Barion Pixel Praktikák, színek és termékek – A sminkes válaszol a leggyakoribb kérdésekre – Coloré

Praktikák, színek és termékek – A sminkes válaszol a leggyakoribb kérdésekre

2022. 08. 29.

Óriási információhalmaz vesz minket körül, ha sminkről, szépségről van szó, nem csoda, ha sok a kérdőjel. Sminkesünk válaszol a leggyakrabban feltett kérdésekre!

Miért kenődik el állandóan a szempillaspirálom?

Ez egy gyakori kérdés, amit sminkesként sűrűn megkapok, a tanácsom pedig a következő: mindenképp normál spirált válassz, ne vízállót. Azt tapasztaltam, hogy utóbbiak nem választják el olyan szépen a pillákat, este pedig a sminklemosás nehézkes, dörzsöléssel járhat, ami könnyen töri a pillákat. Egy jó spirál nem pereg le és nem végzi foltként a szemed alatt, csak emiatt nem érdemes vízállót választanod. A kisebb, vékonyabb fejű spirálokkal általában szebb a végeredmény, és praktikusabb is, ha rejtett szemhéjaid vannak vagy rövidek a pilláid.

Létezik valamilyen praktika rejtett szemek sminkeléséhez?

„Rejtett szem” sminkelése esetében kicsit nehezebb dolgunk van, ugyanis akinek ilyen adottsága van, annak nem látszik a mozgó szemhéja. Könnyen meg tudod állapítani, hogy neked is rejtett szemed van, ha teljesen egyenesen állsz, és egy veled szemmagasságban lévő tükörben azt látod, hogy a mozgó szemhéjad alig látszik, amikor nyitva tartod a szemed. Ebben az esetben a szemhéj sminkelésénél kifelé, a szemöldökcsont irányába és enyhén felfelé árnyékoljunk, így nyerünk egy kis plusz területet. Én szeretem a végighúzott felső kontúrt és a külső harmadban behúzott alsót is, így szépen lehet korrigálni a szemformát.

Egy biztos: attól még, hogy rejtett szemed van, érdemes sminkelni, és ha bárki ezzel ellentéteset állít, kérlek ne hallgass rá! A rejtett szemek esetén különösen fontos, hogy a szempillákat spirálozzuk, hiszen ezzel gyönyörűen tudjuk hangsúlyozni a szemünket, és optikailag korrigálni a rejtettséget.

A tust sem szükséges elfelejteni, pusztán egy kicsit más megközelítésben érdemes rá gondolnunk, és nem a klasszikus, magasra ívelt cicás tus irányelveit követni.

sminkes
Vajon melyik szín lehet a legmegfelelőbb? / Kép forrása: Pexels.com

Milyen színek állnak jól nekem?

A színek kapcsán létezik egyfelől a színtípus megközelítés, amiről már olvashattál nálunk. Eszerint mindenki besorolható a 12 színtípus valamelyikébe, ami segítséget jelenthet számára nemcsak az öltözködésben, hanem a sminkelésben is. Ugyanakkor azt gondolom, hogy a sminkhez használt szemhéjpúderek színében egy kicsit szabadabban is gondolkodhatunk, és bátran tehetünk kirándulást más színtípusok színei felé is.

Egyrészt meghatározó lehet a ruha, amit viselünk, de igazodhatunk a szemünk színéhez is. A sötét, fekete szeműek gyakorlatilag bármelyik színnel próbálkozhatnak, a zöld szeműeknek jó választás lehet a lila valamely árnyalata, a barna szeműeknek a kék, a kék szeműeknek pedig a barna, vagyis ha komplementer színekkel próbálkozunk, akkor azzal könnyedén hangsúlyozhatjuk a szemünk színét. Egy valamit érdemes kerülni: az íriszünk színével teljesen megegyező szín használatát, ugyanis ezzel nemhogy kiemeljük, hanem inkább elrejtjük a szemeket. Persze ne feledkezzünk meg az univerzálisnak mondható föld színekről, mint például a barnáról, pezsgőről, vagy rose goldról, mert bár elsőre lehet unalmas választásnak tűnhetnek, gyönyörűen mutatnak.

Létezik olyan szájfény, ami nem jön le pár perc alatt?

El kell, hogy keserítselek, olyan szájfénnyel még nem találkoztam, ami igazán tartós lenne.
Ha a tartósság a fő szempont, akkor inkább rúzst, mégpedig valamilyen matt rúzst ajánlanék. Ilyenkor viszont extra fontos az ajkak hidratálása! És ami még szebbé, tartósabbá teszi a végeredményt: ha a rúzs árnyalatához illő ceruzával nemcsak kontúrozod a szádat, hanem ki is színezed az ajkakat.

Hogyan érdemes tisztítani a sminkecseteket?

Nagyon fontos, hogy figyeljünk az eszközeink tisztaságára. Ezt többféleképp is elérhetjük: például gyógyszertári sebbenzinnel, vagy ecsettisztító folyadékkal. Utóbbiból több márka kínálatában is találsz a drogériában, a sebbenzin pedig bármely gyógyszertárban kérhető. Mind a kettő a gyors tisztításra megoldás, ebből a szempontból a sebbenzin még jobb is, mert azonnal elillan, nem szükséges egy picit sem várni a száradásra.

Nem kell mást tenned, mint egy pici tálkába sebbenzint önteni, és belemártani az ecset fejét (csak azt, semmiképp se mártsd bele jobban, mert károsíthatja az ecsetet, oldhatja a ragasztást stb), majd pár másodperc után egy papírtörlőbe körkörös mozdulatokkal leitatni/leszedni róla a sebbenzin által feloldott szennyeződést.
Ha alaposabb tisztítást szeretnél (ami ajánlott legalább havonta egyszer), mosd ki az ecseteket samponos vagy natúr szappanos meleg vízben és szárítsd őket fektetve.

sminkes
A sminkesszékben feltett leggyakoribb kérdés az alapozóválasztással kapcsolatos / Kép forrása: Pexels.com

A sminkeseknek feltett leggyakoribb kérdés: milyen alapozót válasszak?

Az alapozó témakörére egy egész cikket szenteltünk, így ha elakadtál abban a kérdésben, hogy milyen állagú és színű alapozó lenne a legjobb a bőrödnek, akkor olvasd el erről szóló korábbi írásunkat!

Ha pedig további kérdésed merülne fel, és szeretnéd magad fejleszteni a témában, akkor az oldalamon még több lehetőséget találsz! Várlak szeretettel!