Sminkpraktikák a hideg időkre

Tetszik vagy sem, hűvösre fordult az idő és ez bizony nemcsak az öltözködésben jelent változást, de a sminkelésben is.

A hideg nem kényszeríthet arra, hogy ki se mozduljunk otthonról, de öltözködni mindenképp másképp kell. Ugyanakkor bőrápolás, sminkelés terén is így kell gondolkodni. Nemcsak színeiben, de az alapanyagokban és a technikában is igazodni kell a hideg, szélsőséges időjáráshoz vagy akár a kinti és benti hőmérsékletkülönbséghez.

A bőrünk szépségének alapját még mindig azzal adhatjuk meg, ha odafigyelünk a megfelelő folyadékpótlásra, az egészséges táplálkozásra és az elegendő alvásra. A smink csak hozzátesz ehhez. De, hogy télen is úgy ragyogjunk sminkben, mint ahogy szeretnénk, ahhoz szükség van néhány pont figyelembevételére:

Téli smink
Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Bőrápolás

A heti egyszeri bőrradír szükséges ahhoz, hogy megszabadítsuk magunkat az elhalt hámsejtektől. Különösen igaz ez akkor, ha napi szinten sminkelünk. A bőrtípusnak megfelelő tisztítás és tonizálás nagyon fontos. Ősszel és télen kerüljük el az alkoholos bőrápoló készítmények használatát, mert a bőr száradását eredményezik. Ezt még akkor is célszerű betartani, ha amúgy zsíros az arcbőrünk. Bővebben ITT olvashatsz a téli bőrápolás mikéntjéről.

Bőrápolás után, alapozó előtt

Az úgynevezett báziskrémet a hidratálás után, de még az alapozás előtt vigyük fel. Normál bőr esetében ez lehet ragyogást fokozó, de kombinált és zsíros bőrnél mattítóra van szükség.

A napbarnított bőr eltűnése után élettelennek és fáradtnak tűnhet az arcunk, ezért rózsaszínes árnyalatú primerrel tehetjük üde hatásúvá.

Alapozó

Mire beáll a hideg, addigra a bőrünk is veszít a nyári barnaságából. Ehhez igazodva szükséges néhány árnyalattal világosabb alapozóra váltani. Azt is figyelembe kell venni, hogy a nagyobb hőingadozás és a hideg szél szárítja az arcbőrt, vagyis az alapozónak a bőrhiba eltüntetésén túl alkalmasnak kell lennie arra is, hogy hidratáljon. A párás, esősebb idő miatt az alapozót érdemes fixálni, amelyet átlátszó púderrel tehetünk meg. Figyelembe kell venni a bőr típusát is. Akinek kombinált a bőre, az a púdert T-vonalon használjon, viszont a zsírosabb bőrűek esetében ez az egész arc bőrfelületére terjedjen ki.

Ajkak

A cserepes, repedezett ajak nemcsak nem esztétikus, de fájdalmas is. A hidegben különösen fontos szerepet kap az ápolása. Ráadásul a repedezett bőrön egyetlen egy rúzs sem mutat jól. Az ajakradír segít az elhalt bőr eltávolításában és az ajakápoló nem engedi, hogy kiszáradjon. Ha a rúzst nem kedveljük, megoldás lehet a színezett ajakbalzsam.

Cserepes ajkak
Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Festék

Vízálló termékek jöhetnek leginkább szóba, hiszen a pára, eső vagy hó tönkre teheti a megjelenésünket. A hideg évszaknak megfelelő, teltebb és erőteljesebb színek (bordó, barnásvörös, padlizsán, narancs, smaragdzöld, vörös, arany) kerülnek előtérbe. A napbarnított bőrön ugyanis a pasztellszínek is mutatnak, de a bőr fakulásával ez nem előnyös.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Tanársegéd voltam Angliában: ezt láttam az angol iskolákban