Barion Pixel A macska vagy a sárgarépa ártalmasabb a kismamára? – avagy mi az a toxoplazmózis? – Coloré

A macska vagy a sárgarépa ártalmasabb a kismamára? – avagy mi az a toxoplazmózis?

2023. 09. 12.

Kismamaként csak azt tartjuk szem előtt, hogy kisbabánk egészségesen fejlődjön a méhünkben. A toxoplazmózis minden kismama és a benne növekvő magzat számára is óriási veszélyt jelent. A parazita fertőzést elsősorban házi kedvencünktől kaphatjuk el.

A kismamáknak saját és persze babájuk egészségének megőrzése érdekében számtalan olyan apróságra is oda kell figyelni, amiről nem is gondolnánk, hogy hatással lehet a magzat fejlődésére.

A kilenc hónapon át tartó várandósság során a nők érzékenyebbé válnak egyes kórokozókra, vírusokra, bacilusokra és parazitákra, amik a magzat egészséges fejlődését is veszélyeztetik. Ezért ebben az időszakban nagyon fontos a megfelelő elővigyázatosság. Az étkezésre kiemelten oda kell figyelnie a kismamáknak, hiszen elengedhetetlen a megfelelő vitaminok és ásványi anyagok bevitele. Ám nem mindegy, hogy honnan szerezzük be és hogyan készítjük el a zöldségeket és gyümölcsöket, ugyanis hatalmas kárt is okozhatnak.

A földdel érintkező gyümölcsök, mint a földieper és zöldségek, például a sárgarépa ugyanazt a fertőzést juttathatja a kismama szerveztébe, mint amit a macskák terjesztenek. Ez pedig nem más, mint a toxoplazmózis. De mi köze a macskákhoz?

kismama és macska
Veszélyes -e a macska a kismamákra? kép forrása: Getty Images

Mi az a toxoplazmózis, és miért veszélyes a kismamákra?

A toxoplazmózis egy parazita-fertőzés, amit az állandó testhőmérsékletű emlősök és madarak adhatnak át az embereknek is. A Toxoplasma gondii elnevezésű egysejtű parazita súlyos betegséget okozhat a magzatoknak, és azoknak a valamilyen betegségben szenvedő felnőtteknek, akiknek legyengült az immunrendszere.

A toxoplazmózis hordozói a házimacskák de nem elsősorban az állatok jelentenek veszélyt a babát váró gazdájukra, hanem a székletük, amin keresztül kiürül a bélrendszerükben tanyázó oociszta. Ezért a lakásban tartott cica esetén a macskaalom kiürítése ugyanolyan veszélyes a magzatra nézve, mint egy földdel szennyezett étel, ugyanis a parazitával fertőzött ürülék a tajban is megtalálható.

A kismamák méhében található méhlepény sajnos nem képes megszűrni a fertőzést, ezért ha bekerült a szervezetbe sok esetben néhány órán belül átjut a magzat testébe is. Orvosi becslések szerint átlagosan tíz fertőzött anyából négy – öt esetében a magzat is megfertőződik. Ez a terhesség korai szakaszában jelent különösen nagy veszélyt a babára. A parazita a bébi idegrendszerét, hallásának és látásának fejlődését támadja meg. De akár vízfejűséget és máj megnagyobbodást is okozhat.

A toxoplazmózis tünetei és kezelése

A toxoplazmózis fertőzés az egészséges immunrendszerű felnőttek között csak az esetek 10% -ában okoz tüneteket. Leggyakoribb tünete a nyakon található nyirokcsomók duzzanata, ami torokfájással, nyelési gondokkal, köhögéssel és lázzal párosul. Viszont abban az esetben ha súlyos alapbetegségektől szenvedő, gyenge védekezőképességű felnőtt fertőződik meg akár agyhártya, vagy agyvelőgyulladás is kialakulhat. Éppen ezért a kezelése is más és más módon történik a lefolyás súlyosságától függően. Kismamák esetében egy speciális parazita elleni antibiotikumos kúrával gyógyítható.

kismama és macska toxoplazmózis
Kismama és macska. kép forrása: Getty Images

Úgy, ahogy a legtöbb betegség esetében is, a megelőzés a legfontosabb. A kismamáknak, akik cicát tartanak a lakásukban semmiképpen sem ajánlott a macskaalom ürítése a várandósság alatt, és fokozottan érdemes odafigyelni a földdel érintkező zöldségek és gyümölcsök alapos megmosására, esetleg meghámozására. Valamint tilos a nyers vagy félig átsütött húsok fogyasztása, hiszen ez is kiváló táptalaja lehet a fertőzésnek.

toxoplazmózis
A kismamáknak semmiképpen sem ajánlott a macskaalom ürítése. kép forrása: Getty Images

Nyitókép forrása: Getty Images

/csalad/baba-mama/kismamak-es-a-macska/