Sminkbakik és tévhitek, amiknek ideje búcsút intened

A smink van értünk, és nem mi a sminkért, így érdemes hát leszámolnunk azokkal a sminkbakikkal, amik állandó kényelmetlenséget okoznak nekünk a mindennapokban.

Mindannyiunknak vannak berögzött szokásai, amiknek a legtöbbször nem is vagyunk tudatában, és bár sok esetben nem is működnek jól, vagy válnak hasznunkra, mégis a jól megszokott módon, ugyanazt és ugyanúgy tesszük. Így van ez a sminkbakikkal és tévhitekkel is, hogy a jól bevált már néha elavult, a jól megszokott pedig sokszor egyenlő a rossz berögződéssel. A legveszélyesebb az, amit rosszul tudunk, mégis akképpen cselekszünk. Számoljunk le hát velük!

smikbaki
A megfelelő termékek kiválasztása a sminkelés egyik legnagyobb kihívása / Kép forrása: Pexels.com

Egy kontúr és más semmi

Gyakran jönnek velem szembe az utcán olyan hölgyek, akik a reggeli rohanásban nem használnak mást, csak egy szemceruzát, azt is a legtöbb esetben a vízvonalban. Ha nincs rajtunk más, csak egy ceruza, akkor a szemünk nemhogy hangsúlyosabb nem lesz, de még fáradtabb és beesettebb, mint volt. Egységes bőrkép nélkül csak rontunk a megjelenésünkön, ahelyett, hogy javítanánk, ráadásul a tekintetünk is fáradtabb lesz, a szemünk pedig optikailag kisebb. Mi hát a megoldás? Az alapozó-korrektor-púder együttes használata egységes bőrképet ad, ami eleve üdébb és kipihentebb megjelenést kölcsönöz nekünk. Ha pedig nem szeretnénk mást használni a szemünkön, csak kontúrt, azt is csak lealapozott, lepúderezett szemhéjon tegyük, és lehetőleg a vízvonal helyett a felső szemhéjon, a szempillatőben. A spirál használata ilyenkor elengedhetetlen!

A #1 sminkbaki: nem megfelelő színű alapozó

A megfelelő színű alapozó megválasztása az egyik legnagyobb sminkes kihívás a legtöbb hölgy számára, pedig a jó szín kiválasztása az egyik legkönnyebben megtanulható dolog. Fontos, hogy sose a kézfejeden próbáld ki a színt, hanem az arcod élén/szélén, vagyis ott, ahol valóban használni fogod a terméket. A kézfejünkön teljesen más színű a bőr, mint az arcunkon, ezért nem ad jó alapot a tesztelésre. A másik fontos körülmény a megfelelő fény. A drogériák lehetetlen fényeiben a jó alapozóválasztás is lehetetlen küldetésnek bizonyul. Bátran menj ki az üzletből, keresd meg a legközelebbi helyet, ahol természetes fény van és nappali fényviszonyok között állapítsd meg, hogy jó-e a szín, amit kiválasztottál.

Ne feledd azt sem, hogy a megfelelő színű alapozó se nem világosabb, se nem sötétebb egy árnyalattal, mint a bőröd színe, hanem azzal tökéletesen megegyező. Akkor jársz jó nyomon, ha azon a bőrfelületen, ahol kipróbáltad a terméket, nem látsz egyáltalán színkülönbséget. Így elkerülheted a rettegett “levágott fej” hatást, vagyis amikor a nyakad színe több árnyalattal különbözik az arcod egészétől.

Elkenődő szemfesték

Sokan arról számolnak be, hogy a szemfestékük nem tartós, sőt, egy csíkban összegyűlik a szemráncban a felső szemhéjon, vagy ami még talán ennél is rosszabb, “lefolyik” a szem alatti területre, ami olyan hatást kelt, mintha sírtunk volna, vagy monoklink lenne. Hogyan kerüld el az effajta sminkes bakit? Használj szemhéjbázist!

A szemhéjbázis olyan termék, amit kifejezetten a szemhéjra, a szemfestés alapjának érdemes használni (olyan ez, mint a glettelés a festés előtt: olyan egyenletes alapot teremtünk, amire aztán gyönyörű, egyenletes festékréteget képzünk). Ha nem szeretnél beruházni szemhéjbázisra, kezdetnek egy korrektor is megteszi, a lényeg, hogy krémes alapon használj por állagú terméket. A krémes alap megköti a szemhéjpúdert, sokkal tartósabb lesz így a sminkünk, könnyebb elsatírozni a színeket, amik aztán a tégelyben látott intenzitásban pompáznak majd a szemhéjon is.

Az elkenődés felelőse pedig legtöbbször a szemceruzánk, ami krémes állaga miatt könnyen lecsúszik a bőrről és sok nemkívánatos helyre is eljut. Fixáld a ceruzádat egy ferde ecset és egy megegyező színű szemhéjpúder segítségével, így elkerülheted az elfolyást!

sminkbaki
A tartós szemfestés titka a szemhéjbázis használata / Kép forrása: Pexels.com

Félkész szempillák

A szempillákat a szempillatőtől festjük, nem a közepétől, ugyanis csak így lesznek szép, ívelt és valóban meghosszabbított pilláink. Sokan csak a pillák felénél kezdik a festést, pedig érdemes bátran spirálozni: a szempillatőtől a szempilla végéig, “Z”-alakban, hogy a szál minden kis szegletébe jusson a festékből. Annak érdekében, hogy az eredmény tényleg szép legyen, mindig ügyelj arra, hogy előző este alaposan lemostad a szempillafestéket, és nem az előző nap maradványaira sminkelsz másnap, mert ez is sokat ronthat az összképen.

smink
Az igéző tekintethez a szempillák festését mindig a szempillatőtől indítsuk. / Kép forrása: Pexels.com

Néhány apró trükk segíthet tehát a bosszantó sminkproblémákat megoldani, néhány pici módosítás, és búcsút inthetsz a kellemetlen jelenségeknek!

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Jessica Chastain ingyen játszotta el Donald Trump nővérét az Armageddon Time-ban