Barion Pixel 10 ok, amiért érdemes szülésfelkészítőre menni! – Coloré

10 ok, amiért érdemes szülésfelkészítőre menni!

2024. 01. 14.

A szülésfelkészítők hatalmas népszerűségnek örvendenek a várandós párok körében, és nem is akármiért! Azoknak, akik még bizonytalanok a program hasznosságát illetően, de már vészesen közeledik a szülés időpontja mutatjuk, hogy miért érdemes mégis beiktatni egyet a nagy nap előtt.

A szülésfelkészítő oktatások főleg az első babájukat váró pároknak szükségesek, hiszen az életük egy teljesen új, addig ismeretlen szakaszba lép a baba érkezésével. Az első szülésélmény nem csak az édesanya számára nagyon meghatározó, de az apa és a baba életében is nagyon fontos esemény. Az szülővé, anyává és apává válás mindkét fél életében hatalmas változást jelent, hiszen a férj nem csak a feleségét látja ezután élete szerelmében, hanem a gyermeke édesanyját is, és természetesen ez fordítva is igaz.

szülésfelkészítő, várandósság
kép forrása: Getty Images

A szülés előtti egy-két hónap már tele van izgatottsággal és minden pillanat arról szól, hogy hamarosan megérkezik a várva várt csöppség. Éppen ezért ezekben a hetekben nem csak arra kell odafigyelni, hogy az utolsó pelenkáig, minden élére vasalva álljon a baba szobában, hanem arra is, hogy a leendő édesanya és az édesapa is olyan félkészülten várja a baba érkezését amennyire csak lehet.

A szakemberek azt javasolják, hogy a szülésfelkészítőre mindenképpen párban érkezzenek a várandós szülők, főleg akkor ha apás szülést terveznek. Az elmúlt évek statisztikái alapján egyértelműen látszik, hogy a legtöbb apuka jelen akar lenni, és jelen is van annál a csodás pillanatnál, amikor a felesége életet ad a közös gyermeküknek. Az apás szülésnek rengeteg pozitív hatása van a párkapcsolatra és a babával való kapcsolat kialakításában is.

szülésfelkészítő, apás szülés
Az apás szülésnek rengeteg pozitív hatása van a párkapcsolatra és a babával való kapcsolat kialakításában is. / kép forrása: Getty Images

A szülésfelkészítő fontossága még mindig sokakban megfogalmazódik. Vannak, akik úgy gondolják, hogy az interneten olvasott, és a baráti körben hallott történetek alapján teljesen fel vannak készülve arra, ami a szülőszobán, esetleg a műtőben, és az azt követő időszakban történni fog velük. Ám ez sajnos nem feltétlenül igaz.

Amiért érdemes szülésfelkészítőre járni

1, Érdemes annak az intézménynek a szülésfelkészítőjére elmenni, ahol szülni készül a kismama így annak a szülési protokollját is megismerheti. Valamint már úgy érkezhet a kórházba, hogy lesznek ismerős arcok is, ugyanis a szülésfelkészítőt a szülésznő, a főnővér és a nőgyógyász főorvos tartja a legtöbb esetben.

2, Pontos tájékoztatást ad arról, hogy mikor kell elindulni a kórházba. Mik azok a fizikai tünetek, amik száz százalékban arra utalnak, hogy a picibaba hamarosan meg fog érkezni. Részletes képet ad a vajúdás és a szülés menetéről, lépésről lépésre.

3, Segítséget nyújt a szülésre való felkészülésben nem csak fizikai, de lelki tekintetben is. Szó esik a félelmet keltő beavatkozásokról, mint például a gátmetszés.

4, Segítséget nyújt a szülés módjának kiválasztásában, legyen szó akár szülési pozícióról, szülés közbeni eszköz használatról. De akár az is előfordulhat, hogy az anyuka a szülésfelkészítőn hallottak alapján dönt úgy, hogy hasi szüléssel szeretné világra hozni a gyermekét.

5, Császármetszéssel történő hasi szülés estén tájékoztatást ad a felépülésről és a hegkezelésről.

6, Komplett és őszinte képet ad arról, hogy milyen komplikációk léphetnek fel és, hogy azt miként orvosolja az intézmény.

7, A kórházi táska tartalmának összepakolásában minden apró részletre kitér a baba és a mama holmiját illetően is. Ez azért is nagyon fontos, mert más dolgok kerülnek a táskába a hüvelyi és a programozott császármetszéssel történő szülés esetén.

8, Nem csak az anyát de a leendő édesapát is felkészíti arra, hogy a lehető legnagyobb támasza lehessen a kismamának ezekben a meghatározó órákban. Ez pedig nagyon pozitív hatással van a párkapcsolatra is.

9, Segíti a szülés utáni első napok legfontosabb feladatát a szoptatást elsajátítani.

10, Lehetőséget ad a kérdések feltevésére! Ez az a hely, ahol nincsenek tabuk, nagyon fontos, hogy minden kérdést bizalommal feltehet a várandós pár a szülésfelkészítőt tartó szakembereknek.

Nyitókép forrása: Getty Images