Barion Pixel „Mindig az él bennem a legtovább, amikor valami nem szokványosat alkottam” – Coloré

„Mindig az él bennem a legtovább, amikor valami nem szokványosat alkottam”

2021. 10. 19.

Molnár Lillát a hazai sminkesek között kicsit sem túlzás az egyik legjobbnak nevezni, hiszen munkái, szorgalma és folyamatosan fejlődő sminktehetsége a hazai sztárvilágot is meggyőzte.

Itt azonban nem állt meg, és az önfejlesztés útjára lépve azóta is azon van, hogy újabb és újabb dolgokkal egészítse ki munkásságát. A vele készült interjúnkban az útjáról és a sminkes szakma rejtelmeiről olvashattok.

Molnar Lilla
Forrás: Molnár Lilla

Manapság sokan választják a sminkes szakmát, de kevesen profik benne. Te mikor és miért kezdtél el e szakma felé kacsintgatni?

Igen, a profizmushoz rengeteg gyakorlás, kitartás és alázat kell, több évnyi komoly munka. Sajnos nem elég egy sminkes képzés hozzá. Én már gimnazista koromban elhatároztam, hogy sminkes szeretnék lenni, nagyon érdekelt és sokat is gyakoroltam – akkor még magamon. Amikor Pestre költöztem, rögtön beiratkoztam egy sminkes képzésre, és nagyon boldog voltam, hogy azzal foglalkozhatok, amit igazán szeretek.

Elképesztő kreativitást és pontosságot igényel ez a munka, amit a legtöbben nem is gondolnának. Mi az, amit annyira szeretsz benne?

Pontosan ezt imádom benne, hogy kiélhetem a kreativitásom, mindig valami újat alkothatok. Élvezem az alkotás örömét és azt az érzést, ami akkor tölt el, amikor látom az elégedett arcokat és a hálától csillogó szemeket. Így én is adhatok valamit magamból minden vendégemnek. A kihívásokat jelentő sminkeket pedig egyenesen imádom, amikor nagyon pontosan kell meghúzni vonalakat, vagy valami egészen absztrakt dolgot kell alkotni, például a fashion weekek sminkjeinél.

Hogyan jellemeznéd a saját sminkes stílusodat?

Mindenképpen a letisztult sminkeket kedvelem, a csapongó, nagyon színes és több fókuszra koncentráló alkotások – amelyek sminkes versenyekre készülnek -, nem az én stílusom.

Divatfotózáson, esküvői fotózáson és megannyi területen kipróbáltad már magad. Melyik a kedvenced?

Nagy kedvencem a menyasszonyok sminkelése, ott mindig egy kis varázsvilágba csöppenek, ahol többedmagammal az arából hozzuk ki a legjobbat. Nagyon szeretem még a trendsminkek készítését és a fashion show-k pörgését, ez számomra megunhatatlan. Nem is tudok a kettő között dönteni.

Sminkesként is igaz a mondás, hogy „jó pap holtig tanul”. Ha jól tudom, te sem álltál meg az első képzésnél…

Nem bizony, részt vettem rengeteg továbbképzésen és masterclass bemutatón, ahol az igazi nagy mesterektől tanulhattam, valamint alkalmam volt külföldi vezető-sminkesekkel – Netta Szekely és Cher Webb – együtt dolgozni, amiért nagyon hálás vagyok.

Mivel ez egy igen kreatív szakma, inspirálódni is szükséges. Te honnan meríted az ötleteket?

Szeretek Instagramon nézegetni sminkes képeket, ötleteket, de egy adott munkánál, ha gyorsan kell dönteni, mindig színek, formák, textúrák inspirálnak, illetve a munka jellege, hogy hova és milyen alkalomra készül a smink.

Mi alapján álmodsz meg egy-egy sminket valakinek?

Nagyon sokat számít az illető kisugárzása, stílusa, öltözködése, ehhez szoktam igazítani a sminket, valamint az alkalom típusához. Persze vannak olyan fotózások, ahol előre fel lehet készülni a sminkből, mert előre adott a téma, amihez illeszkednie kell a sminknek, itt azért egy kicsit több idő van kigondolni extrább részleteket is akár, mint egy „egyszerű” alkalmi sminknél.

Rengeteg sztár fordult meg nálad, de mely munkák voltak a legemlékezetesebbek?

Mindig az él bennem a legtovább, amikor valami nem szokványosat csináltam, például egy natúr smink az arcon pár színes csillag festésével, vagy amikor egy konkrét fashion show sminkjét kell megálmodni.

Sminkesként kik azok a neves szakemberek, akik nagy hatást tudnak rád gyakorolni?

Elég sokan vannak, akiket követek, és napi szinten figyelem őket. Nagyon szeretem például Danessa Myricks kreativitását, de Charlotte Tilbury letisztultságát és csoda termékeit is.

Mit jelent számodra a SMINK?

Önkifejezést. önbizalmat és örömöt. Nemcsak munkát, hanem egy hivatást, amit teljes szívemből végzek.

Mestersminkesként mi az a termék, amit mindig, minden körülmények között magadnál tartasz?

Mivel nekem nagyon karikásak a szemeim, ha nem alszom eleget, ezért elengedhetetlen, hogy legyen nálam korrektor, de a rúzsokat is nagyon szeretem, ezért azt is feltétlen magamnál tartom!

Mit tanácsolnál a mindennapi arcápolással kapcsolatban? Mire kell figyelni?

Sajnos sokan még mindig a matt alapozásra fókuszálnak és arra, hogy egész nap matt legyen a bőrük, ezzel túlszárítva a bőrüket! Ez már egyáltalán nem divat, ezért azt tanácsolom mindenkinek, hogy megfelelően hidratálja az arcát reggel és este is, ne szárítsa a bőrét, még akkor sem, ha azt gondolja, hogy túl olajos, mert minél jobban szárítja, annál olajosabb lesz. Minden problémára a hidratálás a megoldás! Minden bőrtípusra használjuk a bőrtípusnak megfelelő krémet. Ezzel tehetjük a legtöbbet azért, hogy a smink jól mutasson rajtunk.

Melyek azok a sminkelési hibák, amiket a leggyakrabban elkövetnek a nők?

A nők nagyon szeretik a tus- vagy ceruza vonalakat, amivel kihúzzák a szemet. Ez sajnos sokszor hibás, előnytelen. Fontos, hogy tudjuk, hogy az adott szemforma kiemeléséhez mi áll jól! Ezen kívül a szemöldök túlszedése vagy forma átalakítása az, amin rögtön megakad a szemem. A szemöldök keretezi az arcunkat, ezért itt is nagyon fontos, hogy előnyösen és természetesen mutasson.

Bár a szakmában már letetted a névjegyed, mi az amit még szeretnél megvalósítani?

Szeretnék a sminktetoválásban is kiteljesedni, amihez már jó úton haladok, de a szemöldök tetováláson kívül vannak egyéb területek is, amiket még kiaknáznék.