Barion Pixel A terhességi cukorbetegség vetélést is okozhat – Coloré

A terhességi cukorbetegség vetélést is okozhat

2023. 09. 26.

A terhességi cukorbetegség minden kismama rémálma. De mégis mi az oka a kialakulásának, mik a tünetei és hogyan kezelhető?

A terhességi cukorbetegség, ahogy az a nevében is benne van, csak a várandósság kilenc hónapja alatt áll fenn, a baba születése után a legtöbb esetben ahogy jött, úgy el is múlik. Bár minden kismama arra vágyik, hogy gond és komplikáció nélkül teljenek a várandós hónapok, a terhességi cukorbetegség gyakran beárnyékolja a meghitt várakozás pillanatait.

 De miért éppen az áldott állapotban jelentkezik?

A terhességi cukorbetegséget a terhesség alatti megváltozott hormonháztartás okozza. Éppen ezért a várandósság 24-28. hete között kötelező vizsgálatként szerepel a terhesgondozás alatt a terheléses glükózintolerancia teszt. A legtöbb egészséges kismama számára ekkor derül ki, hogy fellépett-e a cukorbetegség. Azok a hölgyek, akik a várandósság előtt is küzdöttek a diabétesszel már a terhesség megállapítása után fokozott odafigyelést igényelnek. Ilyenkor az első trimeszterben érdemes elvégezni a tesztet.

Ha előzetes cukorproblémákkal küzd a kismama, vagy a terhesség során alakult ki a cukorbetegség, érdemes mielőbb diabetológussal egyeztetett szigorú diétát követni. A terhességi cukorbetegség akkor áll fenn, ha a 120 perces eredmény eléri a 7,8 mmol/l értéket, vagy a köztes két érték, (0-60 perces) eléri a 11,1 mmol/l –t.

terhességi cukorbetegség
A terhességi cukorbetegség egyre több kismama egészségét veszélyezteti. / kép forrása: Getty Images

A terhességi cukorbetegség tünetei

A terhességi diabétesz nemcsak az anyára de a magzatra is hatalmas veszélyt jelenthet, ezért érdemes fokozottan odafigyelni a test legapróbb jelzéseire is, hiszen akár vetélést is okozhat! A terhességi cukorbetegséget (amelyet 4-es típusú diabétesznek is neveznek) magas vércukorszint jellemzi, ami további magas vérnyomást és az egészségesnél jóval nagyobb súlygyarapodást okoz. További veszélye lehet, hogy a baba belső szervei megnagyobbodhatnak, ami akár komoly betegségekhez is vezethet.

A terhességi cukorbetegség kezelése egy szigorú diétával történik. Előre, pontosan kiszámolt mennyiségekben csak bizonyos ételek fogyaszthatók. Abban az esetben ha a diéta nem elegendő, a vércukorszint egészséges szinten tartásához inzulinterápiát kell alkalmaznia a kismamának.

terhességi cukorbetegség
A terhességi cukorbetegség kezelése egy szigorú diétával történik. / kép forrása: Getty Images

Fontos a lassan felszívódó szénhidrátok fogyasztása, ugyanis az alacsony glikémiás indexű gabonák nem emelik meg hirtelen a vércukorszintet. Oda kell figyelni a magas rostbevitelre is, ugyanis minél magasabb egy élelmiszer rosttartalma, annál lassabb a vércukorszintemelő hatása is.

A zabból, a rozsból és a teljes kiőrlésű gabonákból készült ételek tökéltes választások lehetnek. Emellett fontos a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel (főként víz) és a rendszeres testmozgás is. Akár napi egy óra séta is rengeteget javíthat a vércukor egészséges szinten tartásában.

A baba születése után, amint megváltozik a hormonháztartás, a legtöbb esetben a terhességi cukorbetegség magától elmúlik. Az édesanya egészsége érdekében azonban szülés után érdemes kontrollvizsgálatot végeztetni és a későbbiekben is odafigyelni az egészséges táplálkozásra.

Nyitókép forrása: Getty Images