Barion Pixel 13 szempillaspiráltrükk az igéző pillákért: így nem ragadnak össze a szálak – Coloré

13 szempillaspiráltrükk az igéző pillákért: így nem ragadnak össze a szálak

2022. 01. 27.

A szempillaspiráltrükkök alkalmazása, vagyis, hogy minden reggel az Insta-modellekhez hasonló sminkeket készítsen magának, sokak számára – érthető módon – elképzelhetetlen a nagy kapkodásban. Ettől függetlenül nagyjából az alapozó és a szempillaspirál az a két dolog, amit a legtöbben a kezükbe vesznek a tükör előtt.

Csakhogy bizonyos szempillaspiráltrükköket célszerű intézkedéseknek is nevezhetnénk, már amennyiben szép végeredményt szeretnénk. A spirált szinte mindenki ugyanúgy használja, hiszen alapvetőnek tűnik, hogy hogyan és milyen mozdulatokkal kell alkalmazni: csupán odaillesztjük a pillák tövébe, majd végighúzzuk rajtuk, és ezt az egészet többször megismételjük. De biztos, hogy ez a legjobb technika? Néhány, a megszokottól eltérő dologgal sokkal hosszabbak és dúsabbak lehetnek a pilláid. Mutatjuk, mik ezek.

Hatásos és egyszerű szempillaspiráltrükkök

Párosítsuk a szempillaspirálokat

A rétegezés kulcsfontosságú a szempillák hangsúlyozásához, egyetlen szempillaspirál azonban nem biztos, hogy mindent tud, amire szükségünk van. Ezért érdemes többféle terméket vásárolni, majd kikísérletezni, melyek működnek együtt a legjobban: példának okáért alkalmazzunk először dúsító spirált, hagyjuk megszáradni, majd jöjjön egy réteg vízálló szempillaspirál. Ahogy írtuk, talán beletelik egy kis időbe, mire megtaláljuk a tökéletes párost, de alapvetően a jó minőségű – nem lejárt szavatosságú – szempillaspirálok nem tapasztják össze a pillákat.

Előbb göndörítsünk, aztán spirálozzunk

A szempillák göndörítését mindig a spirál felvitele előtt végezzük el, mert ha fordítva tesszük, akkor azzal a szempilláink elvesztését kockáztatjuk. Arról nem beszélve, hogy egy már szempillaspirállal hangsúlyozott pilla göndörítése természetellenes hatást kelt.

Tisztítsuk meg a szempillákat, hogy elkerüljük az irritációt

Függetlenül attól, hogy használunk-e szempilla göndörítőt vagy sem (amit egyébként szintén rendszeresen fertőtleníteni kell), a legjobb megoldás az, ha a szempillaspirál felvitele előtt arctisztítóval vagy sminklemosóval megtisztítjuk a szempilláinkat. A cél az, hogy elkerüljük a szemfertőzést vagy bármilyen irritációt, amelyet a bőrön és a szempillákon természetesen előforduló baktériumok okozhatnak.

Ezek a mikrobák sötét, nyirkos körülmények között szaporodnak, így akár a szempillaspirál tubus belsejében is halomszámra élhetnek. Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy a szempillaspirál a szem körüli bőrt is irritálja: ilyenkor helyezzünk rá hideg borogatást, a szempillaspirált pedig óvatosan távolítsuk el kímélő sminklemosóval. Amennyiben pedig a gyulladás súlyosnak tűnik, és nem múlik el magától, mihamarabb keressünk fel egy bőrgyógyászt, aki gyógyszeres kezelést javasolhat a problémára.

Így nem lesz maszatos a szemhéjunk

A szálak összetapadása elkerülhető, ha megfelelő mozdulatokkal alkalmazzuk a szempillaspirál keféjét: nézzünk lefelé (különösen ha hosszúak a szempilláink), és spirális mozdulatokkal vigyük fel a festéket. Közben lassan pislogjunk, és oldalirányban is mozgassuk kicsit a szempillakefét, hogy ne tapadjanak össze a pillák. Csukjuk be a szemünket, miközben a kefét a pillatöveknél tartjuk, majd óvatosan húzzuk fel az eszközt, hogy egyenletesen érjék a pigmentek a szőröket. A maszatolódást úgy is elkerülhetjük, ha sminkelés előtt a szemhéjunkra is viszünk fel primert.

A szempilla primer áldásos hatása

A szempillaspirál alapozására szolgáló szempilla primer tökéletesebb, dúsabb és ápoltabb szempillákat eredményez. Ezek szemészetileg teszteltek, szóval nem kell attól tartanunk, hogy esetleg irritálják a szemet. Ha eredendően vékonyak a pilláink, viszont szeretnénk vastagabbnak láttatni, ezt szemceruzával is elérhetjük: a primer felvitelét – és megszáradását – követően színezzük be a szemceruzával a szempillák tövét.

