Barion Pixel Heves ellenérzéseket váltott ki a 2023-as MET-gála nemrég felfedett témája – Coloré

Heves ellenérzéseket váltott ki a 2023-as MET-gála nemrég felfedett témája

2022. 10. 03.

A napokban ismertették a 2023-as MET-gála tematikáját, amely Karl Lagerfeld munkásságának állít majd emléket. A bejelentés nem várt ellenérzéseket váltott ki az amerikai közvéleményben, ugyanis lehet, hogy Lagerfeld zseniális volt a szakmáját tekitve, pofonnal egyenértékű kijelentései viszont rengetegszer sodorták őt bajba.

Néhány nappal ezelőtt végre közzétették a MET-gála szervezői a jövő évi rendezvény tematikáját, amely a néhai Karl Lagerfeld munkásságának ünneplése (Celebrating the work of the late Karl Lagerfeld) címet kapta. Az 1948 óta megrendezett MET-gálára 2023-ban is május első hétfőjén kerül majd sor a címadó Metropolitan Museum of Artban, New Yorkban, s az eseménnyel egy időben egy 150 Lagerfeld-darabból álló kiállítást is megtekinthetnek az érdeklődők, a divattervező korai vázlataival együtt. (Ez egyébként Karl Lagerfeld: A szépség vonala címmel fut majd a múzeumban.) 

MET-gála, Karl Lagerfeld, Blake Lively
Lagerfeld és Blake Lively a 2011-es MET-gálán. Kép forrása: Northfoto

Ugyan kétség sem fér ahhoz, hogy a Fendi, Chloé és Chanel kreatív igazgatójaként is tevékenykedő, néhai Lagerfeld a kortárs divattervezők egyik legnagyobb ikonja, a MET-gála tematikájának ötlete mégsem aratott osztatlan sikert az amerikai közvéleményben, „köszönhetően” Lagerfeld alsó hangon is kritikusnak nevezhető, emlékezetes kijelentéseinek. 

„Senki nem akar kövér nőket látni”

A hírre reagálva a BuzzFeed összegyűjtötte a 2019-ben (85 éves korában) elhunyt divattervező legdurvább kijelentéseit. A plus size modellek korszakának hajnalán, 2009-ben Lagerfeld mereven elutasította a molett nők felvonultatását a kifutókon, hiszen: „senki nem akar kövér nőket látni” – nyilatkozta anno, miután a Brigitte magazin bejelentette, hogy „normális, realisztikus” modellekkel dolgoznak majd a következő kollekciójukon. 

Nem ez volt az egyetlen alkalom, amikor Lagerfeld kijelentése többeknél kiverte a biztosítékot: a divattervező többször is kiemelte, hogy elege van a MeToo mozgalomból, s kijelentését olyan cselekedetekkel támasztotta alá, mint hogy virágot küldött az erőszakkal meggyanúsított Strauss-Kahnnak, emellett megvédte Karl Templer stylistot is, miután azt szexuális zaklatással vádolták meg. Ennek kapcsán egyébként azt nyilatkozta: 

Ha nem akarod, hogy lehúzzák a nadrágod, ne menj modellnek, inkább csatlakozz az apácákhoz, a kolostorban úgyis mindig van hely.

MET-gála, Karl Lagerfeld
Kétség sem fér hozzá, hogy Lagerfeld óriási hatással volt a divatiparra. Kép forrása: Northfoto

Lagerfeld nem idegenkedett a politikai „berzenkedéstől” sem: 2017-ben a muszlimokat a zsidó nép legrosszabb ellenségeinek nevezte, miközben Franciaország migrációs politikáját bírálta. (Lagerfeld hírhedt volt iszlamofóbiájáról, ő maga egyébként nem volt zsidó származású.)

A Lagerfeld-hatás

Mindezek ellenére kétség sem fér ahhoz, hogy Lagerfeld a maga módján óriási hatással volt a divatiparra. Története nem a szokványos módon indult: 1954-ben, mindössze 17 évesen került fel a divatvilág térképére, miután megnyert egy tervezőversenyt. Szókimondó jelleme a munkásságát is végigkísérte, hiszen többször kiemelte: ahhoz, hogy valaki megvesse a lábát ezen a területen, kevesebb tehetségre, sokkal inkább kemény munkára és elhivatottságra van szükség. 

Nem véletlen, hogy 1965-től kezdve a Fendi márka dizájnereként munkálkodott, s már az első évben rendkívül szokatlan tervekkel állt elő: nyúl- és mókusszőrből készült bundákat tervezett – ezek az anyagok viszont eddig ismeretlenek voltak a ruhaiparban. Lagerfeld hangos sikerét a Chanelnél is érzékelték, így 1983-tól kezdve már a vállalat művészeti igazgatójaként tevékenykedett. Tulajdonképpen csak neki, és modern gondolkodásának köszönhető, hogy a cég végül megmenekült a csődtől.

Mindemellett több topmodell, így például Linda Evangelista, Claudia Schiffer, Cara Delevigne és Bella Hadid is nekik köszönhetik karrierjüket, hiszen Lagerfeld volt az, aki felfedezte őket: általa lettek a topmodell-elit tagjai. 

MET-gála, Karl Lagerfeld, Diane Kruger
Lagerfeld és Diane Kruger közel álltak egymáshoz. Kép forrása: Northfoto

Lagerfeld három évvel ezelőtti halálát a komplett amerikai divatvilág meggyászolta, többek között a Chanel üdvöskéje, Keira Knightley, Trójából ismert német származású színésznő, Diane Kruger, valamint Johnny Depp lánya, a modellként tevékenykedő Lili-Rose Depp és Kaia Gerber is sajnálatukat fejezték ki a gyászhír kapcsán. 

Akárhonnan is nézzük, annyi bizonyos, hogy Karl Lagerfeld óriási hatással volt a divatiparra, így aligha nevezhető csodának, hogy halála után egy teljes MET-gálát az ő emlékének szentelnek. Míg idén a „gilded glamour”, azaz aranyozott csillogás volt az esemény hívószava, addig 2021-ben „Amerikában: a divat lexikona” tematikájú outfiteket láthattunk a vörös szőnyegen.  A meghívásos alapon működő eseményre egyébként általában 30 ezer dollárba (nagyjából 13 millió forint) kerül a belépő, s a rendezvényen a legnagyobb divatházak – Yves Saint Laurent, Christian Dior, Versace stb. – versengenek egymással a minél nagyobb figyelemért. 

Források: ITTITTITTITT
Borítókép forrása: Northfoto