Barion Pixel Tudjuk, mit viselsz idén nyáron – 10 sikkes ruhainspiráció a francia nők gardróbjából – Coloré

Tudjuk, mit viselsz idén nyáron – 10 sikkes ruhainspiráció a francia nők gardróbjából

2022. 06. 09.

Vitán felül áll, hogy a francia nőknek különleges érzékük van az elegáns öltözködéshez: nem véletlen, hogy Audrey Tautou, Juliette Binoche vagy Marion Cottillard nemcsak színészi teljesítményükkel, hanem kifogástalan ízlésükkel is belopták magukat a rajongók szívébe. A nyár és a vele járó kánikula közeledtével egyre inkább a kényelmes, lenge ruhákhoz nyúlunk a gardróbban, ám ilyenkor sem árt figyelembe venni a francia nők öltözködési tippjeit, hogy a nagy forróságban is üde, sikkes hatást keltsünk.

A francia sikk alapjai

„A francia nők öltözködése valójában egyszerű. Ragaszkodnak az alap színárnyalatokhoz és ezeket igyekeznek klasszikus mintákkal feldobni” – írja a Leonce Chenal francia lifestyle blog névadó szerzője a témában. A francia nők sokszor nyúlnak olyan biztonsági színekhez, mint a sötétkék, fekete, fehér, piros, bézs és khaki, emellett szívesen bújnak olyan földszínű tónusokba, mint például a barna és a rozsda. Ami a mintákat illeti, érdemes az évszaktól független motívumokban gondolkodni, amelyet ugyanúgy viselhetnénk egy tavasz végi, mint egy ősz eleji estén. Így például mindig jó választás lehet a pöttyös („franciául pois”), gingham vagy szimpla virágminta a nyári lenge ruhákon. 

Ha a francia sikk a cél, ügyeljünk arra, hogy ne öltözködjünk túl kihívón: kerüljük a túl rövid, túl szűk vagy sokat mutató nyári ruhákat. Anyag tekintetében szintúgy érdemes a klasszikusokra helyezni a hangsúlyt: telitalálat lehet a selyem vagy a jól szellőző lenvászon. 

A virágmintás ruha

A virágmintás ruha a francia nők ruhatárának egy alapeleme. Az effajta öltözék általában valamiféle vidéki nosztalgiát idézhet fel bennünk, s az sem ritka, hogy a virágok mellett fodrok, hímzések vagy gombok egészítik ki a lenge ruhát, hogy tökéletes legyen a kívánt vintage összhatás. 2022 nyarán nem lőhetünk mellé a citromsárga árnyalataival, hiszen több világmárka, így például a H&M vagy a Reserved is citrom színű és mintájú darabokat vonultatott fel idei nyári kollekciójában. 

francia nők, stílus, nyár, ruha
A virágmintás ruha a nyarak megunhatatlan slágereKép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Az átlapolt ruha

Az angolul „wrap dress”-ként emlegetett ruhák már évtizedek óta a francia gardróbok részét képezik: tökéletes viseletnek számítanak úgy hétköznap, mint hétvégén is. Az átlapolt ruha szabásánál fogva általában minden testalkatra megfelelő választás lehet, hisz ápol és eltakar a kényes területeken. A szokatlan tervezésű ruha egyébként a 20. század elején, Diane von Fürstenberg divattervezőnek köszönhetően került be a köztudatba, s azóta több kollégája és márka, így például a Sézanne vagy a Reformation is használatba vette. 

Gombokat előre!

Az elöl gombolható ruha a francia nyári ruhatár elengedhetetlen darabja. Az átlapolt ruhához hasonlóan ugyanis szintén mindenféle testalkatra megfelelő választás lehet, sőt, rendkívül sokoldalú darabról beszélünk, hiszen szandállal, sneakerrel de persze magassarkúval is párosítható. Az elöl gombolós ruháknak számos változatuk van, kezdve a mini, midi, ujjatlan variációkkal, de nem ritka, hogy puffos ujjú formátummal futunk össze a boltok polcain. 

