Barion Pixel Bohócok, szörnyek, szellemek – az elmúlt évek legjobb horrorfilmjei – Coloré

Bohócok, szörnyek, szellemek – az elmúlt évek legjobb horrorfilmjei

2021. 06. 11.

A horror műfaj mindig is virágzott, és az elmúlt tíz évben sem hagyott alább a lendülete, hiszen mindig is lesznek rajongói a rettegésnek. A Hang nélkül második része megjelenésének apropójából szemezgettünk a 2010-es évek legjobb darabjai közül.

Míg a romantikus filmeket azért nézi az ember, mert szeretne bennük élni, a horrorok arra tanítanak minket, hogy mit ne csináljunk soha, és mi az, amit kerüljünk el messziről. Pszichológiai oka is van annak, hogy miért szeretik ennyien ezt a hidegrázós műfajt, erről itt írtunk nektek bővebben. Ezeken túl pedig van egy sajátos hangulata annak, amikor egy esős délután vagy este takaró alá bújva megnézünk egy-egy remekművet – és aztán persze sokan félve alszunk el. Lássuk, mi legyen a következő program, ha még nem láttátok volna valamelyiket, vagy csak szívesen újranéznétek.

Az (IT)

2017 It Movie Set
Forrás: northfoto.com

A rebootok és remakek korát éljük már egy jó ideje, hiszen a filmgyártók szeretnek korábbi alkotásokból inspirálódni, vagy épp teljesen újradolgozni egyes mozikat. Így volt ez Stephen King regényével is, melyet 1990-ben már feldolgoztak Tim Curry főszereplésével. A Vesztesek klubjába tartozó hét gyerek és a bohóc kinézetű szörny körül forgó sztorit nem véletlenül dolgozta fel újra Andrés Muschetti. Sokan úgy gondolják, hogy ez lett King regényei közül a legjobb adaptáció, pedig van belőlük jó pár. A filmhez folytatás is készült 2019-ben.

Hang nélkül (A Quiet Place)

2020 A Quiet Place Part Ii Movie Set
Forrás: northfoto.com

A Hollywood egyik álompárja, John Krasinski és Emily Blunt nevével fémjelzett Hang nélkült maga Krasinski rendezte, és csupa dicséretet kapott a kritikusoktól és a nézőktől egyaránt – le is forgattak egy második részt. A sztori szerint a Földet erős páncéllal rendelkező, vak, ámde kiváló hallású szörnyek lepték el, akik hanghatásra támadnak, és elpusztították már népességünk nagy részét. Előlük menekül az Abbott család is, jelnyelvvel kommunikálva, csakis a homokkal felszórt ösvényen keresztül, és napról napra a túlélésért küzdenek. Ahogy a címből is kiderül, igazán minimális volt a párbeszédek jelenléte a filmben, a néző sokszor levegőt is elfelejt venni a nézése közben.

Tűnj el! (Get Out!)

Tunj El
Forrás: northfoto.com

Jordan Peele-t sokan a Key&Peele nevű humoros szkeccsműsorból ismerhetik, ezért volt teljesen meglepő, amikor 2017-ben első rendezésében előrukkolt a Tűnj el! című horrorral. A misztikus filmben Daniel Kaluuya játszotta a főszerepet, akinek karaktere, Chris épp készült meglátogatni fehér barátnője családját. A vendégségben azonban mindenki különösen viselkedik, korábban eltűntnek nyilvánított emberek bukkannak fel, és Chris valami hátborzongató összeesküvést kezd sejteni a háttérben – de vajon későn?

Démonok között (The Conjuring)

Demonok Kozott
Forrás: northfoto.com

Horror-franchiseból van nem is egy a filmtörténetben, a Conjuring vagyis Démonok között-filmek is egy ilyenhez tartoznak. Noha belőlük egyelőre „csak” három van, hiszen idén megérkezett a harmadik, a filmuniverzumban játszódnak még az Annabelle-mozik, Az apáca, és A gyászoló asszony átka is. Az első Démonok között 2013-ban jelent meg, és középpontjukban a paranormális jelenségeket kutató Warren-házaspár áll (Patrick Wilson és Vera Farmiga alakításában). Ők sietnek a Perron-család segítségére, akik egy elhagyatott házba költöznek, ahol – nagy meglepetésre – félelmetes dolgok kezdenek történni, és amik mögött szellemet sejtenek.

A Babadook

Babadook
Forrás: IMDB

2014-ben volt az ausztrál pszicho-horror premierje, amit az elsőfilmes Jennifer Kent rendezett. A Babadookban az özvegy Amelia neveli egyetlen kisfiát, a hatéves Samuelt, aki álmatlanságban szenved és elkezd egy szörnyről beszélni, aki ellen fegyvert kell, hogy építsen. Egyik este megkéri édesanyját, hogy a Babadook címet viselő gyerekkönyvből meséljen neki, ami olyan szörnyről szól, amit korábban Sam jellemzett neki. Ezután persze furcsa, ijesztő dolgok kezdenek történni a lakásukban, és Amelia bárhogyan próbál megszabadulni a képeskönyvtől, az mindig újra és újra megjelenik a házban.

Anyám! (mother!)

2017 Mother Movie Set
Forrás: northfoto.com

Jennifer Lawrence-t az Éhezők viadala-filmekben ismerte meg a világ, majd interjúi során kiderült az is, hogy milyen emberközeli és humoros valójában. Nos, az Anyám! című horrorban nem ezt az oldalát, hanem tehetségét csillogtatta meg. Darren Aronofsky filmje horror és thriller is, mely egy ars poeticának tekinthető, és ezzel együtt kissé nehezen emészthető műnek sikerült- de aki tudja, hogy a Rekviem egy álomért-ot is ő rendezte, az tuti nem lesz meglepve a sok átvitt értelmezésen. Lawrence mellett Javier Bardem, Ed Harris és Michelle Pfeiffer is feltűnt a vásznon.