Barion Pixel A színek szimbolikus jelentései – Coloré

A színek szimbolikus jelentései

2021. 07. 24.

Az egyes színekhez különböző jelentések társulhatnak, és sok mindentől függ, hogy egy adott esetben mit szeretnénk/fogunk velük kifejezni. Vannak például egyéni, kulturális és univerzális jelentések is.

Egyéni jelentés alatt azt érthetjük, hogyha a gyerekszoba egy bizonyos színre volt festve és te jól érezted magad benne, ezért kellemes emlékek kapcsolódnak hozzá. Kulturális, hogy a nyugati kultúrákban a menyasszonyi ruhának fehér a színe, ugyanakkor Ázsiában pirosat hordanak. Mindeközben nálunk ennek az egyik univerzális jelentése, hogy felhívja a figyelmünket a veszélyforrásokra. A piros a tűz színe, és a figyelmeztető táblákat is ilyen színre festjük, mert ez az egyik leggyorsabban észrevehető. Oka van annak is, hogy bizonyos árnyalatokat kedvelünk, ezek sokat elárulnak az erősségeinkről, gyengeségeinkről.

A színek hatását már felismerte a marketing, lakberendezés és a filmipar is. Biztos sokaknak feltűnt, hogy elég csak ránézni egy plakátra, máris meg lehet állapítani az adott film műfaját. Egy akciófilm általában kékes-szürkés szokott lenni egy kis sárgával, pirossal. A vígjátékoknál nagyon élénk színeket szoktak alkalmazni, egy thrillerben pedig sötét színeket kombinálnak pirossal.

pexels pixabay 163822
Forrás: pexels.com

Piros

Erő, energia, szenvedély, szerelem, háború és a veszély színe. Energizáló, cselekvésre mozdít, a fizikai aktivitás színe. Növeli a vérnyomásunkat és az akaraterőnket is. Ambíciót és elszántságot sugároz. Ezzel a színnel szokták javítani általában a dolgozatokat, ezért vizsgahelyzetek előtt érdemes kerülni.

Narancssárga

Öröm és a boldogság színe, bátorít és erősít. Nagyon optimista szín, ezért mindig legyen jelen a mindennapjaidban. Ha narancssárga tollal írsz lelkesíteni fog, energiát ad. Segíthet, hogyha anyagi nehézségekkel küzdesz, vagy gyászolsz. Fizikailag és szellemileg is stimulál, ezért érdemes a nappali színéhez választani. Ha fogyókúrázol, akkor ne legyen jelen a konyhádban, mert étvágyfokozó hatással rendelkezik. Ez a szín az egyik legnépszerűtlenebb szín a nyugati kultúrában. 

Sárga

Vidám, optimista szín, növeli az önbizalmadat. Segíti a koncentrációt és a tanulást is, a sárga egy intellektuális szín. Eredeti gondolkodásra késztet, növeli a kreativitásodat. Nagyon intenzív szín, ezért nagy mennyiségben frusztráló lehet. Megfigyelték, hogy a babák sárga színű szobában sokkal többet sírnak. Továbbá figyelemfelkeltő, ezért sárgák a taxik is.

Zöld

Harmóniát és reményt ad, a természetben egyik leggyakrabban előforduló szín, növekedést és megújulást jelent. Stresszoldó hatást vált ki, békés és szeretetteljes környezetet teremt. Kitartóvá és kiegyensúlyozottá tesz minket. A pénz és az irigység színe is egyben.

Fehér

A semlegesség, erkölcsösség, béke, nyugalom, tökéletesség színe. A tisztaságot jelképezi, ezért hordanak az orvosok fehér köpenyt és esküsznek hagyományosan fehér ruhában a menyasszonyok. Támogatja a szellemi tisztaságot is: az akadályok elgörgetésére és a gondolataink megtisztítására ösztönöz, az új kezdetet szimbolizálja Ha meg szeretnénk változtatni valaminek a színét először is gondoljuk végig, mely árnyalatokat részesítjük előnyben. A palettán biztosan megtaláljuk a kellő színharmóniát.

Borítókép forrása: pexels.com