Barion Pixel A hétvégi alvás nem pótolja azt, amit hétköznap kihagytunk, ennek pedig a szívünk láthatja kárát – Coloré

A hétvégi alvás nem pótolja azt, amit hétköznap kihagytunk, ennek pedig a szívünk láthatja kárát

2023. 08. 11.

Egy új tanulmány szerint a hétvégi alvással nem pótolható az, ami hétköznap kimarad, ami komoly szív- és érrendszeri károkat okozhat.

Sokan elhanyagolják az alvást a hétköznapokon, s remélik, hogy majd a hétvégi alvással bepótolják a mulasztást. A Penn State Egyetem kutatócsoportjának új eredményei azonban azt mutatják, hogy a hétvégi alvás sem pótolhatja az elmaradt órákat – legalábbis ami a szív egészségét illeti.

https://colore.hu/otthon/haztartas/6-etel-a-jobb-alvasert/

A tanulmány szerzői kifejtették, hogy számos szív- és érrendszeri egészségi mutató – köztük a szívritmus és a vérnyomás – hajlamos romlani a hét folyamán, ha az emberek mindössze öt órát alszanak éjszakánként. Fontos, hogy a kutatók szerint a hétvégi alváspótlás nem elegendő ahhoz, hogy ezek az értékek visszaálljanak a normális szintre.

A statisztikák szerint az Amerikai Egyesült Államokban a felnőttek mindössze 65%-a alszik rendszeresen legalább hét órát éjszakánként, ami a minimálisan ajánlott idő. A kutatáson ezt alapul véve azt vizsgálták, hogy hosszabbtávon milyen problémákat okozhat az emberi szervezetben az alvással töltött idő csekélysége.

Ezért hasztalan a hétvégi alvás

A kutatók 15 egészséges, 20 és 35 év közötti férfit vizsgáltak, akik tizenegy napon keresztül vettek részt az alvásellenőrzésben. Az első három éjszaka alatt mindegyik résztvevőnek megengedték, hogy éjszakánként legfeljebb 10 órát aludjanak. Ezután a következő öt éjszaka során mindenki alvását öt órára korlátozták, majd két regenerációs éjszaka következett, amikor ismét 10 órát alhattak éjszaka. A kutatás alatt napközben többször is, két óránként megmérték a vizsgált személyek a pulzusát és a vérnyomását. Ennek segítségével fel tudták állítani, hogy egy adott napszakban hogyan működik a szív az alvásminőség változásának arányában.

A hétvégi alvás nem pótolja azt, ami hétköznap kimarad, ezáltal magasabb lehet a vérnyomásunk, és más kárai is lehetnek / Kép forrása: Hirurg / Getty Images
A hétvégi alvás nem pótolja azt, ami hétköznap kimarad, ezáltal magasabb lehet a vérnyomásunk, és más kárai is lehetnek / Kép forrása: Hirurg / Getty Images

A kutatócsoport felfedezte, hogy a szívfrekvencia a vizsgálat minden egyes egymást követő napján közel egy ütem per perc sebességgel emelkedett. Míg az átlagos kiindulási pulzusszám 69 volt, a vizsgálat végére ez 78-ra emelkedett. A vérnyomással is hasonló volt a helyzet: az átlagos 116-ról 119-re ment. A szakemberek már a vizsgált napokon is látták a folyamatos emelkedést, és ahogy várták, ez nem állt vissza a tizenegy nap alatt.

A kutatás eredménye alapján kijelentették, hogy két nap nem elengedő ahhoz, hogy behozzuk a hétköznapi kialvatlanságot, hiszen a testnek több időre van szüksége a regenerálódáshoz. Ennek értelmében hozzátették, hogy bár a vizsgálat során csak a szív munkáját ellenőrizték, mivel az alvás mindenre kihat a szervezetünkben, könnyen lehet, hogy a hosszabbtávú kialvatlanság befolyásolhatja a testsúlyunkat, a mentális egészségünket és a koncentrációs képességünket is.

Forrás: Study Finds.

Nyitókép forrása: Getty Images

/egeszseg/test-es-lelek/a-hetvegi-alvas/