Barion Pixel MET-gála 2022: 19. századi glamour jellemezte a sztárok idei szettjeit – Coloré

MET-gála 2022: 19. századi glamour jellemezte a sztárok idei szettjeit

2022. 05. 03.

Noha a MET-gála alapvetően a Metropolitan Museum of Art adománygyűjtő estéjeként indult 1948-ban, napjainkra a divatvilág egyik legfontosabb eseményévé nőtte ki magát. Nem csoda, hogy a sztárvilág krémje általában előszeretettel parádézik a rendezvényen, s a témától függően látványosabbnál látványosabb, furábbnál furább öltözékben próbálják felüllicitálni a másikat. Így történt ez tegnap éjjel is.

Az idei MET-gálára május 2-án, hétfőn került sor New Yorkban, a szervezők pedig a gilded glamour (vagyis „aranyozott csillogás”- eredetileg Mark Twain által használt kifejezés) elnevezésű dress code-ot határozták meg az eseményre, ami némi magyarázatra szorul. Amerikában így nevezik azt az 1870-től 1890-ig tartó időszakot, amely az iparosodás következtében hirtelen beköszöntő jóléttel, példátlan kulturális változásokkal és gombaként szaporodó felhőkarcolókkal járt. 

Visszatérve a dress code-ra: ahogy a leírásból talán már érzékelhető, az érát a túlzások uralták. Az ipari forradalom következtében gyorsabban és olcsóbban jutottak az emberek szövetekhez, s megnyílt a lehetőség arra, hogy a női ruhák több textil kombinációjából jöjjenek létre, így például szaténtselymet, és bársonyt is tartalmaztak, de ha az anyagkavalkád még nem lett volna elegendő, a társadalmi felsőosztály csipkévelmasnikkal és legfőképpen fodrokkal díszítette ruháit. Gazdag színek jellemezték ezt a korszakot, az ékszerek különböző tónusai pedig nem csak a 19. században, hanem az idei MET-gálán is gyakran visszaköszöntek az összeállításokban. 

Két év covid-mizéria után várható volt, hogy a 2022-es MET-gálán elszabadul majd a sztárok fantáziája, viszont a végeredmény még a legfelkészültebbeket is sokkolta. Íme az idei MET-gála felhozatala, a teljesség igénye nélkül! 

Billie Eilish

Nem állíthatjuk, hogy Billie Eilish nem vette komolyan az idei dress code-ot, hiszen Gucci ruhája tökéletesen passzolt az említett korszak kívánalmaihoz. Eilish vajszínű ruháját középen fűző töri meg, amely fodrokban és puffokban folytatódik az énekesnő feneke táján. Persze nem is róla beszélnénk, ha nem lenne valami Billie-s a szettjében: signature fekete nyaklánca idén sem maradhatott el! 

https://www.instagram.com/p/CdEzqXDqm25/?utm_source=ig_web_copy_link

Bella Hadid

Bella Hadid modell is egy fűzős megoldást választott, viszont Eilishtól merőben eltérő színben: fekete bőrben pompázott a vörös szőnyegen. Hadid Givenchy szettjét a lábrészen puhán leomló csipkeszoknya tette extravagáns helyett királyivá, nem beszélve a hajáról, amelyet a többi sztártól eltérően a korszaknak megfelelő kontyba fogva viselt. 

Gigi Hadid

Nem úgy a testvére, Gigi Hadid, aki Versace bordó puffos kabátját viselte a MET-gálán. Gigi elmondása szerint egyébként nem volt könnyű dolga, hiszen a kreáció meglehetősen nagy súllyal rendelkezik, így a modell minden lépésért megküzdött színben azonos, lakk tűsarkújában. Le a kalappal!

https://www.instagram.com/p/CdE3kudKQh5/?utm_source=ig_web_copy_link

Blake Lively

Az est legnagyszerűbb összeállítását idén viszont mégsem ő, hanem Blake Lively nyerné, ha osztogatnánk ilyen díjat. Lively választása idén egy narancsszínekben játszó Versace ruhára esett, amelyet a New York-i építészet inspirált és keltett életre. Hasonlóan Zendaya egykori Hamupipőke ruhájához, Blake ruhája is transzformáción esett át a vörös szőnyeg lépcsőire lépve: a narancs fodrok egy pillanat alatt átváltoztak királykék uszállyá. 