Szempillaspiraltrukk
Az egyik legegyszerűbb szempillaspiráltrükk, ha vízszintesen és függőlegesen is spirálozunk (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Spirálozzunk vízszintesen és függőlegesen is

A vízszintes spirálozást valószínűleg nem kell bemutatnunk, hiszen mindannyian így használjuk a szempillaspirált. Emellett viszont a függőleges használata is fontos, mert így jobban elérhetjük a szempillák tövét. Alul és felül egyaránt.

Fésüljük meg a szempilláinkat a festés előtt

Olyan ez, mint amikor frizurát készítünk, csak éppen előtte megfésülködünk. Nos, ugyanígy célszerű a pillákon is végigmenni egy erre alkalmas kefével (festés előtt és után is), hogy megakadályozzuk a szálak összetapadását.

Így nyerjük ki a maradék festéket is a tubusból

Ha már megérett az idő egy új szempillaspirál vásárlására, de szerintünk még az előző sem fogyott ki teljesen, akkor kétféle trükkel is kinyerhetjük belőle a maradék festéket: melegítsünk egy bögre vizet, majd állítsuk bele a tubust öt percre; vagy csepegtessünk maximum három cseppnyi szemcseppet a tubusba, zárjuk le, és finoman rázzuk össze. (Több szemcseppet ne használjunk, nehogy túlságosan felhígítsuk a festéket.)

Távolítsuk el a felesleges festéket a keféről

A spirál keféjére minden esetben több festék tapad, mint amennyire a pilláknak valójában szükségük van, ami szintén tönkreteheti a végeredményt. Ezért, miután kihúztuk a kefét a tubusból, egy tiszta papírtörlővel töröljük le róla a felesleget. Vagy, ha nem szeretnénk, hogy a termék kárba menjen, húzzuk le a kefét a tubus száján. Ahogy az alábbi videóban teszi ezt a youtuber:

Ne várjunk hosszú perceket a második réteg felvitele előtt

Már amennyiben nem szeretnénk összecsomósodott szálakat viszontlátni a tükörben. Vigyük fel az első réteg szempillaspirált, majd nagyjából azonnal a másodikat is. (Csak előtte távolítsuk el a keféről a felesleges festéket a fent említett módon.)

Ne ‘pumpáljuk’ a kefét a tubusba

Az az egyik leggyakoribb hiba, amit szempillaspirálozás közben elkövethetünk, hogy előbb kihúzzuk, majd visszatoljuk a kefét a tubusba, és ezzel az ismétlődő mozdulattal gyakorlatilag belepumpáljuk a levegőt, amitől a festék könnyebben beszárad, vagy csomóssá válik. Inkább tekerjük körbe a kefét a festékben, amikor belenyomjuk, majd a felesleget húzzuk le róla a tubus szélén. A spirálozást a szempillák gyökerénél kezdjük el, majd onnan görgessük fel a kefesörtét a szálak teljes hosszán.

Szempillaspiral Lejarati Ideje
A bekarikázott ábra jelzi a szempillaspirál lejárati idejét (Fotó: Coloré)

A szempillaspirál megfelelő eltávolítására is figyeljünk

A nők többsége miután vattára csepegtet a sminklemosóból, csak felülről törli át a szempilláit, csakhogy a tövében továbbra is megmarad a festék. Ezt úgy kerülhetjük el ha (olajos bázisú) sminklemosót csepegtetünk a szokásos módon a vattakorongra, majd félbehajtjuk, a szempillánk tövébe helyezzük, és finom, dörzsölő mozdulatokkal eltávolítjuk a maradék festéket is. (Egészen úgy, mintha éppen spiráloznánk.)

Figyeljük a szempillaspirál lejárati idejét

A legutolsó, amit szeretnénk azok a gyulladt, irritált szemek, ennek elkerüléséhez pedig az is hozzátartozik, hogy nem használjuk a szempillaspirált a lejárati időn túl. Egyes tanulmányok szerint érdemes háromhavonta lecserélni a spirált, mert a gyulladást okozó baktériumok ennyi idő után is elszaporodhatnak. Ha ezt mégis korainak érezzük, nézzük meg a tubuson feltüntetett jelzést, ami egy számból és egy „M” betűből áll (M=month, azaz hónap). Ez a legtöbb terméken hat hónap, vagyis ennél tovább ne használjuk a szempillaspirált.

Borítókép: Shutterstock/Puzzlepix

/divat/smink/13-szempillaspiraltrukk-az-igezo-pillakert/