Barion Pixel Színtanácsadás lehet a tudatos ruhatár nyitja – Mengyán Eszter színtanácsadónál jártunk – Coloré

Színtanácsadás lehet a tudatos ruhatár nyitja – Mengyán Eszter színtanácsadónál jártunk

2022. 08. 21.

A divatipar környezetszennyező hatása kapcsán megoldást jelenthet, ha nem feltétlenül örömszerzésből, hanem tudatosan vásárolunk, viszont nem árt, ha ehhez ismerjük saját magunkat, stílusunkat, s nem utolsó sorban a színeinket. Ebben lehet segítségünkre a színtanácsadás, amelyről Mengyán Eszter szín- és stílustanácsadóval, a Helló, slow fashion! című könyv szerzőjével beszélgettünk.

Tudatos ruhatár – színtanácsadással

Ha minimum egy „melyik színtípusba tartozol” kvízt kitöltöttünk már egy női magazin oldalán, tudjuk, hogy egyszerűség ide vagy oda, szimpla leírások alapján igen nehéz kitalálni, melyik színtípusba soroljuk be magunkat. Súlyosbított a helyzetünk akkor, ha nem tankönyvi esetek vagyunk, régóta festetjük a hajunkat és így tovább. Mengyán Eszter újságíróként kezdett el foglalkozni a fenntartható divattal és környezettudatos öltözködéssel 2016-ban (indított például egy érdekes kihívást: egy évig nem vásárolt ruhát, ergo a saját szekrényéből öltözködött), s ennek apropóján mélyült el a színtanácsadásban is. 

Mengyán Eszter, színtanácsadás
Mengyán Eszter (képünkön jobbra) a környezettudatos vásárlás apropóján merült el a színtanácsadás rejtelmeibenKép forrása: Mengyán EszterA képet Séllei Lilla készítette

„Arra gondoltam, hogy ha tudom, milyen színek állnak nekem a legjobban, akkor valószínűleg sokkal tudatosabban, megfontoltabban tudok majd vásárolni. Anno írtam egy cikket a blogomra a színtípusokról, amelynek az volt a lényege, hogy több színtanácsadóhoz is elmentem, akik nagyjából ugyanarra a következtetésre jutottak a tesztelés során.

Ezeknek a beszélgetéseknek nemcsak a ruhatáramra volt nagy hatásuk, hanem arra is, ahogyan magamról kezdtem gondolkodni. Ezért határoztam el, hogy szeretném ezt a szemléletmódot másokkal is megosztani, és így jutottam el a szín- és stílustanácsadó képzésre

– meséli Eszter, miközben kipakolja elém az asztalra a színkártyákat és belekezd a színtípusok ismertetésébe. 

Színesnek áll a világ

Noha az említett lifestyle portálokon leggyakrabban a klasszikus négyes – tavasz, nyár, ősz, tél – felosztással találkozhatunk, ottjártamkor Eszter gyorsan felvilágosít: ugyan az egyszerűsített verzió valóban könnyen értelmezhető, de sokkal kézzelfoghatóbb eredményt kapunk, ha további egységekre bontjuk az alapárnyalatot, azaz hidegmeleg, lágy, élénk, sötét és világos altípust különítünk el a négy alapkategórián belül.  

Mengyán Eszter, színtanácsadás
Kép forrása: Mengyán EszterA képet Séllei Lilla készítette

„A konzultáció során minimum 100-120 különböző árnyalat közül a legideálisabbakat keressük, vagyis amelyek kiemelik az arcot és a harmónikus bőrtónusokat, nem sápasztóak, s nem nyomják el a viselőjüket” – mondja Eszti, miközben (afféle partedliként) különböző árnyalatú kendőket tesz az arcom közvetlen közelébe, a mellkasomra, hogy megállapítsuk, melyik árnyalat passzol a legjobban a sminktelen, pőre arcomhoz. S ugyan az elején kissé szkeptikusan álltam a gyakorlathoz, valóban volt néhány olyan szín (például a lila vagy rózsaszín), amelynél elborzadtam az összhatástól, mások viszont (így az olíva vagy khaki) kellemes meglepetésként értek. 

