Barion Pixel A kamaszom saját maga akarja berendezni a szobáját. Mi lesz ebből?! – Coloré

A kamaszom saját maga akarja berendezni a szobáját. Mi lesz ebből?!

2021. 08. 10.

Amikor kamaszunknak szabad kezet adunk saját szobája berendezésében, próbáljunk ne gondolni arra, hogy talán egy ámokfutást finanszírozunk a 20 évre felvett lakáshitelből. Inkább arra koncentráljunk, hogy mennyi mindenben fejlődhet, és számos dolgot megtapasztalhat, ha azt érzi: bízunk benne.

Milyen szobát akar?

Erre a válasz a kamaszoknál szinte a másodperc törtrésze alatt változhat. De egy valami biztos: bármilyet, csak olyat nem, amit mi kitaláltunk neki! Ne is feccöljünk ebbe túl sok energiát, inkább hagyjuk, hogy maga válogasson a bohém, japandi, vagy aesthetic room közül – jelentsenek ezek bármit is. Mert ez is hozzásegíti, hogy egy lépéssel közelebb kerüljön önmagához, megtanuljon döntéseket hozni, és merjen hibázni.

Lakberendezes Gyerek Kamasz Szoba 2
Forrás: instagram/@dreamyyroom

Megtanul keretek között mozogni

Feltéve, ha határokat szabunk neki. Ez vonatkozhat a berendezésre: fix, és drága dolgok, amit nem cserélgetünk le csak úgy, mint például a padló, vagy a nyílászárók, nem képezik vita tárgyát. Minden másban egyes-egyedül dönthet. De ami még fontosabb, hogy megadjunk számára egy keretösszeget. Számoljuk ki, hogy hozzávetőlegesen mennyiből jönne ki a szoba bebútorozása, és nyújtsuk át neki ezt az összeget, hangsúlyozva, hogy ennyiből kell kigazdálkodnia. És ha nem futja belőle a haverokat lenyűgöző extraságokra, akkor arra próbálja összegyűjteni a pénzt önerőből – vagy oldja meg kreatívan a kívánalmait.

A munka nemesít

Szeretne a gyerek egy raklap ágyat? Semmi akadálya! De szögezzük le mindjárt az elején, hogy nem mi fogjuk böngészni a netet éjszakánként alapanyag után kutatva, majd barkácsolással tölteni az egész hétvégét, míg kamaszunk a strandon sütteti a hasát. Ha önmagának kell tennie a vágyaiért, megtanul kitartóan küzdeni értük, jobban értékeli majd a végeredményt, és nem utolsó sorban nő tőle az önbecsülése.

Lakberendezes Gyerek Kamasz Szoba 1
Forrás: instagram/@pandora.maxton

Szárnyaljon a kreativitás!

Apa, nekem sötétkék fal kell a szobámba!” – rukkoltam elő nagy lelkesen az ötlettel kamaszkoromban. Apám arcán kevésbé volt őszinte a mosoly látszólagos agymenésem hallatán, de ki mer szembeszállni egy tinédzser lány akaratával?! Minden zsigeri tiltakozása ellenére hagyta, hogy kiélhessem a kreativitásom és úgy rendezzem be a szobát, ahogy akarom – még akkor is, ha hét lakat alatt kell majd őrizni, nehogy meglássák a hozzánk betérő emberek. Végül pedig ez vált az otthonunk fő látványosságává, amit dülledő mellkassal mutogatott mindenkinek.

Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix