Good Days-ből) .

Mi lesz a dress code?

Ha az égiek és a Covid-19 is úgy akarja, a 94. Oscar-gála klasszikus vörös szőnyeges esemény lesz, ami azt jelenti, hogy nem lesz hiány csillogó, flitteres báli ruhákból és elegáns öltönyökből sem.

Glenn Close Oscar Gála
Reméljük a 94. Oscar-gála hasonló ruhakölteményeket tartogat számunkra, mint amit Glenn Close viselt 2019-ben (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Melyik csatorna közvetíti majd az eseményt?

Az eseményt Amerikában az ABC televízió társaság sugározza.

Mikor jelentették be az idei év jelöltjeit?

Február 8-án.

Kik a jelöltek?

Legjobb film kategória:

Belfast
CODA
Ne nézz fel
Vezess helyettem (Drive My Car))
Dűne
Richard Király
Licorice Pizza
Rémálmok sikátora (Nightmare Alley)
A kutya karmai közt (The Power of the Dog)
West Side Story

Legjobb színész kategória:

Javier Bardem, Az élet Ricardóéknál (Being the Ricardos)
Benedict Cumberbatch, A kutya karmai közt (The Power of the Dog)
Andrew Garfield, Tick, Tick…Boom!
Will Smith, Richard Király
Denzel Washington, Macbeth tragédiája (The Tragedy of Macbeth)

Legjobb színésznő kategória:

Jessica Chastain, Tammy Faye szemei (The Eyes of Tammy Faye)
Olivia Colman, The Lost Daughter
Penelope Cruz, Párhuzamos anyák (Parallel Mothers)
Nicole Kidman, Az élet Ricardóéknál (Being the Ricardos)
Kristen Stewart, Spencer

A bővebb listát keresd korábbi cikkünkben.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix