Barion Pixel Mi lehet az oka annak, ha időszakosan zsírosabb az arcbőröd? – Coloré

Mi lehet az oka annak, ha időszakosan zsírosabb az arcbőröd?

2021. 11. 25.

Alapvetően normál, száraz, zsíros vagy kombinált arcbőrről beszélhetünk, ezen típusok ráadásul nem csupán egyénenként változhatnak, de a kor előrehaladtával, az időjárással, vagy akár a napi arcápolási rutin miatt is. Az, hogy időnként a normál vagy a kombinált bőr is túlzottan zsírosodik, különböző okokra vezethető vissza.

A legtöbben a menstruációs ciklus általi hormonváltozásokra gondolnak, csakhogy azon túl számos más tényező is kiválthatja a bőr zsírosabb érzetét és látszatát. Az olajos hatású bőrfelszín amellett, hogy esztétikailag sem szép, hosszú távon olyan kellemetlen következményekkel járhat, mint a mitesszerek megjelenése, tág pórusok vagy a fénylő arcbőr. Na de miért zsírosodhat néha fokozottan a bőröd?

Túl gyakori arctisztítás miatt

Tény és való, az arcápolási rutin az alapos tisztítással kezdődik, hiszen az arcbőr egyrészt fokozottan ki van téve a környezeti hatásoknak, másrészt rengeteg olyan anyaggal érintkezik, amelyeket naponta el kell távolítani. Az arany középút megtalálása azonban kulcsfontosságú, hiszen a fokozott tisztítás visszafelé sül el, vagyis jelentősen serkenti a faggyútermelést.

Egészségtelen étrend

Minden amit megeszel, az voltaképpen visszatükröződik az arcbőrön is. Az alacsony folyadékfogyasztás és a nehéz ételek túlzott fogyasztása következtében lelassuló emésztőrendszer a bőrön is érezteti hatását, méghozzá leggyakrabban pattanások és zsírosodás formájában. Míg az olajos magvak, mint a dió, a mandula vagy a mogyoró fogyasztása egy bizonyos szintig ugyan jót tesz a bőrnek, ám túlzott bevitelük szintén zsírosodáshoz vezet.

Nem megfelelő termékek használata, rossz arcápolási rutin

Ahogy már említettük, mindenki egyedi bőrtípussal rendelkezik, így a kozmetikumokat is ennek megfelelően kell alkalmazni. És itt nem csupán az számít, hogy milyen sorrendben viszed fel az arcbőrre a kencéket, hanem a kombinálhatóságuk is kifejezetten lényeges lehet. Na és persze az sem mindegy, hogy hogy dolgozod azokat a bőrödbe, mert például a túlzott dörzsölés szintén kiváltója lehet a fokozott faggyútermelésnek, ezáltal a bőr zsírosodásának.

A kozmetikai termékek felvitelénél egyrészt jobban jársz, ha a kezed helyett egy erre alkalmas eszközzel egyengeted el a bőrön a kencéket, nehogy átvidd a szennyeződés az arcra. Csakhogy az eszközöket is rendszeresen tisztítani kell annak érdekében, hogy a káros anyagok ne kerüljenek közvetlenül az arcbőrre a kozmetikai termékek alkalmazásakor. Emellett az összetevők listáját sem szabad figyelmen kívül hagyni. Az SLS, az alkohol, a parfüm rengeteg krémben, arctisztítóban, sminktermékben megtalálható, ezért célszerű kitapasztalni, hogy kinek hogyan hat a bőrére, mivel ez is okozhatja annak zsírosodását.

Zsiros Bor
Fotó: Shutterstock/Puzzlepix

Legnehezebb dolguk mégis a kombinált bőrrel rendelkezőknek van, hiszen az arcbőr egyes területei más-más hatóanyagú készítményeket igényel a megfelelő eredmény eléréséhez. A téli mínuszok beálltával a nők többsége bakot lő azzal, hogy a száraz hatású bőrt zsíros krémekkel próbálják helyreállítani, amitől az fénylő lesz, így sminkelés előtt megpróbálják mattító primerrel menteni a menthetőt. Csakhogy az ellentétes hatású készítmények összekavarják a bőr természetes működését. Bár nem minden mattító termék szárítja a bőrt, sok közülük több is úgy szünteti meg az olajos bőrérzetet, hogy összetevői szárazabbá teszik a hámréteget. A gond ott kezdődik, hogy mindez ellentétes reakciót vált ki a faggyútermelő mirigyekből, amik a bőrhúzódását fokozott faggyútermeléssel akarják megoldani.

Dehidratáltság

A közvélekedés szerint a dehidratáltság végeredménye kizárólag száraz bőr lehet, csakhogy valójában a túl kevés folyadékbevitelre fokozott faggyútermeléssel reagál a bőr, így rövid időn belül jelentősen zsírosabbá válik. Sokan azzal követik el a hibát, hogy a zsíros bőrre egyáltalán nem használnak hidratáló hatású készítményeket, és ha még a napi folyadékbevitelük is elmarad a szükségestől, akkor bőrük idővel biztosan dehidratált lesz.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

/divat/szepseg/mi-lehet-az-oka-annak-ha-idoszakosan-zsirosabb-az-arcborod/