Barion Pixel Nyári smink: lefolyik, elkenődik, fénylik? – 5 tipp a tartóssághoz – Coloré

Nyári smink: lefolyik, elkenődik, fénylik? – 5 tipp a tartóssághoz

2022. 06. 06.

Nyáron sem kell lemondanunk a természetes, szépítő sminkről, csupán néhány trükköt érdemes megtanulnunk, hogyan viselhetjük azt komfortosan, kellemetlenségek nélkül.

“Nyáron nem szoktam sminkelni, hiszen teljesen felesleges, úgyis lefolyik az egész” – hangzik az egyik leggyakoribb mondat, amit a vendégeimtől hallok. Ezt minden esetben igyekszem megcáfolni, mert azt gondolom, hogy az egyetlen ok, ami miatt nem érdemes sminkelnünk nyáron, az az, hogyha nem akarunk, és nem pedig az, hogy az állandó kellemetlenségek és a rólunk leolvadó termékek a kedvünket szegik. Utóbbira ugyanis van megoldás, csak néhány apróságra érdemes odafigyelnünk, hogy elkerüljük a nyári sminkkel kapcsolatos kényelmetlenségeket.

nyari smink
Nyáron sem kell lemondanunk a smink használatáról / Kép forrása: Pexels.com

1. Alapozóra púder

Általánosan is érvényes tipp a tartós sminkhez, hogy rögzítsük, amit feltettünk. A krémes termékeket minden esetben érdemes fixálni poros termékekkel. Ha az alapozónkat nem rögzítjük púderrel, akkor tapasztalhatjuk azt a bizonyos “lefolyós” jelenséget, amikor egy kellemetlen, zsíros, ragacsos, tapadó érzetet érzünk az arcunkon. Bátran használj alapozót a nyáron is, hogyha jólesik, különösen a lazább, vizesebb állagú termékek azok, amik ilyenkor a legkényelmesebb viseletet jelenthetik. A púdered lehet színezett is, de a legegyszerűbb választás a színtelen (a boltok polcain fehér színű púderként találod őket), pigmentet nem tartalmazó púder lehet, hiszen ha erre esik a választásod, nem kell foglalkoznod a megfelelő színválasztással. A púder legfőbb feladata, hogy rögzítsen és mattítson, ha használunk alá egy megfelelően kiválasztott alapozót, akkor a színtelen tökéletes választás lehet.

nyari sminktippek
A nyári smink legfontosabb trükkje a mattítás / Kép forrása: Pexels.com

2. Nyári smink zsíros bőr esetén is

Ha a bőrödben fokozottabb a faggyútermelés (ezt nevezik szeborreás bőrnek), akkor különösen meggyűlhet a bajod a sminkeléssel a nyári hőségben. A zsíros bőrre ugyanis eleve jellemző, hogy fokozottabban a T-zónában (homlok, orr, áll vonalán), vagy akár az arcbőr egészén csillogásra, fényesedésre hajlamos, amit tovább nehezít a meleggel járó izzadás. Zsíros bőr esetén mindenféle sminktrükk említése előtt a legfontosabb, hogy a bőrápolás a bőrtípusnak megfelelően történjen, hiszen ha törekszünk arra, hogy egyensúlyba hozzuk a bőrünket, akkor nagymértékben tudjuk csökkenteni a zsíros bőr tipikus, diszkomfort érzetet adó tüneteit. Emellett a megfelelő, mattra, és nem fényesre száradó alapozóval csökkenthetjük a fényesedés mértékét, és az előző lépésben tárgyalt púderhasználatról sem érdemes megfeledkeznünk.

3. Mattító primer, nemcsak zsíros bőrre

smink
Nincs smink fényvédelem nélkül / Kép forrása: Pexels.com

Amivel segíthetjük még a minél hosszabb ideig tartó matt hatást, az a mattító primer. A primer egy köztes termék a hidratáló krém és az alapozó felvitele között, amit azokra a területekre érdemes alkalmaznunk, ahol a zsírosodást, kifényesedést szoktuk tapasztalni. Nemcsak a zsíros bőr kiváló jó barátja, hiszen a vízhiányos bőr is tapasztalhat némi faggyútöbbletet a nyári hőségben. A mattító primert a drogériák és a professzionális márkák polcain egyaránt megtalálhatjuk, a címkén keressük a “pore”, “minimize pores”, “reduce pores”, “mattifying” kulcsszavakat.

4. Le a zsebkendővel!

Haladva tovább a minél mattabb és tartósabb hatás felé, az igen keveset méltatott mattító papírról sem érdemes megfeledkeznünk. Már a pár száz forintos drogériás változat is minden igényünket kielégíti, így erre a termékre felesleges több ezer forintot kiadnunk a drágább márkáknál. A működése rendkívül egyszerű: a pici, négyszög alakú papírral a nap során felhalmozódott faggyútöbbletet tudjuk felitatni, és ismét matt hatásúvá varázsolni az arcunkat. A zsebkendővel a sminkünkből is eltávolítunk egy jelentős mennyiséget, ezért célszerű mellőzni a használatát, a mattító papír viszont csak a csillogást szünteti meg. Ha szükséges a nap folyamán újrapúdereznünk az arcunkat, akkor is érdemes először egy mattító papírral felitatni a felesleges nedvességet, és csak ezt követően felvinni egy réteg púdert, ha továbbra is szükségét érezzük.

5. Az egy csíkba összegyűlt szemsmink ellenszere

A szemsmink tartóssá tétele nemcsak nyáron, hanem egész évben fontos. A szemhéjunkon sok esetben akkor is zsírosabb érzetet tapasztalhatunk, ha egyébként a bőrünk egyáltalán nem az, ez egyénenként eltérő lehet. A zsíros szemhéj érzete fokozottabban velünk van a nyári időszakban, aminek ellenszere a szemsmink alapozása szemhéjbázis használatával. A szemhéjbázis már majdnem minden márka polcán megtalálható bázis, vagy szemhéj primer néven, a lényege, hogy mielőtt bármit is teszünk, vigyük fel egy vékony rétegben az egész szemhéjunkra (bizony az egészre: külső szemzugtól a belső szemzugig, szempillatőtől a szemöldök alatti részig). Ezt érdemes rögzíteni púderrel, vagy egy semleges, matt, bézses árnyalatú szemhéjpúderrel, és ezt követően folytatni a szem sminkelését. Itt is igaz a “krémes állagok rögzítése” porral szabály: ha a szemceruzád nem vízálló, rögzítsd egy azonos színű szemhéjpúderrel a maximális tartósság érdekében. 

Pexels Amir Seilsepour 3912572
A tartós szemsmink kulcsfegyvere nyáron is: a szemhéjbázis / Kép forrása: Pexels.com

Egy dolgot fontos kihangosítani: a legnagyobb kánikulában mindannyian küzdünk a hőség testi tapasztalásaival, és a tűző napon való tartózkodást egyetlen szuperbiztos sminktipp sem képes orvosolni, így ha olyan napnak nézel elébe, amikor hosszú ideig tartózkodsz direkt napfénynél, akkor ezt mindenképp érdemes figyelembe venned. Ám ami a legfontosabb: a fényvédelemről, és így az arcbőröd épségének megóvásáról még borús időben sem feledkezz meg!