Előnyök és hátrányok

„A színtanácsadásban az a legjobb, hogy egy objektív szemüvegen keresztül kezdjük látni magunkat. Ez a szempont segít abban, hogy sokkal magabiztosabban, tudatosabban, környezettudatosabban vásároljunk ruhákat a jövőben, és ne vegyünk meg semmi olyasmit, amit később a színe miatt nem viselünk” – mondja Eszti, miközben egyhangúlag eldöntjük, hogy a sötét ősz, lágy ősz vonalon mozgok attól függően, mennyi napot lát a barnulásra fogékony bőröm. A szakember ugyanakkor gyorsan előrebocsátja, hogy érdemes lenne a második, ingyenes konzultáción (lehetőleg télen) is megnézni, melyik színtípusba tartozom, mivel így lehetünk teljesen biztosak az eredményben. 

Mengyán Eszter, színtanácsadás
Színtanácsadás során az alany nem visel sminket, hogy az ne befolyásolja a későbbi eredménytKép forrása: Mengyán EszterA képet Séllei Lilla készítette

Ugyan a tudatos vásárlás valóban fontos dolog, a kendők próbálgatása közben elfog a szorongás, amikor látom, jó néhány olyan színt félretettünk, amelyeket eddig simán viseltem. Ebből kifolyólag felmerül bennem a kérdés: vajon mennyire korlátozza a megállapított színtípus a későbbiekben az egyén választásait. 

Nem gondolom, hogy a színtanácsadásnak lennének hátulütői, ha valóban tanácsként tekintünk a konzultáció során szerzett tapasztalatra, és nem kőbe vésett szabályként értelmezzük azt.

– mondja Eszter. „A színtípus ismerete ad egy új látásmódot, amely egy izgalmas önismereti utazás kezdete lehet. A tanácsadó irányt mutathat ugyan, de jó esetben nem mondja meg kerek perec, mit kell kidobni a ruhatárból, hiszen a szín csak egy része az öltözéknek, az összhatás – szerintem – sokkal fontosabb. Egy kevésbé harmonikus árnyalatot is lehet úgy viselni, hogy működjön rajtunk, ha megértjük ennek a rendszernek a logikáját és elkezdünk megtanulni látni” – válaszolja feltett kérdésemre Eszter. 

Sokszínű érdeklődők

Furcsamód nemcsak nők, hanem az utóbbi időben már férfiak is keresik a színtanácsadói szolgáltatást, hiszen az ő részükről is felmerül a tökéletes összhatásra való igény. „Általában azért keresnek meg, mert számukra nagyon praktikus a színtanácsadás után a vásárlás, hiszen az így még kevesebb utánajárást igényel, mint korábban. Azt tapasztalom, hogy a többségük a nőknél sokkal könnyebben el tud elvonatkoztatni attól, mi tetszik neki, és sokkal hamarabb éreznek rá arra, mi áll nekik jól, hiszen inkább objektív szempontok alapján és nem érzelmi alapon döntenek.”

Mengyán Eszter, színtanácsadás
Kép forrása: Mengyán EszterA képet Séllei Lilla készítette

Korcsoportban is vannak kilengések, hiszen Eszti legfiatalabb vendége mindössze 12 éves volt, de járt már nála 84 éves delikvens is, ám nemcsak a kor, hanem a motiváció is mindenkinél változó: „Van, aki énidőt szeretne, van, aki a munkahelyi öltözködését szeretné megreformálni, mert úgy érzi, nem állnak jól neki azok az árnyalatok, amelyeket a kollégái viselnek. Van olyan, aki egy-két színnel szeretné feldobni a ruhatárát, megint más a világ összes színét szereti és viseli, de szüksége van az objektív támpontra ahhoz, hogy tudatosan szelektálni majd vásárolni tudjon.” 

Miért éri meg?

Akárcsak egy stylisttal való konzultáció, úgy a színtanácsadás kapcsán is adott a kérdés: miért áldozzunk pénzt arra, hogy valaki megállapítsa, melyik színtípusba tartozunk? Egyrészt ezzel a tudással felvértezve könnyebben eligazodunk a boltok elképesztő kínálatában, másrészt vásárláskor gyorsabban és könnyebben tudunk döntést hozni (már ami a színeket illeti), harmadrészt pedig a tudatos vásárlással óvjuk a környezetünket is, hiszen nem veszünk meg olyasmit, amiről tudjuk, úgysem áll jól nekünk. 

A három adekvát válasz mellett Eszti még egy fontos dolgot kiemel: 

Egy színtanácsadás során sok-sok téma szóba kerül – annak ellenére, hogy <csak> színekről van szó. Néhány megfogalmazott gondolat pedig akár egy hosszú önismereti út előszobája is lehet. 

Feltéve persze, ha kellően nyitottak vagyunk rá. 

Borítókép forrása: Mengyán Eszter, a képeket Séllei Lilla készítette