Barion Pixel Mrs. Doubtfire, a faun és Joker – átváltozások a filmvászonról – Coloré

Mrs. Doubtfire, a faun és Joker – átváltozások a filmvászonról

2021. 06. 25.

Egy fő- vagy mellékszerep élethű, meggyőző eljátszásában a színészi alakítás mellett a fontossági sorrend előkelő helyén áll az adott karakter kinézete, külső jellemzői. Ma már sok mindent meg lehet oldani digitális, számítógépes technológia segítségével, szerencsére a maszkmestereknek továbbra is van munkájuk, filmtörténelem pedig bővelkedik legendás átváltozásokban és elmaszkírozásokban, a nézők nagy örömére.

Egy filmen dolgozó stábban mindenki feladata fontos, de vannak, akiké kevésbé látványos az elkészült végeredmény szempontjából. Nos, a maszkmesterek és sminkesek munkája semmiképp sem mondható ilyennek, hiszen nekik köszönhetően öltenek teljesen új külsőt a színészek egy-egy szerep kedvéért – kivéve persze a nagy fogyásokat vagy hízásokat. Ezekből válogattunk most, ismét csak a teljesség igénye nélkül.

Nőből férfit, férfiból nőt

'mrs Doubtfire' By Chris Columbus, Usa, 1993.
Robin Williams házvezetőnőként (1993). Forrás: northfoto.com

Van, amikor a nem külsőleges megváltoztatása a film központi poénja, ilyen volt például az Aranyoskám vagy a Mrs. Doubtfire, amelyekben Dustin Hoffmannt és Robin Williamset maszkírozták el. John Travoltát sem hagyhatjuk ki, aki a Hajlakkban a főszereplő édesanyját alakította. Glenn Close a Hook-ban felismerhetetlen volt, mint Gutless, nekem is újdonságként hatott, ahogy ehhez a cikkhez anyagot gyűjtöttem. Cate Blanchett zsenialitását mutatja, hogy ő volt Bob Dylan egyik alteregója az I’m Not There – Bob Dylan életei című filmben. 

Szörnyen jó alkotások

'bram Stoker's Dracula' By Francis Ford Coppola, Usa, 1992.
Keanu Reeves és Gary Oldman az 1992-es Drakulában. Forrás: northfoto.com

A horrorok, a sci-fi és a fantasy filmek bővelkednek kitalált karakterekben, így aztán forgatásaikon rengeteg maszkmester tud brillírozni. Szerencsére a CGI térhódítása nem szorította ki őket teljesen szakmájukból, és ahogy korábban, napjainkban is sok alkotásban látjuk viszont munkáikat. A Trónok harca-sorozat Éjkirályának arcát például több órába telt elkészíteni és a színészre helyezni, csakúgy, mint a Mások sminkjét. Tim Curry ijesztő bohóckinézetét is a sminkeseknek köszönhette Stephen King regényadaptációjában, Gary Oldman szinte felismerhetetlen volt Drakulaként, Maïwenn Le Besco-t látva Az ötödik elemben senki sem mondta volna meg, milyen csinos fiatal nő a való életben. Doug Jonest Hollywood csak úgy ismeri, mint aki az összes filmjében természetfeletti lényeket alakít, és nem is véletlenül. Ő játszotta el A víz érintésében a vízi lényt, a Star Trek: Discoveryben Saru hadnagyot és A faun labirintusában a címszereplőt, de ezt csak azért tudjuk, mert szerepel a neve a stáblistában, a külseje alapján aligha ismertük volna fel.

Kis változtatások, nagy sikerek

'monster' Movie Stills
Charlize Theron A rémben (2003). Forrás: northfoto.com

Az elmaszkírozásnak nem csak a filmélmény fokozásában van szerepe, szerintem abban is segít, hogy ne a színész hírneve vigye a hátán a filmet, hanem a játéka.

Nicole Kidmant mindenki ismeri, de az Órákban láthattuk, mennyit változtat az ember arcán, ha „kicseréljük” az orrát és Virginia Woolfot csinálunk belőle. A dél-afrikai születésű Charlize Theron 2003-ban A rém című filmben játszotta el az első női sorozatgyilkos, Aileen Wuornos karakterét. A szerep, amiért Oscar-díjat is kapott, azért volt fontos Theronnak, mert megmutathatta, hogy nem szépsége, hanem tehetsége miatt lett sikeres színésznő. A DC filmuniverzum bővelkedik gonosztevőkben, akik közül talán Joker karaktere a legismertebb. Őt többen is eljátszották már az évtizedek során, legutóbb épp Joaquin Phoenix, akinek az alakítását a néhai Heath Ledgeréhez hasonlítják. Ledgert tipikus szépfiúnak gondoltuk legtöbb szerepe alapján, de aztán amit a 2008-as A sötét lovagban alakított, az egy csapásra megváltoztatta a vele kapcsolatos véleményeket. Sajnos már nem érhette meg, hogy Oscar-díjjal jutalmazták alakítását. A Ben Stiller-féle Trópusi viharban van egy taszító és idegesítő stúdióvezető, Les Grossman, akiről tényleg csak azért tudtam, hogy Tom Cruise játssza, mert elolvastam a neten. A kopaszodó fej, a több tíz kilónyi felesleg és a modorosság teljesen elrejtette az akcióhőst.

Történelmi személyeket és politikusokat is előszeretettel ábrázolnak a filmekben, hol pozitív, hol negatív szereplőkként. A Vasladyt, Margaret Thatchert például a csodás Meryl Streep játszotta el, a fentebb említett Gary Oldman pedig Winston Churchillt alakította A legsötétebb órában – mindkettejük sminkje ijesztően valóságosra sikeredett.

Borítókép forrása: northfoto.com