Barion Pixel Mi az a BLW? – Hozzátáplálás úgy, ahogyan a baba kívánja – Coloré

Mi az a BLW? – Hozzátáplálás úgy, ahogyan a baba kívánja

2022. 03. 16.

A babák látványos változásokon mennek keresztül az első életévükben, és ez a táplálkozásukban is tetten érhető. A hozzátáplálás egyik verziója a BLW.

Minden édesanya számára ismerős a hozzátáplálás fogalma. Az anyatej, tápszer még jó sokáig fontos szerepet kap a baba táplálásában, de szép fokozatosan meg kell kezdeni az átállást a szilárd ételekre. A hozzátáplálás átmenetet biztosít az anyatej/tápszer mellett ahhoz, hogy más állagú, ízű ételekkel ismerkedjen meg az apróság. A kisbaba életében ez a szakasz nagyjából négy-hat hónapos kortól kezdődhet és apránként haladhat előre. A hozzátáplálásnak is többféle változata van, ezek közül egyik a BLW-ként emlegetett.  A mozaikszó a baby-led weaning, vagy igény szerinti hozzátáplálás rövidítése.

Igény szerinti hozzátáplálás
Olyan étellel kínáljuk meg a kicsit, amelyet a kezébe tud venni / kép forrása: Pixabay

Mitől válik a hozzátáplálás igény szerintivé?

A „normál” hozzátáplálás során az édesanyák a főtt gyümölcsöket és zöldségeket külön-külön vagy keverve és pépesítve kínálják fel gyerkőceiknek. A BLW azt jelenti, hogy nem kell pépessé tenni az ételt, hanem szilárd állapotában, a baba kezébe adható formában kínáljuk fel. Az elkészítés lehet ahhoz hasonló – vagyis főzve, párolva készítjük el – de kásássá törés helyett hosszúkásra vagy karikásra szelve tesszük a csemeténk elé. Ha belegondolunk, akkor a BLW irányt lehet, hogy alapvetően többször is alkalmaztuk, csak annak nem voltunk a tudatában. Sőt, az is meglehet, hogy a baba önállósította magát a BLW elvén működve – nem tudatosan – kicsipegett a család tányérjáról ezt-azt.

BLW, ahogyan a baba szereti

  • Törekedjünk arra, hogy a család együtt legyen és étkezzen, amikor a baba igény szerinti hozzátáplálást kezdjük. Ez motivációt ad és mintául szolgál.
  • Ahogy a csemete már képes egyedül ülni, a BLW is bevezethető.
  • Kicsire szelt, de minél bőségesebb falatokat rakjunk a baba elé.
  • Nem szabad sürgetni, engedjük, hogy a kicsi maga válasszon és egyedül egyen.
  • Nemcsak azt ne szabjuk meg, hogy mit, hanem azt se, hogy mennyit egyen.
  • Evésnél mindig együnk mellette.
  • A korábban elutasított ételeket újra fel lehet kínálni.
  • A babának folyadék fogyasztására is legyen lehetősége.
  • Mellette folytatódhat a szoptatás, tápszeres etetés is, de külön tevékenységként érdemes kezelni.
BLW hozzátáplálás
Minél bőségesebb legyen a baba számára felkínált választék / kép forrása: Pixabay

Miért előnyös?

A baba az alapanyagokat a maguk valójában, egyedül fedezheti fel. Nemcsak a különböző ízeket tapasztalhatja meg, de azok más-más textúráját is. Ez a fajta szabadság arra ösztönzi a babát, hogy többféle ételt megkóstoljon, szívesen kísérletezzen. Rendszerint igaz, hogy a BLW-s gyerekek sokkal elfogadóbbak később is az új ízekkel kapcsolatban, vagyis kevésbé fogják elutasítani az új ételeket.

Borítókép forrása: Pixabay