Kimaxolt maxi

Ha könnyed eleganciára vágyunk, mindenképp érdemes effajta ruhákban gondolkodnunk: a maxi ruhák a fülledt nyári koktélpartik signature viseletei. Előnye, hogy az előzőekhez hasonlóan ezúttal is mindenféle testalkaton nagyon mutatós tud lenni egy selyemből vagy pamutból készült darab, amelyet akár saruval, akár egy pántos magassarkú szandállal, de még egy fehér sneakerrel is párosíthatunk. A maxi ruhák általában nem igényelnek különösebb ékszerpárosítást, világos árnyalat esetén érdemes inkább egy szimpla élénk rúzsra bízni a szett megkoronázását. 

Polka pöttyök

A pöttyös ruhák az 1930-as években jelentek meg az áruházak polcain, Amerikában viszont a negyvenes években robbantak be igazán. Frank Sinatra Polka Dots and Moonbeams című slágere után kötelezővé vált a tengerentúlon a pöttyös viselet, amit a háború után a francia sikk atyja, Christian Dior reformált meg „New Look” névre keresztelt kollekciójával. A polka pöttyök tehát lassan száz éve képezik ruhatárunk részét, s úgy tűnik, azóta sem mennek ki a divatból. 

Kis fehér

A kis fehér ruha ugyanolyan esszenciális része a nyári gardróbnak, mint a vörös rúzs a sminkkészletben. Ha elegáns, légies hatást akarunk elérni, mindenképp érdemes az alapszín mellett dönteni, pláne akkor, ha már megcsókolt minket a nap: barna bőrön telitalálat!

Kis fekete

Bizony, a jin-jang másik felét sem kell eltemetni a hideg időszakkal együtt, mivel jeles alkalmakon tökéletes választásnak bizonyul a kis fekete ruha. Ugyan a @protokollkommunikáció nevű Instagram oldal szakértője, Dr. Veszelszki Ágnes szerint esküvőn nem illik feketében megjelenni, egyéb rendezvényeken bátran nyúljunk a színskála legsötétebb árnyalatához! 

Szaténban kánikulában

A kilencvenes évek ikonikus szaténruhája visszatért, s azóta nem csak a francia, hanem szinte minden ruhatárban megtalálható. A szatén ruhák előnye, hogy a selyemmel ellentétben nem csak önmagukban, hanem rétegesen is, így például egy póló fölött is hordhatók, emellett a kiegészítők is variálhatók: sarutól kezdve a sneakeren át szinte minden cipőtípus alkalmas lehet mellé. 

Az ingruha

A harminc fok feletti kánikulában már nehezen viselünk el magunkon bármit is a vízcseppeken kívül, így ilyenkor tökéletes választás lehet az ingruha, amelyet a francia nőkön kívül például Carrie Bradshaw figurája is segített elhinteni a köztudatban. (A Szex és New York harmadik évadában Carrie és Big véletlenül beleesnek egy halastóba, s Carrie végül Big oversized fehér ingjében tér haza.) A kényelmes viselet önmagában is megállja a helyét, de érdemes legalább egy shorttal kombinálni, hogy ne keltsünk közönséges hatást. 

Vichy, vagy gingham-kocka

Brigitte Bardot hatvanas évekbeli stílusa elevenedik meg a 21. században a gingham ruhák révén, hiszen a színésznő egy rózsaszín változatot viselt anno, a saját esküvőjén. A vichy vagy gingham-kocka alapvetően az apró, fekete-fehér-szürke kockás darabokat jelenti, napjainkban viszont már a szivárvány összes színében találkozhatunk vele az áruházak polcain. Ha klasszikus, francia megjelenést szeretnénk, érdemes ezt a ruhatípust választani, hiszen mind a formálisabb eseményeken, mind a laza, hétköznap esti fröccsözések alkalmával is megállja a helyét. 

Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

/divat/oltozkodes/francia-nok-nyari-ruha-inspiraciok/