Barion Pixel A bohém lakberendezési stílus generációi – és ami mögöttük van – Coloré

A bohém lakberendezési stílus generációi – és ami mögöttük van

2021. 05. 20.

Mikor belépünk egy valódi bohém otthonba, magával ragad a szabadság érzése. Felfedezzük benne távoli világok, más emberek lenyomatát és érezzük, hogy minden zugából ömlik ránk az élet – ez különbözteti meg a szellemiséggel berendezett bohém otthont a pusztán trendet követőtől.

Volt egyszer egy négy keréken guruló otthon…

…akár így is kezdhetném a bohém lakberendezési stílus prezentálását. Mert kész történelmi mese áll napjaink egyik legkedveltebb lakberendezési stílusa mögött, ami az 1800-as évek derekén a vándor cigányokkal kezdődött. Ezek a szabad lelkű utazók családjaikkal együtt négy keréken járták a világot és legnagyobb értékük a – mai szemmel – csiricsárén díszített lakókocsijaik voltak. Túlcsorduló színkavalkád, mesterien faragott apró részletek és a legmagasabb minőségű kézműves tárgyak a bizonyítékai, hogy ezeknek az embereknek a lelkében nincs feszengés, megfelelni akarás vagy önmegtartóztatás – csak maga a színtiszta, szabad, bohém élet. Ez a szellemiség az alapja ennek a stílusnak. És ugyan enélkül is lehet magazinba illő bohém otthonunk, az mindig csak egy kirakat marad, mélyebb tartalom nélkül. Hogy mitől lesz mélysége a dolognak, azt is mindjárt elárulom, de előbb ismerjük meg magát a stílust.

Lakberendezes Bohem Stilus 1
Forrás: instagram/@berrak___deniz

Bohém otthon kisokos

Felmenőik túlkapásaihoz képest már a második generációs bohém otthonok is igencsak sokat konszolidálódtak – de még így is elevenebbek, mint bármely másik lakberendezési stílus! A szabály az, hogy mindent szabad és kell, mert a bohém otthon akkor fogja igazán megmutatni önmagát, ha nincs keretek közé szorítva.

Így aztán jöhetnek a színek minden mennyiségben: a falakon, a bútorokon, a kiegészítőkön rikíthatnak akár teljesen össze nem illő színkombinációk. Ezt a stílust nekünk találták ki, ha a színek szerelmesei vagyunk – azonban ne felejtsük el, hogy míg buli lehet egy ilyen helyen eltölteni egy hétvégét, nem biztos, hogy annyira jó benne életvitelszerűen létezni. Ha ez utóbbi a cél, törekedjünk megtalálni az aranyközéputat, melyhez elég lehet annyi, ha a falakat meghagyjuk fehérnek és a mindenféle színek helyett egy adott színpalettán belül mozgunk.

Lakberendezes Bohem Stilus 2
Forrás: instagram/@berber.handicraft

A felhasználható stílusokon sem kell sokat agyalni, mert bármit elbír ez az alapvetően eklektikus irányzat – extrém esetben még azt is, hogy egy rózsaszínre festett női szobor legyen a dohányzóasztalunk. Azonban a vándorló múlt megidézésére legjobb, ha megtöltjük otthonunkat a világ minden szegeltéből származó tárgyakkal. A keleti stílus a maga varázslatával pedig különösen közel áll a bohém lelkülethez.

Lakberendezes Bohem Stilus 3
Forrás: instagram/@noemionebohostreet

Ami viszont az esszenciáját képezi és évszázadok távlatából sem változhat, azok a magas művészeti, vagy eszmei értékkel bíró alkotások és kézműves tárgyak. Kezdve a kézzel készült egzotikus szőnyegekkel és textilekkel, a rengeteg rattan és naturális alapanyagok felhasználásával készült bútorokkal és lakberendezési tárgyakkal, egészen az olyan személyes kincsekig, mint például a nagymama keze által hímzett terítő.

A legújabb generáció

Aki sok időt tölt a világhálón a bohém lakberendezés után kutatva, valószínűleg pislogva és értetlenül áll az olvasottak előtt – mert amit a legtöbb esetben bohém megnevezés alatt talál, az távolról sem emlékeztet az itt leírtakra. Ugyanis többnyire gyönyörű, hamvas, levegős, natúr és fehér színű enteriőrök tömkelege tárul a szemeink elé: ez maga a skandináv és bohém stílus szerelemgyereke. A színek mentek, de az egzotikus jelleg, a természetes anyagok, a makramé és a pihe-puha textilek maradtak.

Lakberendezes Bohem Stilus 4
Forrás: instagram/@boho.nest

És most jöjjön a lényeg

A lakberendezési áruházak és webshopok, valamint a legismertebb fast fashion márkák polcain is ott várnak ránk a megtévesztő csábítók: kicsi és nagy fonott kosarak, rojtos párnahuzatok, az „olyanmintha” szőnyegekről nem is beszélve. Szépek, kívánatosak, könnyen elérhetőek és látszólag semmiben sem különböznek a hús-vér bohém kiegészítőktől – azonban ezek mégiscsak olyanok, mint egy fakó indigómásolat. Tömeggyártott termékekről lévén szó hiányzik belőlük az egyediség, a személyesség és ami a lényeg: a lélek.

Akkor honnan szerezzük be őket?

A stílushoz passzoló kiegészítők nagy többsége a harmadik világ országaiból származnak, melyek készítői sokszor kizsákmányolva dolgoznak és a létminimum alatt élnek, míg a cégek irreálisan magas hasznot húznak a nyugaton eladott termékekből. Nehéz rájuk nemet mondani, de lehetőségeinkhez képest igyekezzünk olyan kereskedőktől vásárolni, akik fair trade, azaz a méltányos kereskedelem zászlaja alatt tevékenykednek – mint például az elképesztő Berber szőnyegek hazai nagykövete, a Berber Budapest.

Lakberendezes Bohem Stilus Berber Budapest
Forrás: instagram/@berberbudapest

Ennél is jobb megoldás, ha nyakunkba vesszük a világot és mondjuk egy feledhetetlen marokkói barangolással egybekötve mi magunk válogatjuk össze az apró csecsebecséket és az évek alatt szépen lassan szaporítjuk gyűjteményünket. Így válnak ezek a tárgyak sokkal többé, mint pusztán esztétikus lakberendezési kiegészítők, mert személyes emlékeket is őriznek majd.

Miért a boltban vegyük meg a messzi földekről származó, tengerifűből vagy bambuszból készült kosarakat? Helyettesítsük ezeket hazai termékekkel, a bolhapiacon vásárolt gyékény kosárral, vagy egy kukoricacsuhéból készült szobapapuccsal. Válogassunk tehetséges magyar keramikusaink munkái közül, vagy készítsük el bohém bungalónk egyedi étkészletét mi magunk – mert végeredményben az az igazi otthon, ami a saját lelkünk lenyomatát tükrözi.