Barion Pixel A nagy babafekhely kérdés – hol aludjon a baba? – Coloré

A nagy babafekhely kérdés – hol aludjon a baba?

2024. 02. 07.

Amikor megszületik egy kisbaba számtalan olyan kérdés üti fel a fejét, amire addig nem is gondoltunk. Az egyik legfontosabb az, hogy hol aludjon a baba? A saját szobájában a kiságyban? A szülők szobájában? Az édesanyja mellett? Mutatjuk, hogy mik lehetnek az opciók és mi az, ami talán a legideálisabb az újszülött számára.

A baba születése utáni első hetek és hónapok nagyon fontosak a kisbaba és az édesanya számára is. A korai kötődés kialakításának fontosságáról nem lehet eleget beszélni. Az újdonsült anya és az újszülött bébi közötti kapcsolatnak kialakítását és a minél mélyebb egymásra hangolódást semmi sem segíti elő jobban, mint a szinte folyamatos bőr-bőr kontakt. Az első időszakban, (a negyedik trimeszterben, a szülést követő három hónap) az a legjobb mindkét fél számára, ha folyamatosan együtt vannak.

Ez talán sokkolóan hangzik, de egy újszülött számára, aki kilenc anyaméhben töltött harmónikus és nyugodt hónap után egyszer csak megérkezik a nagyvilágba az anya jelenléte jelenti a teljes biztonságot. Vannak, akik attól tartanak, hogy a baba letehetetlen lesz és semmit nem lehet csinálni tőle – de mit is kellene csinálni egy pár hetes újszülött mellett, mint az ő ellátása, védelmezése és szeretgetése.

baba alvás
kép forrása: Getty Images

A fentiek tekintetében a baba alvása is akkor lesz a legnyugodtabb, ha az édesanyja szoros közelségében van. Azoknak, akik a kezdetektől fogva együtt alszanak a kisbabájukkal, az éjszakai szoptatások is sokkal kényelmesebben megoldhatóak. Ám a bébi szülők között altatásának lehetnek veszélyei is és a légzésfigyelő használata sem kivitelezhető így. A másik ok amiért a szülők nem akarnak a babával aludni az az, hogy attól tartanak, hogy a későbbiekben a bébi nem vagy csak nagyon nehezen szokik majd át a saját helyére.

Ezért vannak szülők akik arra esküsznek, hogy a bébi csak és kizárólag a saját szobájában aludjon és azt szokja meg. Viszont vannak esetek, amikor egy újszülött nem akar távol lenni az édesanyjától, és amikor észreveszi, hogy egyedül van keservsen sírni kezd, ami érhető is, hiszen kilenc hónapig az anya testében élt, a születés után pedig csak akkor érzi magát biztonságban ha érzi az édesanya illatát vagy a bőrének tapintását. Ezek után jogosan merül fel a kérés, hol aludjon akkor a kisbaba, hogy elsősorban neki de még az anyukájának is kényelmes legyen.

Babafekhelyek

A babaöböl egy nagyon népszerű és praktikus megoldás lehet, ugyanis így az újszülött teljes biztonságban lehet az édesanyja mellett. Ugyanis a babaöböl biztonságosan rögzíthető a szülők ágyához, ráadásul a magassága is állítható. Hatalmas előnye, hogy a kisbaba tényleg csak egy karnyújtásnyira van az anyukájától, így a szoptatás kényelmesebben megoldható, de ha a felriad a baba sokkal hamarabb megnyugszik ha érzi a mama közelségét, ami pedig fokozza a korai kötődés kialakulását. A babaöböl abban az esetben is nagyon praktikus megoldás lehet ha az anya császármetszéssel szült, és az első napokban, hetekben még nehezebben és lassabban megy a felkelés.

baba alvás
kép forrása: Getty Images

A kiságy is jó megoldás lehet arra, hogy a baba védett helyen aludjon, ezért vannak, akik a kezdeti időszakra a szülők hálószobájában keresnek helyet a kiságynak, hogy a közelség megmaradjon.

A kisbaba saját, külön szobában való altatásáról ugyan megoszlanak a vélemények, sokak szerint egy újszülöttet nem szabad a fal másik oldalán kvázi egyedül hagyni, viszont az is igaz, hogy így megtanul egyedül aludni és nem lesz számára törés, amikor idősebb korában el kell hagynia a szülői ágyat. Ha úgy döntünk, hogy a babát külön szobában altatjuk, akkor legyünk következetesek és ragaszkodjunk az elhatározásunkhoz. Ám mindeközben nagyon fontos, hogy ha a bébi jelzi, hogy szüksége van ránk azonnal menjünk oda hozzá, vegyük fel, nyugtassuk meg, esetleg maradjunk ott vele, hagyjuk, hogy a mellkasunkon aludjon egy ideig.

Cute Baby Girl In Her Crib
kép forrása: Getty Images

Arról, hogy hogyan és hol altassuk a babát nincs kőbevésett szabály, vagy kimondott, mindenkire érvényes igazság, (ahogy a szülőség egyetlen szeletéről sem). Fontos, hogy figyeljük a baba jelzéseit és ne hallgassunk senkire csak a saját ösztöneinkre, megérzéseinkre, mert csak egy anya tudja azt, hogy mi a jó a kisbabája számára. A bébi igényeire fókuszáló válaszkész nevelés ilyenkor a legfontosabb. De erről egy következő cikkünkben részletesen is írunk.

baba alvás
kép forrása: Getty Images

Nyitókép forrása: Getty Images