Barion Pixel Táplálkozás a várandósság alatt – Tényleg kettő helyett kell enni? – Coloré

Táplálkozás a várandósság alatt – Tényleg kettő helyett kell enni?

2023. 09. 24.

A táplálkozás a bébik hozzátáplálásától kezdődően, egy életen át hatalmas odafigyelést igényel. A várandósság idején, amikor egy új élet fejlődik bennünk kimondottan oda kell figyelni arra, hogy milyen minőségű és mennyiségű ételeket fogyasztunk, de kettő helyett semmiképpen sem kell ennünk.

Az egészséges táplálkozás sokak szerint rengeteg lemondással jár, ám ez egyáltalán nem igaz. A tápanyag, vitamin-és rostdús ételek nemcsak az energiaszükségletünket biztosítják, de ha megfelelő alapanyagokat választunk, akkor kielégítik az édesség és a nassolnivaló utáni vágyunkat is. A legtöbb nő szuper diétákkal, böjtökkel és fogyasztóporokkal sanyargatja magát, és vannak, akik úgy vélik, hogy ha egyszer majd teherbe esnek végre azt ehetnek, amit akarnak.

Ettől rosszabb hozzáállás talán nincs is, hiszen a folytonos diéták okozta kialakult tápanyaghiány a fogantatásban is gondokat okozhat. A terhesség alatti túlevés és hirtelen hízás pedig nemcsak az édesanya, de a baba számára gondokat okozhat.

táplálkozás terhesség
Terhesség alatt is fontos a megfelelő táplálkozás. / kép forrása: Getty Images

A táplálkozással kapcsolatban a legfontosabb dolog a mértékletesség és a megfelelő arányok betartása. Erre várandósság előtt, alatt és után is érdemes odafigyelni. A két csík megjelenése sem ok arra, hogy bepótoljuk az elmúlt évek kalóriamegvonását, és üvegszámra együk a Nutellát! Természetesen ha valamit megkíván azt mindenképpen egye meg a kismama, semmiképpen se diétázzon a kilenc hónap alatt (hacsak erre nincs orvosi javaslat) de érdemes tudatosnak és mértéktartónak lenni!

Nagyon fontos, hogy egy várandós étkezései tartalmazzanak teljes értékű gabonákat, naponta legalább három adag zöldséget és gyümölcsöt, hüvelyeseket, olajos magvakat, tojást, minőségi fehérjéket: halat, fehér húsokat és tejtermékeket. Utóbbiak közül viszont tilos lágy sajtokat és nyers húsokat fogyasztani, hiszen toxoplazmózist okozhatnak.

táplálkozás terhesség
Várandosság idején naponta három adag zöldség és gyümölcs fogyasztása javasolt. / kép forrása: Getty Images

Mit és mennyit érdemes enni a várandósság kilenc hónapja alatt?

A testtömegtől függően naponta mindössze 150-300 kalóriával (ez körülbelül egy joghurtnak megfelelő kalóriamennyiség) kell többet fogyasztania egy kismamának, hiszen ennyivel nő meg a szervezet tápanyagigénye. Itt a hangsúly nem a plusz kalóriákon hanem a tápanyagokon van, hiszen az üres kalóriák csak plusz kilókat eredményeznek, de nem járulnak hozzá a szervezet egészséges működéséhez.

Fontos, hogy ne egyszerre egyen sokat a várandós, hanem a napi három étkezés helyett négyszer vagy inkább ötször üljön asztalhoz. Ahogy már említettük, ez idő alatt semmiképpen sem érdemes divatdiétákat követni, hiszen a magzat megfelelő fejlődéséhez elengedhetetlen az anya vitamin és tápanyagdús étkezése, ugyanis a baba az anya szervezetéből vonja el a fejlődéséhez szükséges anyagokat.

A megfelelő táplálkozás mellett érdemes kismama vitaminokkal is támogatni a szervezetet.

A kiegyensúlyozott táplálkozáshoz a folyadékfogyasztás is hozzátartozik, egy egészséges felnőtt nő számára naponta két liter az ajánlott folyadékbevitel mennyisége, ez a várandósok esetében három literre nő, a későbbi szoptatás során pedig akár napi öt liter is lehet. Ezt a mennyiséget nemcsak vízzel, de levesekkel és lédús gyümölcsökkel is lehet fedezni.

Fontos, hogy terhesség és szoptatás alatt naponta csak maximum fél liter tejet, vagy ennek megfelelő mennyiségű tejterméket szabad fogyasztani, hogy ezzel ne fokozódjon a baba tejfehérje érzékenységének kockázata. A kávé fogyasztásra is érdemes odafigyelni, naponta két tejeskávétól többet nem ajánlott fogyasztani.

táplálkozás terhesség
Terhesség és szoptatás alatt naponta csak maximum fél liter tejet, vagy ennek megfelelő mennyiségű tejterméket szabad fogyasztani. / kép forrása: Getty Images

Átlagosan nyolc-tizenkét kilót híznak a nők a terhesség alatt, ebbe beleszámít a baba és a placenta súlya, a magzatvíz, a vér-és víztöbblet, így csak három-négy kiló a tényleges hízás. Azoknak a kismamáknak, akik ettől sokkal többet szednek fel, a harmadik trimeszterben és a szülés menetében, majd a regenerálódás során is lehetnek nehézségeik.

A terhességi cukorbetegség is egyre gyakoribb a kismamák között, ilyen esetben szigorú diétát kell követni egészen a baba születéséig.

Nyitókép forrása: Getty Images