Barion Pixel Arcápolási kisokos: hogyan ápoljuk a bőrünket hatékonyan? – Coloré

Arcápolási kisokos: hogyan ápoljuk a bőrünket hatékonyan?

2022. 09. 26.

Az arcápolási rutinról sokféle információ kering a neten, de sokszor a legfontosabb tanács marad ki ezekből a cikkekből – pedig néha épp ezen múlik az arcápolási rutinod sikere.

Használhatod a legprofibb sminktermékeket és eszközöket, ha nem fordítasz elég figyelmet az arcápolásra, nem leszel elégedett a végeredménnyel. Hiába van csodálatos hidratáló alapozód, nem tudja elvégezni a dolgát, ha a bőröd állapota nem megfelelő. Így a sminkelés is a bőrápolással kezdődik, és a bőrünk állapota is akkor lesz üde, ragyogó és egészséges, ha gondoskodunk róla.

Mi az az arcápolási rutin?

arcapolasi rutin
Már néhány plusz termék beépítése után érezni fogod a különbséget! / Kép forrása: Pexels.com

Első lépésként tisztázzuk, mit is jelent az, hogy arcápolási rutin. Tulajdonképpen az arcápolás lépéseit foglalja magába, azokat a lépéseket, amiket minden nap rendszeresen elvégzel, meghatározott sorrendben, bizonyos termékeket használva. Igen, termékeket… sajnos egyetlen hidratáló krémmel nem érhetjük be.

Tudd meg, hogy milyen a bőrtípusod!

Ha csak egyetlen tanácsot adhatnék az arcápolási rutinnal kapcsolatban, azt mondanám, hogy derítsd ki, milyen a bőrtípusod! Fontos, hogy ne az épp aktuális trendeket kövesd, hanem egy személyre szabott rutinnal rendelkezz, a smink és az arcápolás területén egyaránt. Ehhez viszont az első és legfontosabb lépés, hogy tudd, milyen típusú a bőröd: dehidratált, zsíros, zsírhiányos vagy normál, bár utóbbi a legritkább. A legjobb, ha ehhez a drogériákban keringő terméktanácsadók helyett kozmetikus segítségét kéred: kérj ajánlást a barátnőidtől, hogy megtaláld a megfelelőt.

Hogyan találjuk ki a saját rutinunkat?

Mindannyian mások vagyunk, eltérő bőrtípussal, más és más igényekkel és bőrproblémákkal, s persze a korunk is hatással van a bőrünkre. Szóval lehetetlenség lenne egy “tökéletes” arcápolási rutint összeállítani és példaként hivatkozni rá. A bőrápolás alapvető lépéseiről egy korábbi cikkünkben olvashatsz, most pedig nézzük, mit tegyél akkor, ha szeretnél többet tenni önmagadért és a bőrödért, mint az arctisztítás, hidratálás és fényvédelem.

A szérumok szerepe az arcápolásban

arcapolas
A szérumokkal egyedi és személyre szabott rutint alakíthatsz ki. / Kép forrása: Pexels.com

A szérumok olyan magas hatóanyag tartalommal rendelkező kozmetikumok, melyek speciális megoldást nyújtanak egy bizonyos problémára. Ez lehet akár bőröregedés, vízhiányos vagy pigmentfoltos bőr.

A szérumok a bőrápolás sorrendjében az arctisztítást követik (ha használunk tonikot is, akkor értelemszerűen tisztító, tonik, majd jöhetnek a szérumok), használatuk után pedig a hidratálókrém, és végül a fényvédő következik. Hatékonyság-fokozóknak is hívjuk őket, hiszen az arctisztító megtisztítja a terepet, a hidratáló elvégzi a legalapvetőbb dolgot, amire minden bőrnek szüksége van, de a szérumok azok, amik finomhangolják a bőr állapotát, annak megfelelően, amilyen célokat meghatároztunk.

Könnyen felismerheted őket: a legtöbb szérum egy, vagy csupán pár hatóanyagot tartalmaz, amit gyakran sötét színű (fénytől védett), pipettás üvegekbe rejtenek. A szérumok alkalmazási sorrendje általában sűrűségi sorrendben történik, vagyis a legvizesebb állagtól érdemes a gélesebb állagig haladni a felvitel sorrendjében, hacsak a használati útmutató másként nem határoz.

Elsőre ez talán soknak hangzik az eddigi egy vagy két lépéses rutinodhoz képest, de megéri kipróbálnod a jól megválasztott termékek célzott használatát. Adja magát a kérdés, mégis hogyan válaszd ki a megfelelő termékeket a rutinodhoz, ha a fentiek elolvasása után továbbra is bizonytalan vagy? Ebben az esetben is nagyon fontos, hogy ne a reklámok vagy az ár alapján dönts. És itt nem feltétlenül arra gondolok, hogy a drágábbat érdemes választanod. Érdemes rászánni az időt, kikérni szakértő segítségét, hogy megtaláld a számodra ideális termékeket, és összeállítsd a saját arcápolási rutinod. Hidd el, a bőröd hálás lesz érte!