Barion Pixel Anya, nekem „aesthetic room” kell! – Coloré

Anya, nekem „aesthetic room” kell!

2021. 06. 03.

Most Shanghaitól Kaliforniáig minden kiskamasz fejébe – és szobájába – beköltözni látszik a TikTokon terjedő „aesthetic room” fogalma, ami lényegében egy tűpontos meghatározása annak, hogy kell napjainkban kinéznie egy posztolható kamaszszobának.

Fali dekor, ami tükrözi a „vibe”-om

Ha ilyesmi kerül szóba, kössük fel a gatyánkat és izzítsuk be a kávéfőzőt, mert képek keresgélésévél eltöltött, hosszú éjszakák elé nézünk. Ezekből fog ugyanis elkészülni a poszterfal – de nem úgy ám, mint a mi korunkban, a Popcorn magazin közepéből kitépett szépfiúk képeivel. Az „aesthetic wall collage” ugyanis sokkal inkább egy hangulati montázs: nem is annyira az a lényeg, mi van a képeken, hanem hogy összességében jól nézzen ki, egymáshoz passzoló színvilággal, stílussal és tematikával rendelkezzenek. Ha nagyon szeretnénk bevágódni, akkor arra is jó lesz odafigyelnünk, hogy ezek a képek lehetőleg kis méretűek és álló formátumúak legyenek. És hogy ebből összejöjjön egy látványosabb adag, nos, ahhoz sok kell. Nagyon sok. Szóval megragadnám az alkalmat és saját népszerűségi indexem növelése érdekében elárulom, hogy vásárolhatunk előre összeválogatott darabokból álló kollázst digitális formában is, amit nekünk már csak diadalmasan ki kell nyomtatni.

Lakberendezes Aesthetic Room Kamasz Szoba 3
Forrás: instagram/@serenitybymel

Ezt a merevséget azért fellazíthatjuk ilyen-olyan dolgokkal – már ha a kis diktátor erre engedélyt ad. De valószínűbb, hogy ő maga fog előrukkolni az ötlettel, hogy vegyítsünk a képek közé néhány régi bakelit lemezt – ugyebár ettől sem roskadozik mostanság egyik háztartás sem. Viszont a neten könnyen összevadászhatunk kisebb, nagyobb darabokat, amiket egyszerű gyurmaragasztóval rögzíthetünk a falra.

Becsüljük meg azt a kamaszt, aki „wall tapestry” után ácsingózik, ami alatt ő egy falikárpitot ért. De ne amolyan decens nagymamásra gondoljunk, hanem egy nagy és látványos darabra az ágya mellett, vagy magának az ágyvégnek. Mandalát, virágokat, tájképet ábrázoló, geometrikus, fekete-fehér vagy színes – bármilyet találhatunk az elsősorban printtel készült darabok között, amit aztán a két felső sarkánál fogva két szöggel felüthetünk a falra. Ha nagyon ínyenc a gyerek és értékeli a kézműves dolgokat, akár egy bohém szövött textillel is bepróbálkozhatunk, vagy talán egy szép keleti szőnyeg is szóba jöhet (de könnyen előfordulhat, hogy ez csak a mi vágyálmunk marad). Viszont az újra reneszánszát élő makramé fali dísz ellen biztos nem lesz kivetnivalója, ami szintén az egyik összetevője ennek a stílusirányzatnak.

Lakberendezes Aesthetic Room Kamasz Szoba 5
Forrás: instagram/@aesthetic_sparkle4

Szeretik a növényeket…

…csak locsolni ne kelljen őket. Innen nézve kidobott időnek tűnik minden olyan perc, amit a környezettudatos életmódról való papolással töltöttünk, de nincs mit tenni – ha a kamaszunknak a műanyag növényinda szíve minden vágya, és előveszi a legszebb „szeretlek anya” nézését, úgysem fogunk tudni neki ellenállni. Hacsak nem próbáljuk meg rábeszélni, hogy egy anya-lánya program keretein belül inkább készítsünk egy DIY levélgirlandot papírból a mű borostyán helyett.

Lakberendezes Aesthetic Room Kamasz Szoba 6
Forrás: instagram/@aerooms

Természetesen a cserepes növényeknél is ez a tendencia érvényesül, ugyanakkor itt bevethetjük például a Sansevieriat (vagy közismertebb nevén Anyósnyelvet), ami még a kamaszszoba bugyrait is képes túlélni. Ezekhez jöhetnek a csüngő makramé növénytartók, vagy néhány szép fonott kosár az asztalra és a földre.

A csajos szobák közkedvelt dekorálási módja még a virágfal, mikor sok-sok szál (mű)virágot egyesével, tapétaszerűen ragasztunk fel a falra egy darab ragasztószalaggal. De olyan szárított virágokkal is remekül működik a dolog, mint például a levendula, szamárkenyér, kék iringó vagy nyuszifarok. Legtöbbjüknek gyönyörű a maga természetes színe, de ha ez nem passzol a gyerek imázsához, vehetünk színesre festett virágokat.

Lakberendezes Aesthetic Room Kamasz Szoba
Forrás: instagram/@kelseyhaverdesigns

Fények mindenhol!

Ha van valami, ami elmaradhatatlan kelléke egy hamisítatlan aesthetic roomnak, akkor azok a fények. Pontosabban a színesen világító LED szalagok, amik aztán kéken, rózsaszínen, lilán, vagy a szivárvány bármely színében világítják be a szobát. A jó ízlésű szülőkben általában ezen a ponton áll meg az ütő, azonban van remény! A legtöbb kamasz ész érvekkel jobb belátásra bírható és tökéletesen megelégszenek egy hagyományos fényfüzérrel, vagy a falra omló fényfüggönnyel. De hogy mégis kapjon a szobájuk egy kis neon káprázatot, nyugodtan vessünk be néhány nagyon jópofa neon képet és feliratot, melyekből egy-egy darabot elszórhatunk a szoba falán.

Gamer room – avagy a fiúbarlang

A fiús szülők most csatlakozhatnak be az „aesthetic room” tanulmányozásába, aminek fiús megfelelője az úgynevezett „gamer room”. Őket az előzőek nemigen hatják meg – kivéve persze a neon fényeket, ami a fiú szobák alfája és omegája. Olyannyira, hogy mindennek neonárban kell úsznia: a klaviatúrának, egérnek, egéralátétnek. És ha egy életre boldoggá szeretnénk tenni fiú gyermekünket, egy ultramodern, a zene ütemére színt változtató Nanoleaf modulrendszer lesz a kulcs ehhez!

Lakberendezes Aesthetic Room Kamasz Szoba 7
Forrás: instagram/@habitacionesgamer