Kaia Gerber

Kaia Gerber választása idén egy Alexander McQueen kreációra esett, s milyen jól tette! Ha valaki, akkor ő egészen biztosan kimaxolta idén a glamourt, hiszen a testhezálló, glitterekkel borított, ezüstös ruha tökéletesen állt rajta, nem beszélve oroszlánsörényként beszárított hajáról. Gerber egyébként nem csak a ruhájával keltett feltűnést tegnap éjjel: ez volt az első társasági esemény, amelyen új párjával, Austin Butlerrel együtt jelentek meg. 

https://www.instagram.com/p/CdEqNTENW5G/?utm_source=ig_web_copy_link

Anna Wintour

Fiatal modellek ide vagy oda, az est házigazdája is kitett magáért: Anna Wintour idén lecserélte signature napszemüvegét, méghozzá egy előkelőbb kiegészítőre, egy koronára! Így már senki nem állíthatja róla, hogy ő a divat koronázatlan királynője, hiszen, ahogy látható, feloldotta ezt a Gordiusi csomót. Wintour egyébként egy szivárványszínű, bokáig érő ruhát viselt ezernyi gyönggyel, amit egy tollas szegélyű poncsóval fejelt meg a hozzáillő nyaklánccal és a már említett tiarával. 

https://www.instagram.com/p/CdEkCjurudz/?utm_source=ig_web_copy_link

Phoebe Dynevor

Kevésbé a színek, mint inkább az elegancia jellemezték a Bridgerton família legidősebb női tagját játszó színésznőt, aki az idei MET-gálán egy fekete Louis Vuitton kreációban jelent meg. Dynevor törekvése, miszerint szeretne kilépni Daphne árnyékából elérte a célját, hiszen merész V-kivágása látni engedte melltartóját, de szerencsére csak ízléses keretek között. 

https://www.instagram.com/p/CdEwgyAKQHv/?utm_source=ig_web_copy_link

Sarah Jessica Parker

Ezen a vörös szőnyegen ritka, amikor egy sztár outfitje mögött teljes filozófia bújik meg, de Sarah Jessica Parker elég ideje van a szakmában ahhoz, hogy tudja: a szép ruha nem minden, a jelentése viszont annál többet nyom a latba. SJP idén Christopher John Rogers-szel dolgozott együtt, hogy megalkossa tegnap esti outfitjét, amelyet Elizabeth Hobbs Keckley munkássága ihletett. Keckley a Fehér Ház első fekete női divattervezőjeként írt történelmet, amikor Mary Todd Lincoln first lady hivatalos varrómestere lett a 19. század végén. 

https://www.instagram.com/p/CdEwSp1qOn4/?utm_source=ig_web_copy_link

Dakota Johson

Néhány évnyi távollét után tegnap este visszatért a gálára Dakota Johnson is, aki egyedi módon fogta meg a gilded glamour témát: fekete, drágakövekkel díszített Gucci kombinéját ugyanis egy rubinszínű, bársony köpennyel egészítette ki. Blake Lively szettje mellett Dakota választása más ugyan, de attól még ugyanolyan erővel hat. Bravo! 

https://www.instagram.com/p/CdE5XYGKpjZ/?utm_source=ig_web_copy_link

Kim Kardashian

Az egész világ fellélegzett idén, hiszen Kim Kardashian elhagyta a tavalyi, arcát is fedő Balenciaga fekete szettet, helyette pedig egy igen visszafogott kreációban jelent meg új párja, Pete Davidson oldalán. Kardashian idén Marilyn Monroe egyik leghíresebb ruháját öltötte magára: azt a darabot, amelyet a díva akkor viselt, amikor Kennedy elnök születésnapján elénekelte a „Happy Birthday”-t 1962-ben. A világ legdrágább ruhájának is nevezett alkotás Guiness-rekorder is, hiszen egy árverésen 4,8 millió dollárért (több mint 1,7 milliárd forint) kelt el nemrég. 

https://www.instagram.com/p/CdE89FtK4cG/?utm_source=ig_web_copy_link

Jared Leto

Összeállításaink elmaradhatatlan tagja Jared Leto, aki idén is magasra tette a lécet megjelenésével: a Gucci tervező Alessandro Michelle-lel ugyanis mindketten Jared Letónak öltözve jelentek meg az idei eseményen, egy krémszínű összeállításban. Összezavarásból jeles!

Jared Leto, MET-gála, 2022
Leto és… Leto a 2022-es MET-gálánKép forrása: Northfoto

Borítókép forrása: YouTube