Barion Pixel Az elhízás súlyos probléma, amelyről beszélni kell a gyermekkel – Coloré

Az elhízás súlyos probléma, amelyről beszélni kell a gyermekkel

2022. 04. 16.

Minden szülő egészségesnek és boldognak szeretné tudni gyermekét, ehhez hozzátartozik az is, hogy a helyes étkezés mellett az elhízásról is beszélgetni kell.

A kisbabák hozzátáplálásakor az a fő célunk, hogy megismerkedhessenek az új ízekkel, az ételek különböző állagaival. Fokozatosan vezetjük be étrendükbe az alapanyagokat annak reményében, hogy a későbbiekben is nyitottak lesznek az újdonságok megkóstolására, minél változatosabban étkezzenek és elkerüljék az elhízást.

Hozzátáplálás
Minél többféle ízű és állagú étellel kell a babát megismertetni / kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Az ételekkel való kapcsolat nagyban függ attól, hogy gyermekként hogyan alakították azt szüleink. Hogy a későbbiekben mennyire leszünk kíváncsiak más ízekre nemcsak attól függ, hogy miket kóstolunk meg, hanem attól is, hogy milyen emlékeink vannak a családi étkezésekről – beszélgettünk-e az ízekről, alapanyagokról, ételekről. Az elhízás és a családi szokások, problémák között fontos kapcsolat fedezhető fel.

Egy tanulmány össze is gyűjtötte azokat az elveket, amelyek mentén haladni lehet, ha az a szándék, hogy csemetéink egészséges testtudattal, a testükről alkotott pozitív véleménnyel rendelkezzenek és az evéssel normális kapcsolatot alakítsanak ki. Mindezek testsúlytól, testalkattól függetlenül érvényesíthetőek.

Együtt a család az asztalnál

A család a legelső nevelő közeg a gyerekek számára, ezért nagyon fontos befolyásoló tényező, hogy otthon mit látnak. A közös étkezések nemcsak azt jelentik, hogy együtt kell megteríteni, majd elmosogatni, hanem azt is, hogy az egészséges ételek fogyasztása mellett mindez kiváló terepe a közös beszélgetéseknek. Rohanó világunkban legalább ennyi időt szánni kell egymásra, amikor a családtagok egymásra tudnak koncentrálni és megoszthatják örömeiket, problémáikat. A közös étkezés szokása pedig kellemes élményként marad meg a gyerekekben, amelyeket felnőtt életükbe is visznek majd tovább.

Közös családi étkezés
A mintát, állandó programot és a beszélgetések lehetősét adja a közös étkezés / kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Gyereknek nem való a fogyókúra

Mit csinál egy elhízott, túlsúllyal küzdő felnőtt? Életmódváltásba kezd, amelybe beletartozik a fogyókúra és a rendszeres mozgás. Ez utóbbi javasolt a gyerkőcök számára is, de felejtsük el, hogy fogyókúrára fogjuk őket. A magukra egyre kritikusabban tekintő tinik esetében pláne nagyon kell figyelni arra, hogy a lelki problémákkal is meg tudjanak küzdeni. Esetükben ugyanis kialakulhatnak olyan kóros étkezési szokások, amelyek az egészségüket is befolyásolják: bulimia, anorexia.

Egészséges testkép

Egyre korábban jelentkezik az elhízás és mindez a gyerekek közötti kínzó és fájdalmas piszkálódás egyik kiváltója lehet. Ez pedig olyan lelki sérülést okozhat egy fiatalban, amely megváltoztathatja az ételekkel való viszonyát. Nem kell „megvárni”, hogy a lurkó elhízzon. Az egészséges testkép kialakításában fontos szerepet kap az ennek megfelelő táplálkozás, a mozgás és a szülői minta is, éppen ezért példaként kell gyermekeink előtt járni.

Nem poén a testsúly

A már túlsúllyal küzdő csemete esetében ártalmatlannak tűnő, nevelő célzatú ugratások tovább erősíthetik a meglévő problémát. Viccesnek tűnhet a súllyal, testalkattal kapcsolatos poénkodás, de sosem annak, aki ezt kapja. Különösen a családtagoktól vagy más, fontos személyektől lélekölő ez és megváltozhat az étkezéssel, ételekkel, önmagukkal való kapcsolatuk.

Viccelődés a testsúllyal
Ártatlannak szánják, mégis életre szóló nyomokat hagyhat a gyermekben, ha a testsúlyával viccelődnek / kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Kerüljük a súly témát

Az étkezőasztalnál annyi mindenről beszélhetünk. Az ételekről szót kell ejteni, sőt tudatosítani szükséges, hogy mi az egészséges és mi nem az, de a testsúly firtatása legyen kerülendő. Ha ugyanis a ruhaméretek és a testalkat a téma, egy amúgy is labilis hangulatú kamasz kapcsolata az ételekkel és önmagával is rossz felé tolódhat.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

/csalad/gyerek/sulyos-problema-az-elhizas/