Barion Pixel Bőrápolás 3 egyszerű lépésben: így kezdd el, ha most vágsz bele! – Coloré

Bőrápolás 3 egyszerű lépésben: így kezdd el, ha most vágsz bele!

2022. 06. 22.

A bőrápolás csak a hihetetlenül széles termékkínálat miatt tűnhet nehéz és időigényes feladatnak. Indulj el 3 lépéssel, és máris rengeteget tettél bőröd egészségéért!

A bőrápolást nem tanítják az iskolában, nem mondja meg senki, hogy mit kell tenni ahhoz, hogyan vigyázzunk rá, és miként tartsuk karban. Ahogy azt sem, hogy miért is fontos téma ez. Könnyen gondolhatjuk ugyanis, hogy az a rengeteg új termék, ami az elmúlt években újabb és újabb sorokat foglalt el a drogériákban, csak a kozmetikai ipar pénztermelő gépezetének része, és igazából nincs is szükség ennyire. Az igazság talán valahol félúton van.

borapolas
Nem kell soklépéses bőrápolási rutinnal indítani, néhány termékkel már szemmel látható változást tapasztalhatunk.Kép forrása: Pexels.com

Egy biztos: ha nem törődünk a bőrünkkel, látszódni fog. A genetika ugyan rengeteget számít, de adottságok ide vagy oda: ha törődsz a bőröddel, meghálálja; ha nem, akkor pedig előbb-utóbb meglátszik rajta. A mai termékpaletta végtelen lehetőséget kínál nekünk arra, hogy kiválasszuk a számunkra legmegfelelőbb arcápolási jóbarátokat. Ez néha hátrányt is jelenthet, hiszen túl sok információ zúdul ránk: ilyen krém, olyan kezelés, és egyáltalán nem könnyű meglátni a lényeget. Ha most vágsz bele, akkor azt tanácsolom, hogy ahelyett, hogy fejest ugranál, és bevásárolnál egy zacskónyi szérumot, kezdjük a legelején.

Atyaég, mi történt a bőrömmel?

Hatalmas tisztelet van bennem, amikor valaki eljön hozzám tanácsadásra, és azt mondja:

„Nézd, én 30-40-45-akárhány éves vagyok és arra jöttem rá, hogy valami nagyon más. Nem úgy működnek a dolgok, mint korábban. Gyakorlatilag a második tinédzserkoromat élem abból a szempontból, hogy a testem-lelkem folyamatos változásban van. Ha felkelek reggel és nem aludtam eleget, akkor már nincs olyan, hogy egy kis sminkkel el tudom tüntetni a fáradtság nyomait, mert ordít az arcomról, hogy nem pihentem eleget. Megváltozott a bőröm, érzem, hogy oda kell figyelnem a bőrápolásra, mert nem vagyok elégedett azzal, ami történik az arcomon. Nem tudom már úgy sminkelni a szemeimet, ahogy korábban. A régi, jól bevált trükkök nem használnak többé. Látom, hogy a korábbiakhoz képest többet kell tennem azért, hogy jól érezzem magam a bőrömben, és elégedetten nézzek tükörbe.”

Hogyan fogjunk hozzá a bőrápoláshoz?

Más-más gondokkal küzdünk 20, 30, 40 vagy akárhány évesen, de van egy közös metszet, ha bőrápolásról van szó, ami minden korosztályt érint. Az egyik legnagyobb probléma, amit látok, az a dehidratált, vízhiányos bőr. Szinte minden nő küzd vele, és ha nem fordítunk rá megfelelő figyelmet, akkor a bőrünk egyre rosszabb állapotba kerül; ilyenkor már mindegy, hogy mivel és hogyan sminkelünk vagy nem sminkelünk, nem lesz egészséges, ápolt, jó kondícióban. Ezért, ha csak egyetlen egy dolgot üzenhetnék ezzel a pár sorral, az pusztán annyi lenne, hogy erről a három lépésről sose mondj le, és csináld meg reggel és este is, 2-2 percben: tisztítás, tonizálás, hidratálás (na, és persze a fényvédő!).

Most nézzük a lépéseket egyesével:

A bőrápolás #1 lépése: arctisztítás

A tisztítás az arcbőr megszabadítása mindentől, ami nem oda való: felesleges faggyú, szennyeződések, smink stb. A tusfürdőnk sajnos erre a célra nem alkalmas, ugyanis az arcbőrünk a testünk többi részéhez képest eltérő pH-értéken érzi jól magát, és működik jól, így egy kifejezetten arcra való, bőrtípusunknak legmegfelelőbb habzó lemosó lehet a legideálisabb választás. A száraz, vízhiányos bőrnek és a zsíros, kombinált bőrnek eltérő hatóanyagok ideálisak, ennek megállapításában pedig egy kozmetikustól kaphatsz szakszerű segítséget. Ugyanakkor, ha nincs lehetőséged szakemberrel konzultálni, egy sima, “minden bőrtípusra” való termék lehet a legjobb választás.

tisztitas
A bőrápolásra első lépésként elegendő reggel és este 2-2 percet rászánnunk. / Kép forrása: Pexels.com

Ha sminket is viselsz, akkor esténként iktass be egy -1. lépést: használj olajos lemosót a smink eltávolítására. Fontos, hogy az olajos lemosó maradványait – a későbbi termékek felszívódása érdekében – mindig távolítsd el lemosóval. Remélem nem keserítelek el, de a micellás víz, vagy egy sminkeltávolító kendő nem végeznek alapos munkát a tisztításban, így bár kezdheted velük a sort, inkább a smink eltávolítására fogod tudni használni őket – önmagukban még nem elegendők.

A bőrápolás #2 lépése: tonizálás

A tonikot sokan divatjamúlt termékként emlegetik, és ma már sokkal több micellás víz található a boltok polcain, mint tonik. Ugyanakkor itt is fontos hangsúlyozni, hogy a két termék nem ugyanaz: míg a micellás víz magához vonzza a szennyeződéseket, sminket stb., a tonik egy bőrápoló termék: gyakorlatilag előkészíti a bőrt arra, hogy a következő lépésben használt hidratáló krém a legjobb munkát végezhesse.

A bőrápolás #3 lépése: hidratálás

A hidratáló krém kiválasztásánál is a bőrtípusunk a meghatározó, de az univerzális, könnyű, vizes/géles állagú krém választása itt is jó megoldás lehet. Ezek címkéjén általában olyan hívószavakat találunk, mint a “vízhiány megszüntetése’, “vízpótlás”, “hidratálás”. Egy ilyen típusú termékkel zsíros bőr esetén sem lőhetünk mellé, ugyanis ennek ugyanúgy szüksége van vízpótlásra, mint a száraz bőrtípusnak.

hidratalas
A hidratáló használata elengedhetetlen lépése a bőrápolásnak, de önmagában még nem elegendőKép forrása: Pexels.com

A +1 lépés a fényvédő használata, amivel segíthetünk megóvni a bőrünket a ráncok gyorsabb kialakulásától, a foltok képződésétől, a vízhiányos állapot fokozódásától. Szintén az arcbőrre kifejlesztett, minimum 30 faktoros  változatot ajánlom, amit drogériában vagy gyógyszertári márkák között is megtalálunk, a legkülönbözőbb árkategóriákban.

Minden további lépés, szokás és termék plusz ajándék és simogatás a bőrnek, ezen három (plusz egy) lépés kihagyása viszont kínzás. Ha eddig nem tartottad fontosnak, nem foglalkoztál a kérdéssel, az sem gond, hiszen bármikor elkezdheted! Bőrápolásra fel!