Barion Pixel Botrány és magyar siker a 94. Oscar-gálán: mutatjuk a nyerteseket – Coloré

Botrány és magyar siker a 94. Oscar-gálán: mutatjuk a nyerteseket

2022. 03. 28.

Véget ért a 94. Oscar-gála, mutatjuk, hogy 2022-ben kik vihették haza az aranyszobrocskát!

Los Angelesben rendezték meg a 94. Oscar-gálát, amely idén végre sokkal inkább hasonlított önmagához, mint a tavalyi, amire igencsak rányomta bélyegét a koronavírus-járvány. Ami a nyerteseket illeti, hónapok óta Jane Campion filmjét, A kutya karmai köztöt tartották a legesélyesebbnek a maga 12 jelölésével (a második legtöbbet a Dűne kapta, amely 10 jelölést gyűjtött be), aztán az elmúlt pár hétben fordult a kocka, és egyre több cikk jelent meg arról, hogy a CODA érdemelheti ki a legjobb filmért járó díjat.

Íme, a 94. Oscar-gála díjazottjai

Korábban írtunk arról, hogy az idei díjátadó nyolc kategóriájának díját röviddel a gála kezdete előtt adják át, amit aztán vágott formában lejátszanak az élő közvetítés alatt. Sipos Zsuzsanna berendező is ekkor vehette át a legjobb látvány díját a Dűnéért, illetve ekkor hét másik kategória díjazottjait is megismerhettük:

Legjobb filmzene: Hans Zimmer (Dűne)
Legjobb hang: Dűne
Legjobb animációs rövidfilm: The Windshield Wiper
Legjobb élőszereplős rövidfilm: The Long Goodbye
Legjobb rövid dokumentumfilm: The Queen Of Basketball
Legjobb vágás: Dűne
Legjobb haj és smink: The Eyes Of Tammy Faye

Sipos Zsuzsanna berendező az idei év egyetlen magyar Oscar-jelöltje, aki Patrice Vermette látványtervezővel a Dűnéért vehette át az aranyszobrot. Sipos magyarul mondott köszönetet rövid beszéde végén:

A CODA lett a legjobb film – A siket család történetéről szóló alkotás bezsebelte a 94. Oscar-gála fődíját, megelőzve az eredetileg legnagyobb esélyesnek tartott A kutya karmai közt című filmet. A CODA egyébként összesen három Oscar-díjat kapott, a legjobb filmen kívül elnyerte a legjobb adaptált forgatókönyv díját, valamint Troy Kotsur, a film siket apukája lett a legjobb férfi mellékszereplő.

Jessica Chastain a legjobb női főszereplő – A színésznő a Tammy Faye szemei című film főszerepében nyújtott alakításáért kapott Oscar-díjat. Chastaint harmadszor jelölték, a mostani az első díja.

94. Oscar Gala Jessica Chastain
A legjobb női főszereplő, Jessica Chastain (Forrás: Northfoto)

Will Smith a legjobb férfi főszereplő (egyben a gála botrányhőse) – A színész a Richard király főszerepével lett Oscar-díjas, alig néhány perccel azután, hogy magából kikelve a színpadra rohant, és felpofozta Chris Rockot, amiért a felesége, Jada Pinkett Smith kopaszságával viccelődött – a színésznő alopeciában szenved. Smith a köszönőbeszédében bocsánatot kért jelölttársaitól és az Akadémiától.

Jane Campion lett a legjobb rendező – Jane Campion a már sokat emlegetett, 12 Oscarra jelölt A kutya karmai közt című filmért vehette át a legjobb rendezőnek járó díjat

Billie Eilish is Oscar-díjat nyert a Nincs idő meghalni betétdaláért – A dal a 25. Bond-filmben csendült fel.

A Summer of Soul (…Or, When the Revolution Could Not Be Televised) lett idén a legjobb dokumentumfilm – a film az 1969 nyarán megrendezett zenei fesztivált dolgozza fel, amelyen Stevie Wonder, Nina Simone, Mahalia Jackson és BB King is fellépett, és amit sokan csak „fekete Woodstocként” emlegetnek.

Kenneth Branagh megkapta a legjobb eredeti forgatókönyvnek járó díjat a Belfastért.

94. oscar-gála
A Dűne látványtervezői, Patrice Vermette és Sipos Zsuzsanna. (Forrás: Northfoto)

Jenny Beavan szintén Oscar-díjas lett, méghozzá a Szörnyellával a legjobb kosztüm kategóriában, olyan filmeket utasítva maga mögé, mind a West Side Story, a Dűne, A rémálmok sikátora és a Cyrano.

A legjobb nemzetközi film a japán, Vezess helyettem című alkotás lett.

Az Encanto lett a legjobb animációs film.

A Dűne kapta a legjobb operatőr díját, így Oscar-díjas lett Greig Fraser is, a film operatőre, valamint a legjobb vizuális effektekért járó elismerést is a Dűne kapta.

Ariana DeBose lett a legjobb női mellékszereplő a West Side Storyban nyújtott alakításáért.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix