Barion Pixel Tények, amiket nem tudtál a vörös hajról – Coloré

Tények, amiket nem tudtál a vörös hajról

2021. 06. 25.

A vörös haj gyakran együtt jár a fehér bőrrel és a szeplőkkel, s időnként akkor is előfordulhat, ha a szülők egyike sem rendelkezik ezzel a hajszínnel.

A 21. században ebből a különleges hajszínből szexepil lett, amiben nagy szerepet játszik az is, hogy több fotós is témájának választotta a vörös haj szépségét. Lássuk, miben különböznek a vörösek a többiektől!

pexels mellamed 1133742
Forrás: Pexels.com

Fogékonyabbak a fájdalomcsillapítókra

Az a génmutáció, amely e jellegzetes hajszínt adja, felelős még annak a hormonnak a termelődéséért is, amely az endorfinhoz hasonló hatással rendelkezik. Az endorfin számos funkciója közül az egyik a fájdalomcsillapítás. A vörös hajúak agya máshogy érzékeli a fájdalmas ingereket, és fokozottabb a szervezetük fájdalomcsillapítók iránti érzékenysége. Ezért az erős, akut fájdalom esetén felírt gyógyszerekből a vöröseknek kisebb adagra van szükségük, mint más hajszínű társaiknak.

Jobban érzékelik a hőmérséklet változását

A hajszínért felelős génmutáció következtében a már egészen minimális hőmérsékletváltozást is képesek jobban megérezni, mint a többiek.

Kevesebb hajszáluk van

Míg a szőkéknek átlagosan megközelítőleg 110 ezer hajszáluk van, addig a barnák körülbelül 140 ezret tudhatnak magukénak, a vörösöknek ehhez viszonyítva csak 90 ezer van.  Azonban nagyon gyakori a sűrű vörös hajkorona, hiszen a vörös hajszálak vastagabbak és erősebbek is.

pexels andrea piacquadio 3755511
Forrás: Pexels.com

A kék szem, vörös haj kombináció a legritkább

A vörös hajhoz leggyakrabban barna, és csak kivételes esetben párosul kék szem. A kék szem – vörös haj különleges kombináció, és csak akkor fordulhat elő, ha mindkét szülő a génjeiben hordozza a kék szem kialakulásának hajlamát, erre kb. 1% esély van.

A vörös hajúak képesek saját maguknak előállítani D-vitamint: miután ehhez a hajhoz világos bőrszín társul, így a szervezetük a bőr védelmében állítja elő a D-vitamint.

A vörös haj viszonylag „új

Még nem olyan régóta népesítik be a Földet a vörösek, ugyanis bizonyos tanulmányok szerint e hajszín körülbelül 50 ezer évvel ezelőtt jelent meg – jóval később, mint a barna vagy a szőke.

A középkori Európa vörös hajú emberei nem örvendtek túl nagy társadalmi népszerűségnek. Ha valakit ezen felül még zöld szempárral is megáldott a teremtő, az nagy eséllyel indulhatott a falu boszorkánya címért, sokan a máglyán végezték.

Mindegy, milyen színű a hajad, a hajvégek igénylik a rendszeres frissítést, ám a vörös haj esetében ezt sűrűbben kell megejtened, mivel ennél az árnyalatnál sokkal feltűnőbbek a töredezett, csúnya hajvégek. Legalább nyolc hetente vissza kell vágatni a hajat, hogy mindig egyenletes és ápolt legyen a frizurád. Elég, ha néhány millimétert csippent le a fodrász – ez még előnyödre is válhat, ha növeszted a hajad, mert nem törik vissza.

Borítókép forrása: Pexels.com