Mi van a táskádban? – Ezt mindenképpen vidd magaddal ha szülni indulsz!

2023. 09. 14.

A várandósság utolsó harmadában nem csak a gyerekszobát, de a kórházi táskát is ideje összekészíteni. De mi az, amit semmiképpen sem érdemes otthonhagyni?

A legtöbb nő imádja a táskákat, és azokat a ’must have kellékeket is, amiket a kisebb-nagyobb olykor falatnyi táskák rejtenek. De mit kell magunkkal vinni akkor, ha nem egy csajos koktél partira vagy randevúra, hanem a szülőszobára készülődünk?

kórházi táska
kép forrása: Getty Images
Mit kell magunkkal vinni a szülőszobára? / kép forrása: Getty Images

Minden kismama számára a várandósság vége a legizgalmasabb, hiszen ahogy közeledik a szülés időpontja csak arra tudunk gondolni, hogy hamarosan a kezünkben tarthatjuk a kisbabánkat, akire már kilenc hónapja várunk. A harmadik trimesztert a fészekrakás és a babázásra való hangolódás jellemzi, ilyenkor már érdemes bepakolni a kórházi táskát is, hiszen az utolsó hetekben a baba bármikor útnak indulhat. Érdemes felkészültnek lenni, hiszen a legtöbb bébi a 37-40. terhességi hét között érkezik. De mégis mi az, amit mindenképpen magunkkal kell vinnünk, és mik a felesleges holmik?

Az első és legfontosabb dolog, amire az érkezésünk után azonnal szükségünk lesz az a terhesgondozás alatt kapott leleteink és a várandós kiskönyvünk. Továbbá a TAJ kártya, személyi igazolvány, lakcímkártya és a hazássági anyakönyvi kivonat, vagy ennek hiányában az apasági nyilatkozat.

A szülés időpontjának közeledtével érdemes konzultálni az illetékes kórházzal, ahol világra szeretnénk hozni a kisbabánkat, ugyanis minden kórház más protokoll szerint működik. Egyes kórházakban az anyukának kell gondoskodni az újszülött ruháiról, máshol viszont egyenesen tilos baba ruhát vinni a kórházba. A baba ápolására vonatkozóan is hasonló a helyzet, egyes helyeken adott a pelenka, a popsitörlő, a popsikrém és a köldökcsonk ápoló, máshol viszont mindent a kismamának kell biztosítani babája számára. A kórházi protokolltól eltekintve egyes termékeket mindenképpen érdemes magunkkal vinni a saját, illetve kisbabánk kényelme érdekében.

A legfontosabb dolgok a kórházi táskában

A szülés módjától függően más-más tematikát érdemes követni a kórházi táska tartalmának összekészítésekor. Abban az esetben, ha hüvelyi szülésre készülünk érdemes egy kisebb és egy nagyobb csomagot is magunkkal vinni. Ugyanis a kisebb táskát a szülőszobára visszük magunkkal, míg a nagyobb táska tartalmát majd az újszülött osztályon a kórházban töltött napok alatt használjuk.

A szülőszobai csomagban mindenképpen legyen egy lehetőleg gombos halóing, papucs, enni és innivaló, törölköző, telefon és telefontöltő. Azoknak a kismamáknak, akik programozott császármetszéssel hozzák világra a babájukat és nem készülnek szülőszobai vajúdásra elegendő ha mindent egy nagyobb táskába készítenek össze, ám arra mindenképpen érdemes odafigyelni, hogy a műtét utáni fekvéssel töltött hat órában is legyen kéznél víz, és valamilyen koffein tartalmú ital (utóbbi segít megakadályozni a felkelés utáni fejfájás kialakulását) valamint, szívószál ezek könnyű elfogyasztásához.

kórházi táska
kép forrása: Getty Images
A szülés módjától függően más-más tematikát érdemes követni a kórházi táska tartalmának összekészítésekor. / kép forrása: Getty Images

Természetesen gyakran megesik, hogy annak ellenére, hogy hüvelyi szülésre készültünk a baba és a mama egészsége érdekében mégis császármetszésre kerül sor, ezért egy kis üveg kóla és egy szívószál talán minden táskában jól jöhet.

A szülés utáni napokra mindenképpen legyen nálunk eldobható bugyi és nagy méretű betét, vagy eldobható bugyipelenka. Utóbbi hatalmas segítség lehet a szülés utáni napokban, amikor erősebb a vérzés. Tisztálkodási szerek, arcápolási termékek, legalább három hálóing, papucs, WC papír és dezodor is mindenképpen legyen nálunk. Érdemes még néhány evőeszközzel, pohárral és tányérral is készülni.

A kórházban töltött napok alatt a legtöbb intézményben egész nap velünk lehet a kisbabánk, akinek gondoskodnunk kell az etetéséről, ezért gondolnunk kell a szoptatásra is. Hasznos magunkkal vinni két szoptatós melltartót, melltartó betétet, bimbóvédő krémet esetleg szilikon bimbóvédőt, anyatej termelést segítő teát és mellszívót. A biztonság kedvéért legyen nálunk egy cumisüveg vagy etetőpohár is, arra az esetre ha az anyatej nem indulna be a kórházban töltött napok alatt, és a picikének tápszeres pótlásra lenne szüksége.

kórházi táska
kép forrása: Getty Images
Egyes kórházakban csak a hazamenetel napján lehet bevinni azt a ruhát, amiben hazavisszük a bébit. / kép forrása: Getty Images

Kisbabánk számára a kórházi protokolltól függetlenül érdemes vinnünk pelenkát, törlőkendőt, popsikrémet, köldökcsonk ápolót, valamint azt a ruhát amiben majd haza szeretnénk őt vinni, ám egyes kórházakban csak a hazamenetel napján lehet bevinni az hazaindulós szettet.

A felsorolt termékeken kívül érdemes olyan nassolnivalókkal készülni, amit a kismama szívesen fogyaszt ezekben a fizikailag és lelkileg is terhelt napokban.

Nyitókép forrása: Getty Images