Nem alszik a babád? – ezek az alvás segítő kellékek már újszülött kortól alkalmazhatók

2023. 09. 17.

Alvás nélkül bizony mindenkinek nehezen telnek a napjai. Egy kisbaba életében pedig méginkább kiemelet szerepet kap a pihenés, hiszen az apró fejlődő szervezet számára elengedhetetlen, hogy nyugodtan teljenek az éjszakák. De mit lehet tenni ha a baba nem tud elaludni, vagy néhány percenként felébred?

A jó minőségű és megfelelő mennyiségű alvás a felnőttek számára is elengedhetetlen ahhoz, hogy teljesértékű életet éljünk. Egy kisbaba érkezése a fejetetejére állítja a család hétköznapjait, így a legtöbb esetben az éjszakák sem a megszokott nyugalomban telnek, hiszen a legtöbb újszülött három óránként felébred mert megéhezik. Az idő múlásával átlagosan a négy-hat hónapos kortól, a bébik már képesek átaludni az éjszakát. Ez természetesen van akinél hamarabb, másoknál később jön el.

A nappali és éjjeli alvást is beleértve, négy és tizenkét hónapos kor között 12-16 óra, egy és két éves kor között 11-14 óra, három és öt éves kor között 10-13 óra, hat és tizenkét éves kor között pedig 9-12 óra az átlagos alvásigénye egy babának majd kisgyermeknek.

Az első egy évben szinte folyamatosan változik a baba alvása, hiszen az első három hónapban (a negyedik trimeszterben) aludni is meg kell tanulni a bébinek, és még nem tudja megkülönböztetni az éjszakát a nappaloktól. Az első hetekben és hónapokban a baba szó szerint eszik és alszik, ha nincs semmilyen zavaró tényező, mint például az újszülöttekre gyakorta jellemző hasfájás, majd fogzás. Sajnos egyes családok a baba születése után évekig nem alszanak rendesen, mert egy fájó pocak vagy egy éppen elindult fog miatt az egész családnak virrasztania kell.

Ám a „nemalvás” minden kiemelet indok nélkül is gyakori jelenség, ugyanis egyes babák idegrendszere túlterhelődik az őket ért napközbeni ingerekkel, így a megnyugvás egy hosszabb, nehezebb folyamat számukra.

alvás
A „nemalvás” minden kiemelet indok nélkül is gyakori jelenség. / kép forrása: Getty Images

Alvás segítők csecsemő kortól

De mégis mit lehet tenni ha már mindenki el tudna ájulni a kimerültségtől, de a baba mégsem akar elaludni, vagy néhány percenként felébred?

Nagyon fontos, hogy úgy ahogy minden más gyermekágyat és újszülöttet érintő problémát, a baba alvását is természetes bébi barát módon próbáljuk könnyebbé tenni. A gyógynövények hatalmas segítséget nyújthatnak a picik számára. A levendula, a citromfű és a kamilla akár illóolajként párologtatva, akár felmelegített sópárnaként a baba ágyába téve már az első éjszakán megváltást hozhat az álmatlanságban szenvedő csöppségnek. Ezért érdemes beszerezni egy diffúzort a baba szobába is, valamint olyan sópárnákat választani, amik gyógynövényeket is tartalmaznak.

Lavender Natural Cosmetic
Alvás segítő levendula olaj. / kép forrása: Getty Images

A borostyánpárna és takaró igazi csodaszer hiszen a fogzás miatt zaklatott babák legjobb barátja, ugyanis fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő és nyugtató hatása is van, ezért az alvásban is remek segítség, és már újszülött kortól alkalmazható. Vannak, akik nyakláncként alkalmazzák ám ez egyáltalán nem biztonságos a babára nézve.

A baba alvásának minőségse sok esetben attól is függ, hogy mennyire érzi magát biztonságban. Éppen ezért az is előfordul, hogy amíg az anyukájuk mellén vagy karjaiban vannak addig édesdeden alszanak, ám amikor észreveszik, hogy egyedül fekszenek egy kiságyban sírni kezdenek. Az újszülöttek számára a biztonságot édesanyjuk közelsége jelenti, ezért ha a csecsemő nem tud egyedül megnyugodni érdemes babaöbölben altatni, így nem csak a bébi de az anyuka számára is garantáltan nyugodt lesz az éjszaka.

Young Mother Looking At Her Baby Sleeping In A Crib
A legtöbb kisbaba édesanyja közelében alszik a legnyugodtabban. / kép forrása: Getty Images

A zene minden korosztályban biztonsággal alkalmazható, ugyanis már az újszülöttek is könnyebben elalszanak ha olyan dallamokat játszunk le nekik, amiket már az anyaméhben is hallottak, éppen ezért érdemes már a pocakban is énekelni a babának.

Bölcsődés és óvodás korú gyerekeknél is felléphetnek alvás problémák, ám ebben a korban az együtt alvás vagy a ringatás már nem olyan egyszerű ezért két, három éves korban az alvócimborák és a szundikendők lehetnek picikénk legjobb alvó barátai. A melegíthető plüssök és a puha kendők ölelgetése biztonságot ad a kicsik számára.

alvás
A melegíthető plüssök és a puha kendők ölelgetése a legjobb alvás segítő az óvidás korúak számára./ kép forrása: Getty Images

Nyitókép forrása: Getty Images