Barion Pixel Nehéz, de megéri – így lehet könnyebb a távkapcsolat – Coloré

Nehéz, de megéri – így lehet könnyebb a távkapcsolat

2021. 06. 30.

A távkapcsolat szónak mindig van egy negatív felhangja, hiszen a “táv” jelző itt azt jelenti, hogy nem lehetünk annyit és akkor a másik felünkkel, amikor szeretnénk. Mire taníthat a távkapcsolat és hogyan hozzuk ki belőle a maximumot? Ezeket jártuk körbe.

Szeretünk mindent korlátok közé szorítani, felmatricázni és meghatározni dolgokról, hogy mi a “normális” és mi nem az. Ebből kiindulva a párkapcsolat “normálisan” úgy néz ki, hogy sok időt töltötök együtt, közös programokat csináltok, egymásnál alszotok, megismeritek a másik szokásait, aztán a családját és baráti körét. A távkapcsolatról ilyen formában tehát nem állítjuk, hogy normális. Nehézségekkel teli felállás ez, ami viszont sok különlegesebb pillanatot is adhat a párnak.

Ha definiálni szeretnénk, távkapcsolat az, amikor a földrajzi távolság miatt ritkábban, némely esetben egyáltalán nem találkoznak a felek. A távolság oka pedig lehet a munkahely, az iskola, vagy mondjuk egy világjárvány is, a lényeg, hogy fizikailag el vannak szeparálva egymástól és ez lelkileg igen megterhelő. Pont ezért senki sem önként választja, viszont ha szeretünk valakit, és úgy hozza a sors, hogy más város, ország vagy épp földrész az otthonunk, akkor szinte gondolkodás nélkül döntünk amellett, hogy távkapcsolatban élőkké „változunk”. 

Távkapcsolat
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Ma könnyebb?

A digitális technika, az internet és a közlekedés fejlődésének hála úgy gondolhatjuk, hogy ma könnyebb fenntartani egy távkapcsolatot, mint évtizedekkel ezelőtt. Gyorsabban elérnek a másikhoz az üzenetek, repülő, vonat- vagy buszközlekedéssel a távolságok is kisebbnek tűnnek, főleg ha országhatárokon átívelő szerelmekről van szó. Így tehát sok nehézség leküzdhető, de nem az összes. Hiszen bármilyen, így a párkapcsolati kötődésnek fontos eleme a kommunikáción kívül az érintés is, ami száz kilométerek esetén igencsak nehézkesen oldható meg. A szeparáció, vagyis a szeretett féltől való huzamosabb távollét stresszt okoz a másikban, akár még az egészségügyi állapotra is kihathat. Épp ezért igényel extra odafigyelést egy ilyen jellegű szerelem, ezért összeszedtünk pár tanácsot, tippet a helyzetet megkönnyítendő.

Bizalom

Bármilyen kapcsolatot tönkretehet, ha nem adjuk meg az alapvető bizalmat a másiknak és ok nélkül féltékenyek, gyanakvóak vagyunk az irányában. Nincs ez máshogy a távkapcsolatoknál sem, sőt, itt még fontosabb, hiszen a minket elválasztó kilométerek miatt úgy érezhetjük, hogy lelkileg is messzebb kerültünk egymástól, és tuti, hogy a másik majd keres valakit, akivel vigasztalódhat a hiányunk miatt. Nem feltételezzük ezt róla, ha nem ad rá okot! 

Kezeljük a féltékenységet

Mivel nem minden másnap vagy harmadnap szerveztünk közös programot, és/vagy nem hozzánk jön haza esténként, természetes, hogy sokkal rosszabbul érint, ha arról hallunk, hogy kivel mit csinált a külön töltött idő során. Ez természetes, de itt megálljt kell, hogy parancsoljunk a gondolatainknak – attól, hogy elment a barátaival sörözni, nem azt jelenti, hogy majd jól felcsíp valakit a kocsmában.

Kommunikáljunk

Ez sem feltétlenül csak a távkapcsolatok jellemzője, de talán az egyik legfontosabb eleme. Mivel nem látjuk a másik rezdüléseit, arckifejezéseit, nem tudunk odabújni, megbökni az oldalát vagy lopva rámosolyogni egy nagyobb társaságban, hanem sokszor az online térben vagyunk együtt, fontos, hogy kimondjuk, amit gondolunk. Méghozzá gyakrabban, mint egyébként tennénk. Ha nem szeretünk pötyögni, ott a videóhívás is, nincs kifogás. Természetesen nem kell állandóan a billentyűzeten lógni, fontos, hogy tiszteletben tartsuk egymás munkaidejét, szabadidejét is. Szót kell ejteni arról is, hogy melyek azok a szakaszok egy napban, amikor mindketten elérhetőek vagyunk. Ez főleg eltérő időzónák esetén hasznos, így nem fogjuk felhívni a másikat az éjszaka közepén csak azért, mert itt délelőtt tíz van.

A digitális technika

Nemcsak beszélgetni lehet online, hanem minőségi időt is tölthetünk együtt számos alkalmazás segítségével. Például sorozatot is nézhetünk egyszerre a Teleparty nevű Chrome-kiegészítővel, de a világjárvány alatt a táv-játékra alkalmas felületek is megszaporodtak.

Közös célok

Szintén nem csak erre az esetre igaz, hanem minden kapcsolatra, hogy egyezzenek a célok a jövővel kapcsolatban. Ne egy lebutított verzióként gondoljunk rá, aminek úgysincs jövője, hiszen ideális esetben a távolság egyszer csak meg fog szűnni. Ha azonban a életstílus, vagy maga a helyszín nem azonos a gondolatainkban,  akkor vagy kompromisszumképesnek kell lenni, vagy pedig meghozni a döntést a kapcsolat végéről.

Apróságok

Igenis romantikus egy kézzel írott levél, vagy egy nem várt csomag, amit a másiknak meglepetés gyanánt küldhetünk. A férfiak is szeretnek ajándékot kapni, maximum ne virágcsokorral lepjük meg őket, hanem valami számukra fontos, személyes ajándékkal. Nem kell alkalom sem ehhez, mégis mosolyt varázsolunk a másik arcára, és kicsit elviselhetőbbé tesszük az egymás nélkül töltött mindennapokat.

/csalad/parkapcsolat/igy-lehet-konnyebb-a-tavkapcsolat/